Kalendar

Dodijeljenje nagrade 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam

30.11.2012 - 23.12.2012
Izložba

U Gliptoteci HAZU pred oko 500 uzvanika otvoren 47. Zagrebački salon – arhitektura i urbanizam kojeg tradicionalno organizira Udruženje hrvatskih arhitekata.

Uz brojne uzvanike izložbi su nazočili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je uručio nagrade Salona, zamjenik Ministrice kulture Zlatko Uzelac te akademik Boris Magaš, tajnik Razreda likovnih umjetnosti HAZU koji je otvorio izložbu.

Na prijedlog selektora Dražena Juračića organizacijski odbor 47. Zagrebačkog salona dodijelio je Veliku nagradu Salona, 3 jednakovrijedne Nagrade Salona i 6 Posebnih priznanja Salona.

Velika nagrada Salona dodijeljena je Nikoli Bašiću za Polje Križeva – spomen obilježje kornatskim vatrogascima, na otoku Kornatu. Ovo upečatljivo djelo kojeg su sagradile tisuće dobrovoljaca tradicionalnim, gotovo neolitskim tehnikama gradnje karakterizira suzdržana i eliptična ekspresivnost i koncepcijska lapidarnost te sadrži rijetko trezvenu graditeljsku pouku.

3 jednakovrijedne nagrade Salona dodijeljene su: 3LHD-u za Hotel Lone u Rovinju;  Hildegardi Auf-Franić, Tinu Svenu Franiću i Vanji Risteru za Filozofski fakultet i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci; Neni Keziću i Emilu Šverku za Studentski dom u Splitu.

6 posebnih priznanja Salona dodijeljeno je:
Goranu Andlaru i Branki Aničić, za rad Kulturni krajobrazi primorske Hrvatske
Udruzi Dragodid.org, za rad Jedna nova uloga suhozidnog graditeljstva
Vanji Ilić, za Otvoreni atelier Donassy, Zagreb
Vedranu Jukiću i Nikici Kronji (SODAarhitekti), za Green bar, Zagreb
Filipu Kobzineku, za studentski projekt obiteljske kuće na Marjanu, Split, izrađen pod mentorstvom prof. Nikole Popića
Marinu Mikeliću i Tomislavu Vrešu (mikelić vreš arhitekti), za Hotel Well, Terme Tuhelj

Ove godine dodijeljena je i jedna posebna Nagrada za trajni doprinos Zagrebačkom salonu arhitektu Branku Silađinu čiji je dugogodišnji rad na pozitivnoj perecepciji hrvatske arhitekture bio najistaknutiji upravo na izložbama Zagrebačkih salona.

Na izložbi koja obuhvaća arhitektonsku produkciju u posljednje 3 godine izloženo je 295 radova podijeljenih u 3 kategorije: Realizacije, Projekti i Prijedlozi. U kategoriji Realizacije izloženo je 127 radova podijeljenih po temama na: poslovne i upravne zgrade (18); infrastrukturu (6); scenografiju i izložbe (14); stanovanje (42); turizam (12); muzeje i baštinu (6); društveni standard (23) i sakralne zgrade (6).U kategoriji Projekti nalazi se 150 radova podijeljenih po temama na: memorija i duhovnost (12); edukacija (12); novo u starom (12); javni prostor (24); društveni standard (11); stanovanje (29); poslovne zgrade (18) i transformacija grada (32). U kategoriji Prijedlog izloženo je 18 radova.

Pri odabiru radova selektor Dražen Juračić vodio se idejom preispitivanja prijelomne situacije-velike krize u kojoj su se društvo i arhitektura našli, kako su se arhitekti prilagodili novim sustavima vrijednosti te koliko su spremni za prihvaćanje nove recesijske situacije i novog senzibiliteta.

U sklopu 47. Zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam 09 – 12 predstavili su se i dobitnici 1. nagrade 44. zagrebačkog salona održanog 2009. arhitekti Andrej Uchytil i Renata Waldgoni. Oni su na izložbi Salona u Gliptoteci izložili izbor radova nastalih 1982./2012. To je ujedno i najava njihove velike retrospektivne izložbe koja će se slijedeće godine održati u Galeriji Forum.

Izložba 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam otvorena je do 16. prosinca 2012.


Nikola Bašić, dobitnik Velike Nagrade Salona
 

Komentari

Asmir (12/12/2012)
Nisam arhitekt, psiholog sam, zaposlenik Filozofskog fakulteta u Rijeci. Osvrnuo bih se kratko na nagradu koju su primili Hildegarda Auf-Franić, Tin Sven Franić i Vanja Rister za Filozofski fakultet i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Nadam se da bi se s mojim mišljenjem složila i velika većina arhitekata i u tom smislu suosjećam sa sramom koji je prisutan u Vašim krugovima. Zgrada koju su Vaši kolege osmislili je po mnogobrojnim aspektima očajna i nedopustivo je da je dobila nagradu. Nekoliko primjera: prostori koji su trebali biti funkcionalni osmišljavani su bez imalo konzultacija s budućim višegodišnjim korisnicima. Tako je npr. tzv. laboratorij za psihologiju isplaniran prema vlastitom nahođenju ovih arhitekata na način da je postavljen u veliku ostakljenu prostoriju ?!?!?!?! I najmanji izostanak bahatosti i prisutnost samokritičnosti, ali i želje da se napravi nešto dobro, motivirao bi ove arhitekte na kontakt s budućim korisnicima, iako bi se dobra rješenja ovakvih funkcionalnih prostora također mogla ponuditi i uz samo malo korištenja zdrave pameti. Pa onda: ogroman toranj na južnoj strani zdanja koji baca sjenu na sva tri velika krila zgrade; izostanak ugodnog prostora za druženje, užasna akustika u učionicama, itd, itd..... konačno: zgrada uopće nije dovršena a dotični arhitekti nisu digli svoj glas zbog toga. Nikako ne vjerujem da se radi o greškama koje su se potkrale kvalitetnim arhitektima. U slučaju ovako velike katastrofe od projekta mora se raditi o tome da je netko slabijih sposobnosti došao do izražaja iz razloga koji su dublji i koje bi trebalo hitno ukloniti. Da li su razlozi za dobivanje nagrade slični onima za dobivanje dotičnog posla? Hoće li se itko po tom pitanju očitovati? Želim vam uspješnu borbu protiv kaosa u Vašim krugovima i za sva pitanja glede ovog uraka stojim na raspolaganju.
Srdačan pozdrav,
Asmir Gračanin,
Petra (12/12/2012)
Asmire nije Juračić ništa bolji od svojih kolega profesora Karača i Kezića koji sami sebi djele nagrade. Sve je to ista umrežena ekipica gramzljivaca spremna na sramotne rabote. Lijepi prmjer daju te amoralne vertikale svojim studentima. A društvo arhitekata nam soli mlade mozgove kako je sve to regularno. Da to je po njihovim regulama po kojem si kako ste dobro primjetili djele poslove ispod stola. Pa onda i nagradice javno. Briga njih samo prozvanu elitu za vas i za nas smrtnike. Većina ti nagrađenih projekata zadnjih godina se ili raspada ili ne funkcioniraju u stvarnosti. Oni funkcioniraju samo u časopisima i salonima. Smješno bi bilo da nije jadno.
hari (15/12/2012)
kolko je moralan pokazuje sto je izlozio svoje radove na salonu gdje je selektor
Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.