Kalendar

Novi ciklus programa Arhitektura i naslijeđe

20.03.2014 - 20.03.2014
Ciklus: Arhitektura i naslijeđe VIII
Predavanje

Počinje 8. Ciklus programa Arhitektura i naslijeđe Dru&ˇtva arhitekata Zagreba, koji se ostvaruje u suradnji s Hrvatskim odborom ICOMOS-a na temu kulturnih dobara Svjetske baštine u Hrvatskoj. Očekuje nas pet cjelina predavanja, a počinjemo 20. ožujka u 18h u prostorima Društva s dva predavanja na temu „Prozori na povijesnim zgradama“ Mladena Perušića i Zlatana Šljivića.

ˇ

Tipologija povijesnih prozora od 18. do 20. stoljeća, Mladen Perušić dipl.ing.arh.

Prozori su konstituitivni dio arhitekture zgrade. U povijesnoj arhitekturi ovisno o namjeni, stambenoj, javnoj, sakralnoj, primjenjivani su različiti načini ispune otvora kako u oblikovanju tako i u materijalima. Na građevinama se često prema tipologiji oblikovanja i detaljima može ustanoviti i vrijeme izgradnje. Izložiti će se pregled shema i detalja oblikovanja prozora od 18. do polovine 20. stoljeća s pripadajućim okovima, dosadašnjih pristup konzervatora u izradi smjernica i primjeri obnova.





P(R)OZOR! / kako (p)ostati zelen i učinkovit, Zlatan Šljivić, dipl.ing.arh.

Prozor je iznimno i višestruko značajan element svake, a naročito povijesne fasade i zgrade u cjelini, pa stoga planiranje, projektiranje i izvedba zahvata njihove obnove zahtijeva osobitu pažnju. Cilj je zadržavanje i/ili unaprjeđenje zatečenih arhitektonskih vrijednosti, uz smisleno poboljšanje energetskih svojstava samog prozora i čitave zgrade, a prema načelima održivog građenja.

Kakva je situacija u Hrvatskoj i svijetu, koja pozitivna i negativna iskustva u obnovi povijesnih prozora zaslužuju našu pozornost? Kako prepoznati i izbjeći jednostranu, tupu i nepromišljenu energetsku učinkovitost, koja prelazi u svoju suprotnost i proizvodi dugoročno štetne posljedice? Kako i zašto izbjeći "plastifikaciju"? Možemo li, i kako, obnoviti prozore na povijesnim zgradama prema načelima održivog građenja, zadržati izvorne arhitektonske vrijednosti i ostvariti visoku razinu energetske učinkovitosti blisku standardu pasivne kuće?

Zato POZOR, PROZOR!

Više o novom ciklusu Arhitektura i naslijeđe pročitajte ovdje.


Zlatan Šljivić rođen je 1961. godine u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. 1985. godine diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prve tri radne godine nakon diplome, provodi u Zagrebu, slijedećih osam u Beču, nakon čega se vraća u Zagreb, gdje i danas živi i radi. Održivom i energetski učinkovitom arhitekturom bavi se zadnjih tridesetak godina, od 1998. član je Hrvatske komore arhitekata (i inženjera u graditeljstvu), 2007. osniva studio za održivu Arhitekturu d.o.o., a 2012. dodatno se usavršava na TU Graz (EU/PHI program edukacije projektanata pasivnih kuća).

 

Predavači

Perušić, Mladen, Autor programa

Uže područje rada: Konzervatorski projekti i konzervatorski nadzori nad radovima obnove kulturnih dobara Mladen Perušić (1944.) arhitekt. Diplomirao je 1969. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje je bio asistent na katedri za Povijest arhitekture i umjetnosti 1970.-1978. Studirao je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu 1967.-71. Voditelj grupe i projektant u birou 1970.-1990. U Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu od 1991.-2010. načelnik odjela za konzervatorsko-projektnu dokumentaciju gdje je izrađivao konzervatorske projekte i vodio obnove nepokretnih kulturnih dobara. Bio je voditelj Posebne komisije, Ministarstva kulture, za popis i procjenu ratnih šteta na spomenicima kulture sa sjedištem u Zagrebu, (sz Hrvatska) 1991.-1995. Popis referentnih radova Izvedeni projekti: Veslački centar na ršc Jarun za Univerzijadu 1987.: regatna staza, zgrade, gledališta i parter sz dijela centra, osnovna škola Malešnica 1989. Društveni dom (sada Mala scena) i klub Medveščak i dr. Obnove kulturnih dobara: sakralni; Remete, Gračani, Ksaver, Stenjevec, Brezovica, Lučko, Podsused, Odra, Sesvete, Kašina, Vugrovec, Markuševec, Granešina, Preobraženska, ... Razno: Umjetnički paviljon, Botanički vrt, Pravni fakultet Nazorova, Vila Pongratz, Mikulići, obnova 114 pročelja u Zagrebu. Urednik i suautor 2. knjige edicije Sveučilište i grad: Izložbeni paviljon u Botaničkom vrtu, 2007. i u 3. knjizi - Arhitektonska povijest zgrade Sveučilišta 1856.-1956., Kapela sv. Martina u Podsusedu u zborniku župe i dr.

