Kalendar

Rezime diskusije 'urbanizam.zg/aktualno/promet u Donjem gradu/javne garaže ' od četvrtka 21.1.

21.01.2010 - 21.01.2010
Ciklus: urbanizam.zg - prvi ciklus
Javna tribina


Program održan u četvrtak je bio prvi dio od tri koji će se baviti urbanističkim razvojem i planiranjem Donjeg grada, i aktualnom temom planiranja prometa u mirovanju. Sudionici su dali povijesni pregled planiranja Donjeg grada, osvrnuvši se i na pitanje prometa i javnih garaža.


urbanizam.zg/aktualno/promet u Donjem gradu/javne garaže
Program održan u četvrtak je bio prvi dio od tri koji će se baviti urbanističkim razvojem i planiranjem Donjeg grada, i aktualnom temom planiranja prometa u mirovanju. Sudionici su dali povijesni pregled planiranja Donjeg grada, osvrnuvši se i na pitanje prometa i javnih garaža. Kao izlagači sudjelovala su trojica arhitekata i jedan povjesničar umjetnosti. Diskusiju je moderirao Marko Sančanin iz Platforme 9,81 – neprofitnog instituta za istraživanja u arhitekturi.

Predavanje je započeo Aleksandar Laslo iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, davši kratak pregled dosadašnjih zagrebačkih urbanističkih planova. Također je komparirao Zagreb i Beč, kao grad s kojim se Zagreb najčešće uspoređuje. Posebno je koncizna bila argumentacija i naputci za sveobuhvatnu dijagnozu stanja te pretpostavke za rješavanje problema Donjeg Grada.

Nakon njega govorio je Ivica Fanjek, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba koji se usredotočio na zagrebački GUP i uređenje donjogradskih blokova. Svojim je izlaganjem usmjerio razgovor i na prometne probleme o čemu će biti više govora na sljedećoj tribini.

Treći sudionik, prof. Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta, govorio je o preobrazbi Donjeg grada, davši usporedbe Zagreba i nekoliko europskih gradova. Prof. Jukić naveo je razloge ZA i PROTIV garaža, naglasivši da su blokovske garaže za potrebe stanovnika potrebne te upozorio na važnost održivog razvoja tj. ´vrijednosti dugog trajanja´, kako ga u francuskoj praksi nazivaju; nadovezao se na prethodne argumentacije i dao svoje viđenje stanja te predložio jasne mjere. Posebno je razradio pristupe organizaciji projekata obnove i govorio o raznim modelima partnerstva koji su nužni u ovakvim projektima.

Povjesničar umjetnosti Zlatko Uzelac iz Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske dao je komentar na stanje u kojem se nalazi Donji grad te na recentne zahvate. Otvoreno je kritizirao službene politike prostornog razvoja grada i ustvrdio da je zagrebački urbanizam kapitulirao pred samovoljom političara i investitora. Uzelac je govorio o nepostojanju službene gradske urbanističke politike, rekavši da su se urbanistički planovi mijenjali u prekratkim vremenskim periodima.

Drago nam je da je publika u velikom broju aktivno sudjelovala u diskusiji. Građani su davali kritike dosadašnje urbanističke politike i izrazili želju i potrebu za većom ulogom u procedurama donošenja GUP-a. Iz pozicije publike javljali su se predsjednici i vijećnici gradskih četvrti Donji grad i Trnje. Predsjednik Vijeća četvrti Donji Grad, Marijan Oljica je prozvao Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode zbog nedostatnog angažmana u zaštiti prostora Donjeg grada i uvažavanja mišljenja njihovog vijeća.

U diskusiju su se uključili i prof. Ivan Dadić (dekan Fakulteta prometnih znanosti) koji je naglasio kako je njegova struka po pitanju prometa bila malo uključena u rješenja prometa u gradu Zagrebu, Mate Kraljević (voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga (Zagrebparkinga), Željko Horvat (zamjenik pročelnika Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba), Ratko Vučetić (DPUH), Miljenko Mesić (bivši pročelnik zagrebačkoga Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša), Boris Popović (arhitekt APZ-a i autor idejnog rješenja garaže kod HNK), Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad, Vera Petrinjak Šimek  nezavisna zastupnica u skupštini Grada i mnogi drugi.
Raspravu je zaključio arhitekt Vinko Uhlik s mišljenjem kako gradske institucije koje se bave zaštitom i planiranjem grada trebaju vratiti vjerodostojnost i izgubljeno povjerenje građana.

Nadamo se jednako kvalitetnoj raspravi i u nastavku, u četvrtak 28. siječnja u 19h.

Predavači

Sančanin, Marko, Voditelj

Suljić, Azra, Voditelj

AZRA SULJIĆ, dipl. inž. arh, rođena 1970. g. u Zagrebu. Diplomirala je 1995. g. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Apsolvent Poslijediplomskog znanstvenog studija 'Graditeljsko naslijeđe' na AF u Zagrebu. Od 1995. do 1998. zaposlena na Zavodu za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Od 1998. partner u arhitektonskom uredu ASK atelier. Od 2010-2011. član Izvršnog odbora DAZ-a. Važnije realizacije: Uređenje i obnova dvorišta i dvorišnih pročelja, Banski dvori, Zagreb, 2002. Trg i postav spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Šibeniku, 2004-2005. Stambeno-poslovna zgrada iz programa POS-a, Sopnica-Jelkovec, Sesvete, 2003-2009.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.