Obljetnica

Sedam desetljeća arhitekata na Trgu

Autor/izvor: DAZ 29/04/2024

Pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju sedam desetljeća kontinuiranog djelovanja arhitekata, njihovih društava i nakladništava na Trgu.

Od useljenja u prostor na tadašnjem Trgu Republike 1952. pa do danas, arhitekti i njihova društva u kontinuitetu su prisutni i djeluju upravo na glavnom zagrebačkom trgu. Prostor u zgradi arhitekta Marcella Piacentinija brojnim je generacijama zagrebačkih i hrvatskih arhitekata predstavljao središte društvenog i stručnog života, bivajući mjesto susreta, prostor za rad i pokretanje promjena, galerija, predavaonica i dnevni boravak.

S ulaskom u osmo desetljeće djelovanja na Trgu bana Josipa Jelačića, obilježavamo značajne događaje tijekom ovog razdoblja programom koji će započeti u drugom tjednu svibnja.

Kroz okrugle stolove s bivšim predsjednicima udruženja i članovima aktivnim u proteklim desetljećima, sjećanja na boravak i djelovanje u prostoru na Trgu te razmjenu iskustava različitih generacija osvrnut ćemo se na povijest udruživanja arhitekata i projekte društva, ali uputiti i pogled prema budućnosti kroz djelovanje naših najmlađih članova.

Okrugli stol posvećen povijesti udruživanja održat će se u srijedu 8.5. s početkom u 18 sati, dok će se okrugli stol posvećen projektima Društva održati u petak 10.5., također s početkom u 18 sati. Proglašenje počasnih članova Društva arhitekata Zagreba uslijedit će nakon okruglog stola u petak.

Program će popratiti izložba povijesti društava tijekom zadnjih sedam desetljeća, kao i projekata ostvarenih u tom razdoblju. Aktivnosti u ovom tjednu završit će druženjem i zabavnim programom u subotu 11. svibnja.

Cjelokupni program održat će se u prostorima Društva, na Trgu bana Jelačića 3/1 (prvi kat). Veselimo se susretu i obilježavanju ovog dugog razdoblja, kao i nastavku daljnjeg djelovanja.

 

Program:

SRIJEDA 8.5.2024.

18:00 otvorenje izložbe - Sedam desetljeća programa

uvodno izlaganje - uloga zadruge "Arhitekt": Melita Čavlović

18:30 okrugli stol: Povijest udruživanja

sudionici: Branko Silađin, Teo Budanko, Rene Lisac, Ivan Križić

 

PETAK 10.5.2024.

18:00 okrugli stol: Projekti Društva

sudionici: Krešimir Ivaniš, Ljubomir Miščević, Goran Rako, Damir Ljutić, Tihomil Matković

19:30 proglašenje počasnih članova DAZ-a

 

SUBOTA 11.5.2024.

19:00 UŽIVO PRATIMO FINALE EUROSONGA!

Ostalo

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.

Nagrade Grada Zagreba

Dodijeljene Nagrade Grada Zagreba

01/06/2024
DAZ
U povodu Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Među dobitnicima su kolega dr.sc. Maroje Mrduljaš i počasni član DAZ-a prof. emerit. dr.sc. Tihomir Jukić.

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

24/05/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.  24.05.2024. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.

Natječaj

Upis na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam

16/05/2024
Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis IV. Generacije studenata na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2024./25.

Natječaj

Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici

16/05/2024
DAZ/UHA
Grad Koprivnica raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi javni, opći, u dva stupnja, anonimni, drugog stupnja složenosti za realizaciju i anketni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja: Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici.

Važno!

Obavijest natjecateljima: Natječaj Dječji vrtić Jarun

14/05/2024
DAZ
Od 1. 1. 2024. godine primjenjuje se novi sustav Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a na kojem se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljuju i svi projektni natječaji iz područje arhitekture i urbanizma. Uz uobičajenu predaju natječajnih radova putem naše web stranice svi natjecatelji moraju se registrirati na EOJN i  predati Obrazac projekta.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.