Petrić, Ksenija, Autor programa

Ksenija Petrić dipl. ing. arh., viša stručna savjetnica konzervatorica Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Zagrebu ksenija.petric@min-kulture.hr Rođena 1956. godine u Splitu, osnovnu i srednjoškolsku naobrazbu stekla u Zagrebu. Diplomirala 1980. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručni ispit položila 1982. godine. Apsolvirala poslijediplomski studij AF Graditeljsko naslijeđe (god. 1981-83), a 1990. g. završila stručno usavršavanje s područja arhitektonske konzervacije (ARC 90) u međunarodnom centru ICCROM u Rimu. Od 1981. g. stalno zaposlena u konzervatorskoj službi, u tadašnjem Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, kasnije Konzervatorskom odjelu u Zagrebu Ministarstva kulture gdje radi na različitim poslovima zaštite i obnove graditeljskog naslijeđa : na vođenju upravnog postupka i konzervatorskog nadzora, na terenskim istraživanjima, evidenciji stanja, valorizaciji i pripremi dokumentacije za kulturna dobra te na izdavanju smjernica i mjera zaštite. U funkciji voditelja projekta radila na izradi konzervatorskih studija za zaštitu povijesnih cjelina malih gradova, seoskih naselja i pojedinačnih graditeljskih sklopova. U suradnji s interdisciplinarnim timom izradila elaborate konzervatorske dokumentacije za prostorne i urbanističke planove posebno planove područja posebne namjene (NP Plitvička jezera i PP Lonjsko polje) uz razvijanje konzervatorske metodologije obrade i analize prostora. Radove publicira u stručnoj literaturi, sudjeluje s predavanjima na simpozijima u zemlji i inozemstvu te na radionicama o obnovi baštine. Posebno aktivna u promicanja ideje zaštite kulturne baštine u lokalnim zajednicama organizacijom izložbi, predavanjima, prezentacijom projekata i sl.. Zadnjih godina angažirana na unaprijeđenju zaštite i obnove drvene tradicijske arhitekture. Koautor je „Priručnika za obnovu posavske tradicijske drvene kuće“ U okviru godišnjih izložbi ostvarenja hrvatskih arhitekata prezentirane su realizacije obnove na kojima surađuje kao konzervator – koautor : Rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg mlina vodenice – Mlinica Brajković – Orešković na Majerovom vrilu u Sincu (Izložba Realizacije 2003., Nominacija za nagradu „Viktor Kovačić“, Čovjek i prostor broj 07-08. 2004.) i Rekonstrukcija tradicijske pilane na vodeni pogon u NP Plitvička jezera, (Izložba Realizacije 2004. Čovjek i prostor, broj 03-04 2005). Za konzervatorski rad odlikovana 1997. g. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Šljivić, Zlatan, Autor

Vezane vijesti

29/05/2014 - 29/05/2014

Konzerviranje u Hrvatskoj od 1945. do 1964. godine

U sklopu 8. ciklusa programa Arhitektura i naslijeđe 29. svibnja u četvrtak u 19h u Društvu arhitekata Zagreba predavanje pod naslovom „Konzerviranje u Hrvatskoj od 1945. do 1964. godine“ održati će Marko Špikić s Odsijeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

24/04/2014 - 24/04/2014

Trogir – stanje zaštite i konzervatorska praksa

Pozivamo vas na predavanje Trogir – stanje zaštite i konzervatorska praksa iz ciklusa Arhitektura i naslijeđe VIII  posvećenog Svjetskoj baštini UNESCO-a u Hrvatskoj, u četvrtak 24. travnja 2014. u 18 sati u prostorijama DAZ-a, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, predavanje će održati dr.sc. Miroslav Katić dipl. arheolog iz Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Trogiru.

20/03/2014 - 20/03/2014

Održana prva predavanja 8. ciklusa programa Arhitektura i naslijeđe - osvrt

20. ožujka 2014. godine u prostorima Društva održana su prva predavanja u nizu programa 8. Ciklusa programa Arhitektura i nasljeđe. Prvo predavanje održao je Mladen Perušić na temu „Prozori na povijesnim zgradama”, te nakon njega Zlatan Šljivić nastavio je problematizirati temu prozora u kontekstu suvremene izgradnje, ali i obnove nepokretne kulturne baštine kroz  predavanje nazvano “P(R)OZOR! / kako (p)ostati zelen i učinkovit”.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Perušić, Mladen
Autor programa

Petrić, Ksenija
Autor programa

Šljivić, Zlatan
Autor

Arhitektura i naslijeđe VIII

Sekcija Arhitektonsko naslijeđe DAZ-a najavljuje novi ciklus predavanja „Arhitektura + naslijeđe“. Ciklus se organizira u suradnji s Hrvatskim odborom ICOMOS-a.

Iz ciklusa

26.09.2014 - 26.09.2014
Osvrt na predavanje Trogir - Stanje zaštite i konzervatorska praksa

31.05.2014 - 31.05.2014
Razgovori na Vrhu

29.05.2014 - 29.05.2014
Osvrt na predavanje Konzerviranje u Hrvatskoj 1945 - 1964.

29.05.2014 - 29.05.2014
Konzerviranje u Hrvatskoj od 1945. do 1964. godine


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.