Predavanje

Vedran Mimica - The Berlage Affair

Autor/izvor: DAZ 09/10/2017

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i UPI2M BOOKS pozivaju Vas na predstavljanje knjige  “The Berlage Affair” autora Vedrana Mimice  u četvrtak 12.10 2017. u 18 sati u Udruženju hrvatskih arhitekata, Trg Bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb.

Knjigu će predstaviti autorski tim, Vedran Mimica, Vladimir Mattioni, Sonja Leboš i Damir Gamulin, a u razgovoru o knjizi sudjelovat će Hrvoje Njirić, Joško Paro i Emil Jurcan

Izdavač knjige je Actar, Barcelona / New York i IITAC, Chicago, a distributer za jugoistočnu Europu UPI2M BOOKS, Zagreb.

 

 

Vedran Mimica profesor je arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu. Rođen je u Zagrebu 1954., a 1990., na poziv Hermana Hertzbergera, pridružio se Berlage Institutu u Rotterdamu gdje je bio zadnji Dekan instituta od 2007. do 2012. Predavao je na brojnim arhitektonskim školama poput Architectural Association, London; ETH, Zurich; Sorbonne, Paris; Sveučilišta Columbia, New York, Massachusetts Instituta za tehnologiju (MIT), Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA) i Katoličkog sveučilišta u Santiago de Chileu.

Sudjelovao je u uređivanju i izdavanju nekoliko ključnih knjiga suvremene hrvatske arhitekture (Randić&Turato: Arhitektura tranzicije, Novi svjetionici hrvatskog Jadrana, Suvremena hrvatska arhitektura: Testiranje stvarnosti). Od 2003. do 2012. godine nezavisni je stručnjak za Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu Mies van der Rohe. S Wiel Aretsom pokreće MCHAP (Mies Crown Hall Americas Prize) 2013. godine, kao pandan Miesovoj europskoj nagradi. Kao kritičar i kustos za arhitekturu Mimica objavljuje u hrvatskom i globalnom tisku. Bio je kurator za International Architectural Biennale Rotterdam 2007. godine, te kurator hrvatske prezentacije na Venecijanskom Biennalu 2006. godine.

Iz predgovora knjige, Kenneth Frampton:

With this extraordinary book Vedran Mimica has, in effect, documented a large part of his life’s work to date, which up to now has been inseparable from the evolution of the Berlage Institute. (….) This is a uniquely hybrid work, for it is, in the first instance, a wittily scrambled, diaristic record of the events through which the haptically fertile discourse of the Berlage would come sharply into focus. (…) Throughout this palimpsest, one is able to gather fragments here and there of Mimica’s own development from his basic education in Zagreb to his research work at TU Delft under Hertzberger’s supervision in the late 1980s, to the large number of distinguished architects, theorists, and critics with whom he was in contact during the two decades of his teaching at the Berlage.(….) Far from being a potted history, this is an exceptionally lively account of a unique institution, highlighting many of the ideological differences and debates of the time. What is truly surprising is the astonishing international scope of the Berlage workshops, from realistic feasibility studies in the Netherlands to projects as far flung as Albania, Turkey, Chile, and Croatia.

David Chipperfield, Patrick Schumacher, Zaha Hadid, Vedran Mimica; Berlage Institut, Amsterdam, 1993.

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.