Ljetna škola

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

Autor/izvor: DAZ 04/07/2022

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se i ove godine od 6. do 14. kolovoza 2022.

Tema ovogodišnjeg izdanja ljetne škole je CHILDLIKENESS, a detaljnije o temi u nastavku:

 

Being childish mostly means to be silly, while being childlike is often considered wise.

Besides rationality, sophistication, consistency, thoughtfulness, thoughtthroughness could we include playfulness, naivete, joy, erraticness, intractability, wondering, obstinacy, tryouts and experiment in your agenda?

How can we rely more on intuition rather than intellect?

Join architects and scholars led by Takaharu and Yui Tezuka architects from Tokyo and Jim Njoo from Paris to explore and implement these ideas in the life of the picturesque small hill town of Grožnjan!

 

Biti djetinjast uglavnom znači biti blesav, dok se biti kao dijete često smatra mudrim.

Osim racionalnosti, sofisticiranosti, dosljednosti, promišljenosti, možemo li u svoje svakodnevno djelovanje uključiti zaigranost, naivnost, radost, nepopustljivost, čuđenje, tvrdoglavost, pokušaje i eksperimente?

Kako se možemo više osloniti na intuiciju nego na intelekt?

Pridružite se arhitektima pod vodstvom Takaharu i Yui Tezuka-om iz Tokija i Jimom Njoo-om iz Pariza kako biste istražili i implementirali ove ideje u svakodnevicu slikovitog Grožnjana!

 

Takaharu+Yui Tezuka / Tezuka achitects

Takaharu i Yui Tezuka 1994. godine uspostavili su jednu od najinovativnijih praksi koje danas djeluju. Imaju veliko iskustvo u projektiranju prostora za djecu, kao što je Fuji Kindergarten, koji su OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) i UNESCO proglasili najboljom školom na svijetu. Nedavno im je Archdaily dodjelio nagradu za najbolju vjersku građevinu u 2022., za njihov projekt Niijima Gakuen Junior College Hall & Chapel. “Krenuli smo u potragu ne samo kroz projektiranje, već i u mijenjanju svijeta na bolje putem arhitekture; vrijednost koju držimo do danas. Arhitektura nije samo objekt, već ima moć promijeniti živote ljudi i društva.” Iako se njihova djelatnost temelji na arhitektonskom projektiranju, drže predavanja diljem svijeta, primajući ponude od OECD-a. Njihova teorija o dječjem okolišu objavljena je kao “Žuta knjiga” sa Sveučilišta Harvard.

 

 

Jim Njoo

Jim Njoo je arhitekt i izvanredni profesor na École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-La Villette. Doktorirao je na Tehnološkom sveučilištu Delft gdje se njegovo istraživanje usredotočilo na diskurs britanskog arhitekta Cedrica Pricea. Njegovo istraživanje dobilo je potporu Kanadskog centra za arhitekturu, francuskog Ministarstva kulture i Berlage Centra za napredne studije arhitekture i urbanog dizajna. Također je član istraživačkog laboratorija Gerphau te studijski kritičar i predavač na École Nationale des Ponts et Chaussées i Sveučilištu Rice u Parizu. Njegovo istraživanje usmjereno je na tri smjera rada: međuodnos između teorije i prakse, pitanja suvremenog urbaniteta I metropolizacije te ekonomiju rada (vrijeme, resursi, prostor). Jim je dva puta pobijedio na Europan-u (1994. i 2004.).

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € plativo u kunama po srednjem tečaju HNB na dan uplate. Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 € plativo u kunama po srednjem tečaju HNB na dan uplate. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 4 €, ručak 10 €, večera 8 €, puni pansion: 20 €

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM

IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 313

Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 06. 08. 2022., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak je potrebno prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati.

Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.

Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 13. 08. 2022. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili slijedeće jutro 14. 08. 2022.

 

Više o prijavama i Grožnjanskoj ljetnoj školi arhitekture na linku http://www.arch-groznjan.com/

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.