Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

Autor/izvor: DAZ 19/03/2024

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je pozvalo Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsku komoru arhitekata da imenuju člana i zamjenika za rad u radnoj skupini koja priprema Nacrt prijedloga Zakona o prostornom uređenju.

Nije prihvatljivo da od 19 pozvanih članova, samo 2 institucije iz arhitekture i prostornog planiranja sudjeluju u tijelu za razvoj novog Zakona. Većina stručnjaka u ovom tijelu trebala bi biti educirana u području prostornog planiranja. Stoga Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska komora arhitekata trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju.

Prostorno planiranje ključan je alat u promišljenom razvoju izgrađenog i neizgrađenog prostora Republike Hrvatske, kao jedinstvenog i nepovratnog resursa. Loše prostorno planiranje i loš razvoj prostora ponajviše danas vidimo u primorskim mjestima Hrvatske, međutim podjednako nedostatke prostornog planiranja vidimo i u velikim gradovima, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Zakon o prostornom uređenju mora biti osnovni zakon koji upravlja planiranjem prostora. Ostali zakoni trebaju biti u skladu s njim kako bi se postiglo usklađeno planiranje, razvoj i zaštita prostora. Jedino na ovaj način možemo doći do cjelovitog i usklađenog planiranja, razvoja i zaštite fizičkog prostora Republike Hrvatske

U razvoju prostornog plana potrebne su stručne podloge koje izrađuju mnoge struke. No, te stručne podloge nisu ono što uređuje Zakon o prostornom uređenju. Prostorni planer koristeći stručne podloge stvara usklađene i cjelovite prostorne planove. Trenutni Zakon o prostornom uređenju nastao je upravo na suprotnim pretpostavkama, a iz takvog pristupa krenulo se ponovno u pogrešnom smjeru formira nepotrebno široke radne skupine.

Pozivamo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da, zajedno sa stručnjacima iz područja prostornog planiranja, ponovno promisli smjer kojim želi razvijati novi Zakon o prostornom planiranju i prostornom uređenju. Za taj pristup potrebno je oformiti radno tijelo sastavljeno isključivo od stručnjaka iz područja prostornog planiranja i uređenja koji će svojim stručnim autoritetom stvoriti preduvjete za izradu novog Zakona. Prethodno predloženo tijelo, koje objedinjuje i druge dionike iz različitih struka i ministarstava, može biti imenovano tek u drugoj fazi, nakon definiranja okosnice Zakona.

Pozivamo  Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsku komoru arhitekata, kao jedine dvije stručne institucije iz područja prostornog planiranja pozvane u ovo radno tijelo, da odbiju sudjelovati u njemu. Njihovo sudjelovanje je poželjno i nužno u potpuno stručnom tijelu koje će biti preduvjet za ispravan pristup novom Zakonu o prostornom uređenju.

 

Ostalo

Natječaj

Upis na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam

16/05/2024
Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis IV. Generacije studenata na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2024./25.

Natječaj

Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici

16/05/2024
DAZ/UHA
Grad Koprivnica raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi javni, opći, u dva stupnja, anonimni, drugog stupnja složenosti za realizaciju i anketni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja: Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici.

Važno!

Obavijest natjecateljima: Natječaj Dječji vrtić Jarun

14/05/2024
DAZ
Od 1. 1. 2024. godine primjenjuje se novi sustav Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a na kojem se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljuju i svi projektni natječaji iz područje arhitekture i urbanizma. Uz uobičajenu predaju natječajnih radova putem naše web stranice svi natjecatelji moraju se registrirati na EOJN i  predati Obrazac projekta.

Osvrt

Autentičnost umjesto samouvjeravanja

09/05/2024
DAZ
Osvrt predsjednika Društva arhitekata Zagreba na nominacije za strukovne nagrade UHA-e kao najava nove epizode DAZ-ovog videopodcasta Prednji plan.

Obljetnica

Sedam desetljeća arhitekata na Trgu

29/04/2024
DAZ
Pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju sedam desetljeća kontinuiranog djelovanja arhitekata, njihovih društava i nakladništava na Trgu.

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

25/04/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.

Tribina

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

23/04/2024
DAZ/DPUH
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske šestu godinu zaredom organizira jednogodišnji susret u počast likovnoj kritičarki Ružici Šimunović (Rijeka, 23. studenoga 1960. – Washington D.C., 27. travnja 2018.)

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.