Kalendar

Arhitektura 20. stoljeća u Varaždinu – tekstovi 2017/2018

10.04.2019 - 18.04.2019

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na promociju knjige „Arhitektura 20. stoljeća u Varaždinu – tekstovi 2017/2018“ koja ce se održati u četvrtak, 18. travnja 2019., u 19 sati u Oris Kući arhitekture. Publikacija je zbirka svih objavljenih tekstova Radne skupine Varaždin (RSV) o arhitekturi 20. stoljeća u Varaždinu.

O radu, postignućima i ciljevima RSVa koji su prethodili i omogućili ovu publikaciju govorit će njen voditelj Filip Kobzinek.

Publikacija je jedna od radova nominiranih za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata za 2018. godinu – Medalju za konceptualni poduhvat.

Nakon kraceg predavanja pripremljena je zakuska.

Radnu skupinu Varaždin (RSV) osnovalo je Društvo arhitekata Varaždina u veljači 2017. u svrhu istraživanja, mapiranja i popularizacije arhitekture 20. stoljeća u gradu. Kao jedan od istaknutijih ciljeva definirano je osvještavanje i educiranje građana o vrijednostima moderne arhitekture, kako u svijetu, tako i u Varaždinu. Projekt RSV-a je pionirskog tipa, jer je gotovo sav istraživački interes za arhitekturu grada fokusiran na povijesni centar. Publikacija „Arhitektura 20. stoljeća u Varaždinu“ jedna je od prvih koja se bave ovom temom. Upravo je 20. stoljeće u Varaždinu ostavilo velik broj izgrađenih prostora i lokaliteta – grad i stanovništvo narasli su više nego ikad prije u povijesti. Samo ta činjenica je dovoljna da vrednuje razdoblje modernizacijskih procesa u jedna od najvažnijih razdoblja povijesti grada Varaždina, ravnopravno razdoblju Osmanlijskih osvajanja/renesanse te razdoblja 18. stoljeća kad je Varaždin bio glavni grad Banske Hrvatske. Članovi RSV-a su mladi arhitekti – volonteri koji istražuju arhive i izvore, a potom otkrića prezentiraju javnosti u vidu tekstova u medijima i na društvenim mrežama, organiziranjem javnih događanja itd. Primarna publika su građani i tijela lokalne samouprave; želimo li očuvati neku vrijednost, oni su ti koji je moraju prepoznati, prihvatiti te skrbiti o njoj. Tekstovi objavljeni u knjizi su produkt, ali ne i kraj istraživanja nekih od najvažnijih zgrada i lokaliteta u Varaždinu.

Tisak knjige omogućila je Hrvatska komora arhitekata

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.