Kalendar

Natječaj Culture & Society

09.12.2013 - 31.01.2014
Ciklus: Think Space 2013 MONEY
Natječaj

Nakon uspješno provedenog prvog iz serije tri ovogodišnja Think Space natječaja, koji se pod krovnom temom „Money / Novac“ bavi razvijanjem strategija i konceptualnih projekata na rubu arhitekture, nalazimo se u jeku drugog u nizu pod nazivom „Culture & Society“ čiji rok za predaju radova je 31. siječnja 2013.

Sažetak natječajnog zadatka

Trenutno postoji potreba za redefiniranjem arhitektonske prakse. Ova težnja izrodila se iz financijske krize koja je uzrokovala pokretanje pitanja pristupa socijalne i kulturne pozicije. Arhitekti, dizajneri i umjetnici ponovno osvještavaju političkie implikacije svojih aktivnosti te kako ih mogu koristiti za stvaranje nove stvarnosti. Subverzija tržišnih vrijednosti i obnovljeni interes za različitie kulturne projekte mogu biti od pomoći pri definiranju novih gledišta baziranih na kulturnim kontradikcijama. U isto vrijeme ona sadrže fascinantnu mogućnost (re)konstrukcije sustava iz temelja. Kako to mijenja svakodnevni kulturni život u gradu? Kako se gradovi prilagođavaju novim ekonomskim modelima reagirajući na konstantne promjene u kojima živimo?



NOVAC u društvu transformira pojam kolektivnog i konektivnosti, između ostalog. Odnos između novca i društva je jak te ima očite implikacije na obrazovanje. Pojavljivanje novih sustava obrazovanja kao što su online tečajevi, MOOC-ovi i slično dopuštaju slobodan pristup obrazovanju na putu ka stvaranju „boljeg društva“, međutim što dobivamo, ako su ovi novi sustavi obrazovanja samo dio velikog monopola? Ponavljamo li stare modele s novim imenima?

Jesmo li sposobni projektirati bez novca, kakvog ga poznajemo? Možemo li zamisliti arhitektonsku praksu koja nalazi nagradu u nekonvencionalnim formama kompenzacija?

Kao proizvođači kulture, mogu li arhitekti biti viđeni kao inicijatori društvenih projekata, za koje, osim projektantskih sposobnosti i kapaciteta za rješavanje problema također postaju sposobni za pronalaženje alternativnih izvora financiranja?

Zadnjih godina svjedoci smo pojavljivanja eksperimentalnih valuta poput bitcoina, kao i novih formi ekonomske razmijene, kao što je crowdfunding. Mogu li ovakvi sustavi postati integralni dio arhitektonske prakse? Obzirom na spomenuto, natječaj traži konceptualne strategije i arhitektonski izričaj koji može predstavljati novi prostor za kulturnu razmjenu, koja je ostvariva bez novca. Radovi trebaju biti bazirani na projektiranju na lokaciji koju participanti izabiru, moraju razviti inovativne modele koji podupiru koncept konstrukcije programa, a bazirani na urbanim tržištima, kao što su buvljaci, web stranice za razmjenu, ili specijalizirani forumi hackera, koji mogu biti shvaćeni kao promotori kulturne razmjene.

Ključne riječi: socijalni novac, bitcoin, obrazovanje, neformalna razmjena, tehnologija, gradnja bez novca



Žirator natječaja „Culture & Society“ je Pedro Gadanho, arhitekt i kustos za suvremenu arhitekturu Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA). Prije nego što se pridružio MoMA-i Pedro je bio aktivan na područjima arhitekture, predavanja, pisanja i kuriranja izložbi. Gadanho ima MA i PhD iz arhitekture, mnogostruko je nagrađivan za svoj rad, a bio je i urednik bookazinea BEYOND te glavni kustos mnogih izložbi vezanih uz suvremenu arhitekturu.

Rok za predaju natječaja je produžen do 31. siječnja 2013. Više o tehničkim uvjetima natječaja, rokovima, načinu sudjelovanja na natječaju Think Space – Culture & Society saznajte na stranicama Think Space-a ili ovdje u rubrici natječaji na našem web-u. Pozivamo sve zainteresirane Think Spacere i one koji to još žele postati na sudjelovanje i istraživanje ovog, moglo bi se reći, nama prilično bliskog područja i teme. Veselimo se vašim radovima, idejama i konceptima!

Culture & Society

Rokovi:
Early Bird Fee 50 EUR / 375 kn do 15. siječnja 2014.
Late Bird Fee 75 EUR / 565 kn do 31. siječnja 2014.

Predaja radova 31. siječanj 2014.
Objava rezultata 28. veljače 2014.

Nagrade:
1. nagrada 1000 EUR
2. nagrada 700 EUR
3. nagrada 350 EUR

Nagrađene i odabrane radove prethodnog natječaja Territories u ciklusu Money pogledajte ovdje.
Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org


Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Pokrovitelji ciklusa:

          

 

Medijski  pokrovitelji ciklusa

                     

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Think Space 2013 MONEY

Treći ciklus bavi se sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Predstavlja progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije i programiranja, koje istovremeno radikalno propituju prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane na kapitalizmu. 

Iz ciklusa

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space gosti i sudionici

11.06.2014 - 13.06.2014
Laureati Territories natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Nagrađeni autori Think Space natječaja u Zagrebu

11.06.2014 - 13.06.2014
Think Space Nekonferencija 2014.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.