Kalendar

Akupunktura grada krajem veljače djeluje u… Trnju!

19.12.2012 - 20.12.2012
Ciklus: Akupunktura grada
Radionica

Na otvorenom pozivu Vijećima gradskih četvrti na suradnju u EU projekti Akupunktura grada odabrana je gradska četvrt Trnje, koja je u selekcijskom postupku osvojila najviše bodova.

U skladu s otvorenim i participativnim pristupom Akupunkture grada, gradska četvrt u Zagrebu u kojoj će se odvijati radionica, a potom i provoditi akupunkturne intervencije izabrana je otvorenim pozivom na suradnju. Poziv gradskim četvrtima bio je objavljen 29. studenog 2012. na predstavljanju projekta u prostorijama Društva arhitekata Zagreba, a prijave su se primale do 10. prosinca 2012.

Od 17 gradskih četvrti samo jedna dobiva priliku ugostiti tim interdisciplinarnih stručnjaka i studenata iz regije koji će onda istražiti fizičku i društvenu strukturu urbanog prostora, istražiti potencijal i identitet lokacije te, konačno, predložiti i realizirati akupunkturne intervencije u kvartu. Imajući na umu ideju dugoročne održivosti projekta, na ovaj način htjelo se i identificirati ostale zainteresirane četvrti za potencijalne buduće implementacije Akupunkture grada.

Zbog interesa Vijeća gradskih četvrti da se dodatno, kroz predstavljanje na sjednicama vijeća i razgovore s projektnim timom, informiraju o projektu, zagrebački tim Akupunkture grada posjetio je slijedeće četvrti grada Zagreba tj. vijeća tih gradskih četvrti: Trešnjevka Jug, Trešnjevka Sjever, Donji grad, Gornji grad-Medvešćak, Trnje i Novi Zagreb-Istok. Sastanci su imali cilj pobliže upoznati predstavnike četvrti, njihove probleme, ali i objasniti konkretne ciljeve i metodologiju projekta. Na javni poziv javile su se četiri četvrti: Donji grad, Trnje, Trešnjevka Sjever i Novi Zagreb-istok, a projektni tim odlučio da će gradska četvrt u kojoj će se održati radionica od 24. do 28. veljače 2013. biti Trnje.

Kriteriji odabira bili su:
– potpunost prijave
– način predstavljanja četvrti i prijedloga zajedničke suradnje kroz razgovore i u pismenoj prijavi
– procjena logističkih i organizacijskih mogućnosti za provedbu radionice
– usklađenost iskazanih potreba u četvrti s mogućnostima akupunkturnog djelovanja
– procjena mogućnosti dodatnog sufinanciranja projekta i potpore vijeća gradske četvrti u procesu prikupljanja sredstava.

Sve prijavljene četvrti zadovoljile su kriterije, a u selekcijskom postupku gradska četvrt Trnje prikupila je najviše bodova.

Društvo arhitekata Zagreba zahvaljuje na interesu svim predstavnicima gradskih četvrti koji su iskazali zainteresiranost za ovaj projekt. Nadamo se uspješnoj suradnji s Vijećem gradske četvrti Trnje, zanimljivim rezultatima i utjecajima radionice te intervencijama o kojima ćemo redovito izvještavati.

Istovremeno ćemo raditi i na pretpostavkama da se projekt i akupunkturne intervencije nastave provoditi i u drugim zainteresiranim četvrtima u gradu, izvan europskog financiranja, a u okviru aktivnosti koje provodi projekt Akupunktura grada / Citiy Acupuncture.

Vezane vijesti

30/11/2013 - 30/11/2013

Intervencije splitske Akupunkture grada

Splićani su nakon održane izložbe radova Akupunkture grada – Varoš izabrali dodatne intervencije glasanjem.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Akupunktura grada

Projekt  City Acupuncture – Akupunktura grada  ima za cilj kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšati kvalitetu urbanog života, povećati socijalnu koheziju lokalne zajednice i ojačati identitet četvrti

Iz ciklusa

24.04.2014 - 24.04.2014
Forum Akupunkture grada: Nove prakse za urbani dizajn

24.04.2014 - 24.04.2014
Održan Forum Akupunkture grada

14.04.2014 - 14.04.2014
Studio BASAR i Projekt CULBURB

10.04.2014 - 10.04.2014
La 27e Région i Collectif etc na Forumu Akupunkture grada


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.