Mala škola arhitekture

Mala škola arhitekture za srednjoškolce PROSTOR za DRUGE

Autor/izvor: DAZ 17/05/2017

Predmet ovogodišnjih sedam radionica za srednjoškolsku djecu je javni prostor u kojem sve manje aktivno i s razumijevanjem sudjelujemo. Kroz radionice polaznicima želimo istaknuti nedjeljivost javnog prostora od uloge korisnika te važnost razvoja kritičkog mišljenja o prostoru.

PROSTOR za DRUGE
Projekt PROSTOR zaDRUGE nastao je u okviru projekta  Mala škola arhitekture i nadovezuje se na okvir dosadašnjih radionica za osnovno školsku djecu  PROSTORiJA koje u ciklusu od sedam radionica približavaju djeci osnovne elemente  arhitekture i urbanizma - od forme i funkcije preko simboličkih vrijednosti  do isticanja važnosti osobnog angažmana. Predmet ovogodišnjih sedam radionica za srednjoškolsku djecu je javni prostor u kojem sve manje aktivno i s razumijevanjem sudjelujemo. Kroz radionice polaznicima želimo istaknuti nedjeljivost javnog prostora od uloge korisnika te važnost razvoja kritičkog mišljenja o prostoru.
OPA (Udruga za promicanje vizualne kulture), NOthing production (skupina neovisnih profesionalaca) HKA (Hrvatska komora arhitekata) i  DAZ (Društvo arhitekata Zagreba) pokrenuli su 2010. višegodišnji odgojno-obrazovni projekt s ciljem promicanja sadržaja s područja vizualne kulture i arhitekture  pod nazivom “Mala škola arhitekture - Prostor i ja“.  Radionice mlae škole arhitekture zajedno realiziraju učitelji likovne kulture i razredne nastave, arhitekti te studenti. U DAZ-u je do sada je održano više od 50 javnih radionica  i te se ostvarila suradnja s velikim brojem zagrebačkih škola,institucija i kulturnih programa.  Na radionicama je sudjelovalo  više od 1000 polaznika.
Prijave za sudjelovanje - e mail daz@d-a-z.hr, radionice su besplatne.

 

 

Program radionica Male škole arhitekture za srednjoškolce PROSTOR zaDRUGE
 
 
Petkom od 18-20
 
DAZ, Trg Bana J. Jelačića 3/1 + obilazak lokacija
 
 
19. 05. 2017. petak 18-20 sati, Dolac
 
1. OBLIKUJEMO  (materijali i funkcije)
    ZNANJE O PROSTORU
 
1.                  VEZE U PROSTORU - LINIJE - ULICA, STUBIŠTA, TUNELI, POTHODNICI
2.                  ODMORIŠTA - PLOHE - TRGOVI, TRŽNICE, UNUTARNJA DVORIŠTA, PARKOVI
 
U prvoj grupi radionica o javnom prostoru bavimo se oblikovnim i funkcionalnim arhitektonsko-urbanističkim elementima grada, te ulogom korisnika u  stvaranju sadžaja u javnom prostoru. 
 
Linijske strukture VEZE (ulica, stube, prolazi, tuneli)  omogućuju lakše povezivanje prostora, te njihova osnovna funkcija kretanja prostorom često ostaje i jedina funkcija. To želimo promijeniti.
 
U  radionici ODMORIŠTA zanimaju nas gradske plohe (trgovi, tržnice, parkovi, dvorišta) čija je  funkcija okupljanje, ali im nedostaje kreativnih sadržaja.  
 
U radionicama VEZE i ODMORIŠTA upoznajemo osnovne elemente javnog prostora kroz šetnju gradom  osnovnoj funkciji osmišljavamo novi sadržaj.
 
 
 
26. 05. 2017. petak 18-20 sati, DAZ
 
2. DIJELIMO (emocije i doživljaji)
    UOČAVANJE PROSTORA
 
3.            FENOMENOLOŠKI DOŽIVLJAJ PROSTORA - OSJETI - ZVUK, MIRIS, OKUSI
4.            EMOCIJE I DOŽIVLJAJI - MEMORIJA MJESTA, ATLAS EMOCIJA
 
Želimo istaknuti da osim formalnih oblikovnih karakteristika prostor evocira emocije i aktivira  osjetila, te oblikuje svoje korisnike.
Osobni doživljaj nekog prostora ovisi o zvukovima, mirisima,  osobnim sjećanjima i memoriji mjesta.
Percepcijom i iskustvom  prostora, kroz  sjećanja,  zvukove,  mirise nadograđujemo  sliku prostora.
 
 
 
02. 06. 2017. petak 18-20 sati, DAZ
 
3. ŽIVIMO (virualnost i diskurs - moja zbilja)
    ŽIVLJENI PROSTOR
 
5.            MEDIJI, FILM I GRAD - VIZUALNA ANALIZA I ANALIZA DISKURSA
6.            NAPUŠTENI PROSTORI, PRENAMIJENJENI PROSTORI, REKONSTRUIRANA MJESTA
 
 
Paradigme vremena  takođersu  jedan konstruktivnih elementa prostora, koje djeluju na doživljaj i razumijevanje identiteta prostora, kao i uspostavljanje  odnosa prema prostoru.
 
Analiziramo vizualne medije u javnom prostoru:  reklame, javnu plastiku,  film te konstrukte koje oni proizvode.
Radionice kontinuirano uvode sadržaj, značenja, konstrukcije, maštu i slobodu kao elemente  za izgradnju prostora.
U fokusu radionica su napušteni prostori ili oni koji su kroz vrijeme promijenili funkciju.  Promišlja se njihov identitet  i načini korištena  s ciljem razumijevanja prostora im potreba potencijalnih korisnika.
 
 
09. 06. 2017. petak 18-20 sati, DAZ
 
IDEMO PO ISKUSTVO
 
7.            OTOK - ALTERNATIVNI NAČINI KORIŠTENJA
 
Kako je osnovni cilj  radionica probuditi svijest o ulozi pojedinca u kreiranju javnog prostora i slike grada, zadnja radionica objedinjuje stečeno iskustvo i poziva na participaciju slučajne prolaznike.  Na  provokativan način osvajamo oduzeti javni prostor - javno djelujemo.
Otoci su mjesta za  izražavanje vlastitog stava o prostoru, platforme za konstrukcije  identiteta i funkcija javnog prostora (između  stolova kafića smještamo neovisne, udobne otoke za sjedenje  i pozivamo građane da nam se pridruže). 
 
 
     

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.