Podcast

Sfera

Autor/izvor: DAZ 24/05/2023

Kolege iz Beograda započeli su arhitektonski podcast pod nazivom "Sfera". Nakon DAZ-ovog Prednjeg plana, drago nam je vidjeti da se medijski prostor struke u regije nastavlja pluralizirati, vođen dijeljenim vrijednostima i ciljevima. Vjerujemo kako će i Sfera doprinijeti stvaranju medijskog prostora za javnu debatu, diskusiju i promociju tema vezanih za razvoj arhitekture, prostornog planiranja, urbanizma i društvene sredine. U nastavku prenosimo njihov manifest:

 

ŠTA JE SFERA

Podcast posvećen razgovorima o Arhitekturi kao mehanizmu društvene promene. Mesto susreta lokalnih kreativaca i entuzijasta koji stvaraju bolji životni prostor.

 

VIZIJA

Kreiranje zajednice koju čine Arhitekti, Urbanisti, Društveni aktivisti kao i Kreativci iz srodnih disciplina koji odgovorno shvataju svoju profesionalnu ulogu u društvu.

Umrežavanje i povezivanje članova zajednice ima za cilj da osnaži Arhitektonsku struku ali i zainteresovane građane da se angažuju u svrhu Kulturne transformacije svog okruženja.

Kulturna transformacija podrazumeva kreiranje novih zajedničkih vrednosti, ciljeva i profesionalne etike, odnosno promociju Arhitekture i Arhitektonske scene u javnom prostoru.

 

VREDNOSTI

Verujemo da unutar Arhitektonske struke postoji potreba za:

● reafirmacijom starih i afirmacijom novih profesionalnih vrednosti i etičkih načela

● uspostavljanjem fer uslova na tržištu i unapređenjem poslovne kulture 

● potreba za udruživanjem oko zajedničkih vrednosti i interesa

● promovisanjem novih tehnoloških i ekološki održivih rešenja na polju graditeljstva

● edukacijom i informisanošću o napretku softverskih rešenja na polju informatike

● Interdisciplinarnom pristupu izazovima i povezanosti unutar esnafa

● boljom vidljivošću u javnom prostoru

Uloga Arhitektonske zajednice u javnom diskursu podrazumeva društveni angažman na više različitih polja odnosno unutar različitih društvenih sfera. Zajedničkim delovanjem oni doprinose unapređenju životne sredine, razvoju gradova, kao i drugim razvojnim procesima u društvu.

Verujemo da prikazivanjem upravo te raznolike lepeze zanimanja i društvenih angažmana koji su Arhitekti sposobni da preuzmu na sebe, gde zajednica osnažuje pre svega domaću struku čineći je vidljivom i prepoznatom,  motivišući i druge građane u svojim naporima ka unarpeđenju zajedničkog  životnog prostora.

 

CILJEVI

1. Otvaranje medijskog prostora za javnu debatu, diskusiju i promociju tema koje se tiču Arhitekture, životne sredine i razvoja tehnologije. 

2. Afirmacija i okupljanje pojedince iz struke koji se bore za ‘’zdrave’’ ideje, a posledično i motivacija drugih kolega u pravcu ostvarivanja sopstvenih ideja koje utiču na kolektivnu svest.

3. SFERA je u tom smislu mesto okupljanja kvalitetnih profesionalaca i prostor za afirmaciju novih kreativnih snaga i avangardnih ideja. 

4. SFERA počinje kao lokalni medijski fenomen ali teži da bude prepoznata kao regionalna platforma za dijalog o Arhitekturi.

5. SFERA ima kao krajnji cilj kreiranje i afirmaciju Arhitektonske ZAJEDNICE u javnom prostoru.

 

KAKO

Uspostavljanje dijaloga vodi ka osnaživanju - Osnaživanje pojedinaca vodi ka umrežavanju- umrežavanje vodi ka društvenom delovanju - delovanje vodi ka Kulturnoj transformaciji.

Za ostvarivanje ciljeva SFERE neophodna je otvorena i neposredna komunikacija putem internet platformi i društvenih medija. Obraćanje publici treba da bude edukativno i afirmativnog karaktera, ali u isto vreme zabavno i neopterećujuće. Ideja je izbeći elitistički narativ kojem Arhitekti često pribegavaju kao načinu da se izoluju i zaštite. SFERA nastoji da se buduća publika aktivno involvira u diskusiju o arhitekturi i time se poistoveti sa gore pomenutim vrednostima. 

Arhitektura je sveobuhvatni pokretač razvoja društva na polju graditeljstva, ekonomije, tehnologije, informatike, ekologije i politike. Ona ima važnu pokretačku ulogu u mnogim industrijama kao i društvenoj političkoj sferi. Stoga je stvaranje Arhitektonske zajednice kroz brend SFERE jedan od glavnih ciljeva projekta.  

SFERA animira zajednicu kroz kreiranje narativa o Arhitektonskoj sceni i uopšte značaju profesije za društvo. Takođe želimo da se kroz dijalog afirmišu najnovija tehnološka rešenja kojima se kvalitativno unapređuje prostor i životna sredina kao i softverske inovacije na polju projektovanja te interdisciplinarne komunikacije.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRVIH NEKOLIKO EPIZODA MOŽETE POGLEDATI NA NJIHOVOM YOUTUBE KANALU

Ostalo

GUP

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba

27/06/2024
DAZ/GZ

GRADSKI URED ZA GOSPODARSTVO, EKOLOŠKU ODRŽIVOST I STRATEGIJSKO PLANIRANJE objavljuje JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA GENERALNOGA URBANISTIČKOG PLANA GRADA ZAGREBA u vremenu od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine.

Skupština

Poziv na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba

20/06/2024
DAZ
Poštovane kolegice i kolege, pozivam vas na 41. redovitu sjednicu Skupštine Društva arhitekata Zagreba (DAZ) koju po odluci Upravnog odbora sazivam u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, s početkom u 18 sati u prostorijama DAZ-a.

Natječaj

Javna plastika na pet rotora u Varaždinu

20/06/2024
DAZ/DAV

GRAD VARAŽDIN raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA VARAŽDINA provodi javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, prvog stupnja složenosti za realizaciju LIKOVNI I URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKO – KRAJOBRAZNI NATJEČAJ za izradu idejnog rješenja JAVNA PLASTIKA NA PET ROTORA U VARAŽDINU.

Obavijest članovima

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

20/06/2024
DAZ/GSSA

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se ove godine od 29. srpnja do 6. kolovoza 2024.

Natječaj

Dječji vrtić Sloboština

20/06/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi Javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I stupnja složenosti P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA SLOBOŠTINA U ZAGREBU.

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.