Storiescapes

Novi uspjeh hrvatske arhitekture: Ivančan i Rogina u tokijskom finalu

Autor/izvor: kresimir rogina, bernarda ivancan, tokyo 04/10/2021

Storiescapes Bernarde Ivančan i Krešimira Rogine ušao među sedam finalista na natječaju Interpathetic Space u Tokiju.

Rad Storiescapes Bernarde Ivančan i Krešimira Rogine je na natječaju Interpathetic Space, u konkurenciji dvjestotinjak projekata iz cijelog svijeta, u Tokiju ušao u drugi krug žiriranja, među sedam finalista. 
 
Natječaj svake godine raspisuje kompanija Central Glass pod pokroviteljstvom časopisa Shinkenchiku (The Japan Architect) na drugu konceptualnu temu, promišljanja stanja arhitektonskog trenutka. 
 
Za potrebe završnog javnog žiriranja koje će se odviti 23. listopada, a gdje će sjediti imena poput Kenga Kume, Juna Aokija i Yohiharu Tsukamota, autori snimaju petminutni film kojim će rad biti detaljno predstavljen, umjesto uobičajenog fizičkog prisustva, zbog situacije s pandemijom Kovida-19. 
 
Tema natječaja, Prostor s kojim se možemo saživjeti, poziva na razmatranja tokova svakodnevice u doba Korone te fizičke komunikacije među ljudima, pozivajući na imaginiranje prostora interakcije, "stvarnog prostora koji djeluje na ljudske osjećaje, a kojeg je nemoguće kreirati digitalnim putem". 
 
Projektom Storiescapes autori jednostavnim oblicima problematiziraju odnose tradicionalne knjiške i nepisane obiteljske baštine središnje Hrvatske. 
 
Rad će nakon žiriranja, zajedno s pripadajućim filmom i 3D modelom, biti izložen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. 
 
Čestitamo autorima na dosadašnjem uspjehu i držimo fige za nastavak! 
 

Ostalo

Redovna i izborna skupština DAZ-a

17/11/2021
DAZ
Obavijest članovima o 37. Redovnoj i izbornoj skupštini DAZ-a i dostavi izbornih lista za tijela Društva arhitekata Zagreba

Josip Uhlik, 1921.-2021.

09/11/2021
DAZ
U subotu 6.11.2021. godine, u 101. godini svojeg života napustio nas je cijenjeni kolega arhitekt i urbanist JOSIP UHLIK.

DANI ORISA 21

03/11/2021
DAZ
Festival Dani Orisa 21 održat će se 20. i 21. studenoga 2021. godine UŽIVO u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. 

DRUGA NAGRADA ZA STORIESCAPES U TOKIJU

25/10/2021
DAZ
Hrvatski su arhitekti Bernarda Ivančan i Krešimir Rogina projektom STORIESCAPES, između 268 radova iz cijeloga svijeta, osvojili drugu nagradu na natječaju Interpathetic Spaces (Prostori suosjećanja) u Tokiju i te su subote 23. listopada, sportskim rječnikom rečeno, na javnom žiriranju, kao jedini predstavnici Evrope, osvojili odličje srebrnog sjaja, na toj svojevrsnoj arhitektonskoj Olimpijadi. 

Sekundarno gradsko središte Rujevica u Rijeci

20/10/2021
DAZ
GRAD RIJEKA raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA RIJEKA provodi NATJEČAJ ZA IZRADU URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKOG RJEŠENJA SEKUNDARNOG GRADSKOG SREDIŠTA RUJEVICA U RIJECI.

Izjava HAZU o prijetnji sraza turizma i hrvatskog prostora

20/10/2021
DAZ
Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na prijedlog Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU,  jednoglasno je prihvatilo Izjavu o prijetnji sraza turizma i hrvatskog prostora koju prenosimo u cijelosti.

Odrastanje uz arhitekturu: Dječji vrtići i škole u 21 ST.

15/10/2021
DAZ
U utorak, 19. listopada 2021. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige Odrastanje uz arhitekturu: dječji vrtići i škole u 21. stoljeću.

EUROPAN U HRVATSKOJ Provođenje međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja

13/10/2021
DAZ
U Kneževoj palači u Zadru će se u petak, 15. listopada 2021. u 12,00 h, otvoriti izložba koja daje prikaz trideset godina rada Europana Hrvatska na provedbi međunarodnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja. Poseban je naglasak na rezultate natječajnog ciklusa Europan 15 provedenog 2020. godine na lokaciji naselja Ždrijac u Ninu.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: