Kalendar

Strategija obnove i zaštite kulturne baštine

01.12.2011 - 01.12.2011
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe III

U četvrtak 01.12. u 19 sati u DAZ-u će se održati četvrto predavanje iz ciklusa Arhitektura i naslijeđe III na kojem će nam Blanda Matica dat osvrt na Strategiju očuvanja, zaštite i održivog gospodarskog korištenja kulturne baštine. Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

Strategija obnove i zaštite kulturne baštine

Tema predavanja je osvrt na Strategiju očuvanja, zaštite i održivog gospodarskog korištenja kulturne baštine Republike Hrvatske za razdoblje od 2011.–2015. godine koju je pokrenulo Ministarstvo kulture, nadležno za zaštitu i očuvanje kulturne baštine.

Cilj je bio razmotriti i analizirati postojeći sustav zaštite i očuvanja kulturne baštine te odnos prema dosadašnjem, održivom, korištenju baštine te utvrđivanje ciljeva, mjera i aktivnosti kako bi se kulturna baština i njezini potencijali uspješnije i učinkovitije koristili kao razvojni resurs, ali na načelima održivog razvoja.

Strategija sadrži smjernice i mjere kao okvir za konkretne održivo korištenje kulturne baštine.

Biti će prezentirani i pojašnjeni pojmovi : što je kulturna baština, kako se uobičajeno dijeli prema vrstama , pravnom statusu i vlasništvu s težištem na dio Strategije koji se odnosi na materijalnu kulturnu baštinu - nepokretnu kulturnu baštinu.

Blanda Matica

Rođena je 15.lipnja 1954. god. u Slavonskom Brodu.
1980. diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i poečla raditi u Restauratorskom zavodu Hrvatske. Radila je kao pročelnica Službe za nepokretne spomenike kulture u Hrvatskom restauratorskom zavodu, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci, glavna konzervatorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine i pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini. Od 2008.god. ravnateljica je Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture. Autor je brojnih stručnih projekata (od idejnih studija, idejnih i izvedbenih projekata, realizacija) sve na polju zaštite nepokretnih spomenika.

Arhitektura i naslijeđe III

Sekcija za Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a pokrenula je  seriju stručnih predavanja, tribina i prezentacija na temu arhitektonske baštine. Cilj ovog pvog programa je potaknuti aktivniji odnos arhitekata prema radu na zaštiti i očuvanju povijesnih prostora grada Zagreba.


Odabir tema obuhvaća raznovrsnu problematiku rada na arhitektonskoj baštini kojim se želi osnažiti stručna platforma i pristup projektiranju i planiranju u najvrijednijim gradskim prostorima. Predstavljaju se realizirani projekti i projekti u pripremi s naglaskom na specifičnost svakog pojedinog slučaja te se diskutira o polazištima koja se baziraju na stručnim konzervatorskim principima, istraživanju i kompleksnom sustavu vrednovanja. Pokazat će se principi rada na pojedinačnim zaštićenim kulturnim dobrima i u zaštićenim ambijentima.
 
Predavanja su popraćena pitanjima o zakonskim procedurama i važećoj legislativi u domeni glavnih zakona (Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i Zakona o gradnji i prostornom planiranju) te drugih zakona i propisa. Tribina problematizira raskorak između metodologija rada na arhitektonskoj baštini koja je definirana međunarodnim stručnim kodeksima i njihove primjene u našim zakonskim dokumentima i praksi. Diskusije poslije predavanja doprinose formiranju stavova i radu na zaštiti arhitektonskog naslijeđa. Uz predavanja će se organizirati obilasci uz stručno vodstvo.
 
Predavanja su uvrštena u  Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata i boduju se s dva (2) boda.

 

Predavači

Matica, Blanda, Predavač

Rođena je 15.lipnja 1954. god. u Slavonskom Brodu. 1980. diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i poečla raditi u Restauratorskom zavodu Hrvatske. Radila je kao pročelnica Službe za nepokretne spomenike kulture u Hrvatskom restauratorskom zavodu, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci, glavna konzervatorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine i pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini. Od 2008.god. ravnateljica je Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture. Autor je brojnih stručnih projekata (od idejnih studija, idejnih i izvedbenih projekata, realizacija) sve na polju zaštite nepokretnih spomenika.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Matica, Blanda
Predavač

Arhitektura i naslijeđe III

Treći ciklus stručnih predavanja, tribina i prezentacija na temu arhitektonske baštine. Cilj ovog pvog programa je potaknuti aktivniji odnos arhitekata prema radu na zaštiti i očuvanju povijesnih prostora grada Zagreba.

Iz ciklusa

10.11.2011 - 10.11.2011
Novija arheološka istraživanja u Zagrebu – zaštita / valorizacija / prezentacija

20.10.2011 - 20.10.2011
Arhitektonsko naslijeđe Podsuseda - stanje i mogućnosti

06.10.2011 - 06.10.2011
Počinje novi ciklus predavanja Arhitektura i naslijeđe III


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.