Kalendar

Od Geo-sa do Topos-a, transverzalni dijalog o prostoru

20.05.2011 - 20.05.2011
Ciklus: 4x6

Predavanje je odgođeno s 10.05. na 20.05.2011. u 19h.
U petak, 20. svibnja, u 19 sati u DAZ-u započinje novi ciklus predavanja 4x6. Prvo predavanje održati će Jure Vujić, geopolitolog i Amir Riđanović, filozof na temu prostora kao geosa i toposa.

Koncept prostor duboko zadire u antropološku, metafizičku, filozofsku i geografsku i kulturološku dimenziju ljudskog života. Od njegove iskonske ( prostor kao topos) dimenzije, poimanje prostora je kroz stoljeća od Antike do danas evoluirao prema sekulariziranom i funkcionalnom obliku tumačenja prostora. Uz taj postepeni proces sekularizacije i neutralizacije kao i virtualizacije  prostora,  fluidna i složena dinamika trasiranja i rekonfiguriranja granica i prostora, uokviruje fenomen političkog unutar prostorne sfere. U tom kontekstu, prostori su danas u središtu asimetrične konfliktualne dijalektike geopolitičkih aktera. U globalno doba geopolitički i strateški, gospodarski aspekti prostora preispituju njegovu egzistencijalnu  ulogu i značaj. Koji su uzroci navedenih epistemoloških mutacija  i koji su novi obzori iščitavanja i poimanja prostora?

Jure Vujić, politolog i diplomat,  područje djelovanja geopolitika  i geostrategija.  Diplomirao je pravo na Pariškom sveučilišti (Paris II). Član je Pariške odvjetničke komore. Kao prvi civilni polaznik, diplomirao je 2006. godine na Ratnoj Školi oružanih snaga Republike Hrvatske Ban Josip Jelačić. Autor je nekoliko knjiga:  Fragmenti geopolitičke misli, ITG, Zagreb, Intelektualni terorizam-Heretički brevijar, Hasanbegović, Zagreb, Hrvatska i Mediteran-geopolitički aspekti, izdanje Diplomatska Akademija MVPEI, 2008., na francuskom jeziku  Un Ailleurs europeen-Hestia sur les rivages de Brooklyn, Avatareditions, Paris 2011. Objavljuje u  hrvatskim i međunarodnim znanstvenim časopisima znanstvene tekstove na temu  geopolitike, sociologije i filozofije. Suradnik je  francuskih časopisa Krisis, Elements, Au fil de l'Epee, Eurasia, Geostrategie, Infoguerre, itd.

 

Komentari

Damir (09/05/2011)
"...Kad je riječ o značenju revolucije 68. onda ne smijemo zaboraviti da zadiremo u domenu duboke mitologizacije i fantastike. Naime, 68. je postala kabalistička cifra i pomodna paradigma današnjeg vladajućeg liberalno-lijevog meanstream-a u zapadnom svijetu. Međutim ako uzmemo u obzir same poznate slogane šesdesetosmaša: „budimo realni tražimo nemoguće“, „želim nešto reći ali ne znam što“, „zabranjeno je zabraniti“ i ako je činjenica da je takva tzv. revolucija započela u Parizu kad su se studenti prigradskog sveučilišta Nanterra pobunili protiv „kućnog reda“ koji je zabranjivao ženske posjete studenskim domovima, onda je lako ustanoviti da je zapravo riječ o jednoj smišljenoj mistifikaciji koja nastoji prekrivati kako kaže R. Aron subverzivno djelovanje jedna buržoaske generacije koja je htjela uzvisiti jedan karnaval na rang oktobarske revolucije. Za mene 68. ima više sociološke značenje negoli na terenu ideja ili političke povijesti i filozofije..."
pa sad nemojte doći!?
Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

4x6

Programsku okosnicu DAZ-a čini ciklus predavanja pod naslovom '4x6'. Radi se o četiri skupine po šest predavača: 1/ etablirani arhitekti iz regije, 2/ mladi a već afirmirani domaći arhitekti, 3/ uredi čiji rad obilježava društveni aktivizam te 4/ umjetnici i dizajneri.

Iz ciklusa

07.12.2010 - 07.12.2010
Mikelić Vreš Arhitekti

23.11.2010 - 23.11.2010
IaN+ - MODELI

28.10.2010 - 28.10.2010
Elke Krasny

05.10.2010 - 05.10.2010
Andreas Ruby


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.