Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

Autor/izvor: DAZ/UHA 02/04/2024

Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti. „Prednji plan” spaja strukovno i popularno putem toga široko pristupačnog formata, a tijekom četrnaest epizoda snimljenih u 2023. godini autori se otvaraju prema širem krugu sugovornika.

Osnovne postavke ovog projekta se tako tijekom vremena nadograđuju kombinirajući datosti obaju „svjetova”: pitanja se potiču i postavljaju iz perspektive struke, a odgovori daju u interdisciplinarnom spektru, u izvornoj razgovornoj formi, bez naknadnih intervencija. I sve to s jasnim usmjerenjem prema kritičkom promišljanju aktualnih tema vezanih uz pošteniju raspodjelu javnog prostora te strukovno kvalitetnije i društveno angažiranije djelovanje u prostornom planiranju, urbanizmu i arhitekturi. U arhitektonskim projektima se konačni smisao struke izražava u oplemenjenju prostora onim kvalitetama koje samo arhitektura može pružiti svojim specifičnim jezikom i metodama, no put do strukovne izvrsnosti sadrži niz etičkih odluka s kojima se projektanti mnogo lakše mogu suočiti gradeći zajedno sustav vrijednosti. Osim toga, identitet prostora i njegovih graditelja neodvojiv je od kulturnog i društvenog konteksta, a suvremenu je krizu identiteta nemoguće prevladati bez kolektivnog suočenja s pitanjima kako, što i za koga gradimo. Zato je „Prednji plan” mnogo više od strukovnoga medijskog formata kojim se ukazuje na kompleksnost zadaća i propitivanje ciljeva s kojima se danas u Hrvatskoj, ali i šire, suočavaju kreativne projektantske i planerske discipline. To je uzoran primjer da se može krenuti „ni iz čega” i stvoriti inkluzivnu platformu za zajedničko pozitivno i progresivno djelovanje u struci.

Ana Šverko

Autori: Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

Tehnička realizacija: Pavel Penev (SNIM, obrt za video produkciju)

Izvršni urednik: Filip Pračić

Uvodna špica: Monika Milas (video), Mario Peko (glazba)

Proizvodnja: Društvo Arhitekata Zagreba (DAZ)

Početak emitiranja: srpanj 2022.

Zagreb, 2023.

PODCAST - Prednji plan

Ostalo

Natječaj

Upis na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam

16/05/2024
Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis IV. Generacije studenata na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2024./25.

Natječaj

Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici

16/05/2024
DAZ/UHA
Grad Koprivnica raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi javni, opći, u dva stupnja, anonimni, drugog stupnja složenosti za realizaciju i anketni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja: Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici.

Važno!

Obavijest natjecateljima: Natječaj Dječji vrtić Jarun

14/05/2024
DAZ
Od 1. 1. 2024. godine primjenjuje se novi sustav Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a na kojem se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljuju i svi projektni natječaji iz područje arhitekture i urbanizma. Uz uobičajenu predaju natječajnih radova putem naše web stranice svi natjecatelji moraju se registrirati na EOJN i  predati Obrazac projekta.

Osvrt

Autentičnost umjesto samouvjeravanja

09/05/2024
DAZ
Osvrt predsjednika Društva arhitekata Zagreba na nominacije za strukovne nagrade UHA-e kao najava nove epizode DAZ-ovog videopodcasta Prednji plan.

Obljetnica

Sedam desetljeća arhitekata na Trgu

29/04/2024
DAZ
Pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju sedam desetljeća kontinuiranog djelovanja arhitekata, njihovih društava i nakladništava na Trgu.

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

25/04/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.

Tribina

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

23/04/2024
DAZ/DPUH
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske šestu godinu zaredom organizira jednogodišnji susret u počast likovnoj kritičarki Ružici Šimunović (Rijeka, 23. studenoga 1960. – Washington D.C., 27. travnja 2018.)

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.