Dani zagrebačke arhitekture 2013

20.05.2013 - 25.05.2013

Matković, Tihomil, Programski odbor, voditelj
Laslo, Aleksander, Programski odbor
Korlaet, Luka, Programski odbor
Belamarić, Mladena, Organizacijski odbor, voditelj
Marendić, Ana, Organizacijski odbor
Gašpar, Kata, Organizacijski odbor
Šajn, Ivana, Organizacijski odbor
Vrga Perović, Vesna, Organizacijski odbor

Društvo arhitekata Zagreba organizira treće po redu Dane zagrebačke arhitekture koji će se održati od 20. – 25. svibnja 2013. godine na raznim lokacijama u Zagrebu.

Ovogodišnja tema blisko je vezana na ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju i predstavlja Zagreb kao europski grad koja ima bogatu povijest, izuzetno vrijedne urbanističke cjeline i arhitektonska ostvarenja koja mu daju identitet europske metropole. Široj kulturnoj i stručnoj javnosti predstavit će se projekti i istaknuti kulturne i prostorne vrijednosti na koje možemo biti ponosni.

U petodnevnom kolažu predavanja i prezentacija Dani zagrebačke arhitekture osvrnut će se na značajne trenutke u razvoju grada od početka njegove intenzivne urbanizacije, od industrijalizacije grada, prvih hotela, stvaranja novog ishodišta grada prelaskom željezničke pruge na današnjoj Vukovarskoj, prelaska preko Save i izgradnje novozagrebačkih naselja do suvremenih fenomena poput izgradnje 'Cityja' u Radničkog cesti.

U pregledu povijesno značajnih ostvarenja, naglasak će biti stavljen na njihovoj suvremenoj interpretaciji, u  pojedinim slučajevima na rekonstrukciji i obnovi  odnosno na njihovim funkcijama u današnjem modernom društvu. Također će se istaknuti paralele između pojedinih iskoraka u izgradnji grada danas i nekada, uvjetovanih društvenim razvojem i promjenama načina života građana.

Anegdotalnim pristupom istaknut će se i predstaviti i osobe i arhitekti značajni za razvoj grada, pa će javnost tako moći saznati npr. kako je Viktor Kovačić dobio natječaj za Tomislavov trg, zašto je arhitekt Heinzel odstupio s mjesta (grado)načelnika, te što je potaknulo Vjećeslava Holjevca da prijeđe Savu.

Posebno vrijedan aspekt Dana zagrebačke arhitekture je obilazak odabranih lokacija na području grada Zagreba, koji sudionicima omogućava izravan susret s arhitekturom te prezentaciju objekata od strane samih autora ili stručnih vodiča. Obilazak je planiran za subotu 25. svibnja 2013.

Ovogodišnji Dani zagrebačke arhitekture ujedno su i prilika za obilježavanje 135. godine rada Društva arhitekata Zagreba, te će se na središnjoj svečanosti u petak 24. svibnja 2013. u Gliptoteci predstaviti retrospektiva djelovanja Društva i dodijeliti počasna članstva posebno zaslužnim osobama i arhitektima.

Kao poseban prilog ovim Danima zagrebačke arhitekture Sekcija mladih Društva arhitekata pripremila je i mali džepni vodič arhitekture Zagreba na hrvatskom jeziku koji objedinjuje 180 najznačajnijih arhitektonskih realizacija, pomno odabranih i pripremljenih tijekom dvogodišnje volonterske suradnje.

 

Vezana događanja

25/05/2013 - 25/05/2013

Novi počasni članovi DAZ-a

Izvršni odbor DAZ-a odbrao je 11 uvaženih stručnjaka koji su svojim radom u područjima povijesti zagrebačke arhitekture, projektiranju, publicistici i arhitektonskom naslijeđu zadužili grad Zagreb i Društvo te su na završnoj svečanosti 3. Dana zagrebačke arhitekture promovirani u počasne članove Društva. Među počasnim članovima su i tri žene, prve počasne članice Društva arhitekata Zagreba.

20/05/2013 - 20/05/2013

Stručni obilazak zagrebačke arhitekture

Osigurajte svoje karte za stručni arhitektonski obilazak Zagreba, zadnjeg dana ovogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture.

20/05/2013 - 25/05/2013

Dani zagrebačke arhitekture 2013. se bliže kraju

Dani zagrebačke arhitekture, manifestacija u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, kojom se tijekom šest dana kroz mnogobrojna predavanja, prezentacije te obilaske istaknutih primjera zagrebačke arhitekture želi promovirati i popularizirati arhitektura kao takva u našem gradu se postepeno približava kraju. Zaključujemo tjedan završnom svečanošću u petak u 19:15 u Gliptoteci HAZU te stručnim arhitektonskim obilaskom u subotu.

15/05/2013 - 20/05/2013

Aleksander Laslo na Danima zagrebačke arhitekture

Najavljujemo 1. dan III. Dana zagrebačke arhitekture, koji će obilježiti zanimljivi pregled legendarnog Aleksandra Lasla koji će nas provesti kroz Klub inžinirah i arhitektah, Oktogon, Umjetnički paviljon, Paromlin, TŽV Gredelj, KuK Vojarne uz crtice iz života arhitekta Viktora Kovačia, oca moderne hrvatske arhitekture. Više o cjelokupnom programu Dana zagrebačke arhitekture (DZA) te o ulaznicama pogledajte na našim ranijim vijestima ovdje.

20/05/2013 - 25/05/2013

Dani zagrebačke arhitekture 2013

Približavaju se III. Dani zagrebačke arhitekture koji će se održati od 20. do 25. svibnja u na više lokacija u Zagrebu. U nastavku pogledajte program i koliko bodova možete dobiti u Programu stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata

/p

20/05/2013 - 25/05/2013

Dani zagrebačke arhitekture 2013 - 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi

Društvo arhitekata Zagreba priprema treće po redu Dane zagrebačke arhitekture - 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi, koji će se održati od 20. – 25. svibnja 2013. godine na raznim lokacijama u Zagrebu tematizirajući ove godine presjek kroz zagrebačku povijest arhitekture kao europske metropole. Preliminarni program "Dana" je gotov, a što vas sve uz mnoštvo bodova iz Programa SSU očekuje pročitajte u nastavku.

20/05/2013 - 25/05/2013

III. Dani zagrebačke arhitekture 20. – 25. 05. 2013.

Društvo arhitekata Zagreba priprema treće po redu Dane zagrebačke arhitekture koji će se održati od 20. – 25. svibnja 2013. godine na raznim lokacijama u Zagrebu.

Ovogodišnja tema blisko je vezana na ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju i nastoji predstaviti Zagreb kao europski grad koja ima bogatu povijest, izuzetno vrijedne urbanističke cjeline i arhitektonska ostvarenja koja mu daju identitet europske metropole. Široj kulturnoj i stručnoj javnosti predstavit će se projekti i istaknuti kulturne i prostorne vrijednosti na koje možemo biti ponosni.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Voditelji

Matković, Tihomil
Programski odbor, voditelj

Laslo, Aleksander
Programski odbor

Korlaet, Luka
Programski odbor

Belamarić, Mladena
Organizacijski odbor, voditelj

Marendić, Ana
Organizacijski odbor

Gašpar, Kata
Organizacijski odbor

Šajn, Ivana
Organizacijski odbor

Vrga Perović, Vesna
Organizacijski odbor


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.