Tribina

Povijest i sadašnjost GMK

Autor/izvor: DAZ 02/12/2022

Tribina u povodu objavljivanja publikacije Strujanja / Currents, 34 godine Galerije Miroslav Kraljević (Uredile Ana Kovačić, Sanja Sekelj, Lea Vene. Nakladnik: GMK – Generator multidisciplinarnih koprodukcija, Zagreb, 2020.) održat će se u utorak, 13. prosinca 2022. u 13h u DAZ-u.

Galerija Miroslav Kraljević (GMK) osnovana je u okviru Kulturno-umjetničkog društva INA (KUD INA), kao jedna od njegovih sekcija i izvorno je bila namijenjena izlaganju radova članova društva (radnika / umjetničkih amatera) i studijskih izložbi istaknutih umjetnika visokog modernizma. Relativno mala galerija u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu ubrzo se profilirala i postala relevantno mjesto za promociju suvremene vizualne umjetnosti i izlaganja suvremenih umjetničkih praksi u Zagrebu i u širim okvirima. Godine 2017. tvrtka INA je zgradu napustila i dala u najam, čime je daljnji rad GMK došao u pitanje i njezina budućnost postala krajnje neizvjesna. Kako bi nastavila s profiliranom izlagačkom djelatnošću i programima te sačuvala već uhodan galerijski prostor u dijelu grada u kojem nema sličnih sadržaja, kustoski tim osniva udrugu pod nazivom Generator multidisciplinarnih koprodukcija (GMK) te objavljuje publikaciju u kojoj je zabilježena povijest Galerije. Namjera je bila afirmirati kustoske pozicije i rad svih voditelja te ukazati na širi krug umjetnika, kustosa, institucija i ostalih kulturnih radnika koji su participirali u programu i tako sudjelovali u izgradnji pozicije GMK-a na kulturnoj sceni.
 
O značenju Galerije Miroslava Kraljevića za hrvatsku likovnu scenu, načinu nekadašnjega rada pod pokroviteljstvom moćne kompanije INA i današnjoj situaciji, govorit će nekadašnji dugogodišnji voditelj Branko Franceschi, nekadašnje kustosice i urednice publikacije Sanja Sekelj, Ana Kovačić, Lea Vene te likovni kritičar Marko Golub i povjesničarka umjetnosti Irena Kraševac.
 
Organizatori: Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Društvo arhitekata Zagreba
 
 
utorak, 13. prosinca 2022. u 13 sati
 
DAZ, Trg bana Jelačića 3/1, Zagreb

 

Ostalo

Potres

Promocija zbornika HAZU o postpotresnoj obnovi Zagreba

24/01/2023
DAZ

Predstavljanje zbornika priopćenja sa znanstveno-stručne konferencije „Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive održat će se u četvrtak, 26. siječnja 2023., s početkom u 12 h u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb. 

Nagrade

Dodijeljene nagrade HDD-a i otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22!

12/01/2023
DAZ/HDD
U Laubi – Kući za ljude i umjetnost svečano je otvorena Izložba hrvatskog dizajna 21/22, izložbeni pregled najboljih dizajnerskih radova iz protekle dvije godine koji je ovog puta obuhvatio čak 324 profesionalna i studentska projekta iz svih područja dizajnerskog djelovanja. Tom prilikom, dodijeljene su i nagrade i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama, kao i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva te Nagrada HDD-a za životno djelo.

Edukacija za buduće arhitekte

Pripreme za prijemni - arhitektura 2023

27/12/2022
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba provodi pripreme za prijemni ispit na arhitektonski i srodne fakultete za 2023. godinu. 

Tribina

Daje se na znanje: sutra na Trgu u DAZ-u pratimo utakmicu Hrvatske i Argentine!

12/12/2022
DAZ
Hrvatska reprezentacija igra protiv Argentine u polufinalu Svjetskog prvenstva, pa vas pozivamo ovom prilikom da zajedno popratimo utakmicu na velikoj projekciji u DAZ-u!

Predavanje

Predavanje Mladena Jadrića: Zvjezdani trenutak grada

12/12/2022
DAZ
Predavanje ‘Zvjezdani trenutak grada’ će se održati u 18:30 u Velikoj predavaonici na Arhitektonskom fakultetu, Kačićeva 26, Zagreb. 

Podcast

Prednji Plan S01E07 / Vanja Radovanović

21/11/2022
Filip Pračić
U trećoj epizodi drugog ciklusa podcasta Prednji plan čija je tema „PARTICIPACIJA I PROSTOR“ ugostili smo Vanju Radovanovića. 

Izložba

Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb + AABiH20182022 @ UHA

21/11/2022
DAZ
UHA je pokrenula novu programsku liniju Međunarodne mreže, posvećenu razmjeni znanja i uspostavljanju trajnih suradnji s inozemnim praksama, organizacijama i institucijama koje djeluju u arhitekturi i bliskim područjima.

Starije





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


 



 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.