In memoriam

Berislav Vinković, 1935.-2021.

Autor/izvor: DAZ 13/12/2021

U subotu 9.12.2021. godine, u 87. godini svojeg života napustio nas je cijenjeni kolega arhitekt Berislav Vinković.

Berislav Vinković rođen je 25. rujna 1935. godine u Šulekovoj ulici u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te Gimnaziju u Kušlanovoj ulici. Tadašnji Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu zvršio je u prosincu 1960. godine. Još kao student počeo je surađivari s arhitektom Slavkom Jelinekom. Po osnutku karlovačkog arhitektionskog biroa AGI-46 zapošljava se u njihovom zagrebačkom uredu. Kao član tima arhitekata sudjelovao je u projektiranju brojnih, poglavito stambenih objekata, kao što su stambeni neboderi u novozagrebačkim naseljima Trnsko i Zapruđe i  stambeni objekt u Zorkovačkoj ulici. Sudjelovao je u oblikovanju tipskih montažnih garaža u Zapruđu, Hotela „Sport“ (današnja Panorama) i mogih drugih. 
 
Najznačajnije djelo je svakako projektiranje zagrebačke poslovne zgrade Zagrepčanke kao i sjedišta Ljubljanske banke, na križanju Savske ceste i Vukovarske avenije, u koautorstvu s g. Slavkom Jelinekom.
 
Kao koautor sudjelovao je i na nizu natječaja, hotel u Obersdorfu (tadašnja istočna Njemačka), Poslovni kompleks kemijskog kombinata „Chromos“ u Zagrebu i tipska rješenja stambenih zgrada Sjenjak, Osijek.
 
Nakon AGI-46, radio je u projektnom birou TEI-u, te ARH projektu. Projektirao je niz stambenih zgrada (stambeno poslovna zgrada u Ulici Pokornog u Zagrebu, stambena zgrada u Krežminoj ulici), privatnih kuća i vikendica u Zagrebu i okolici. Projektirao je nadogradnje samostana u Remetama i samostana Sv. Franje na Ksaveru, koje su pohvaljene od strane gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.  
 

Ostalo

Spomen-obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Rovinju

18/01/2022
DAZ/DAI-SAI
GRAD ROVINJ – ROVIGNO raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI – SAI) organizira i provodi PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije ZA SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA U ROVINJU – ROVIGNO.

Portreti arhitekata, iz zapisa Andrije Mutnjakovića

05/01/2022
DAZ/HAZU
Hrvatski muzej arhitekture HAZU u sklopu edicije Arhitectonica objavio je krajem 2021. novu monografiju, Portreti arhitekata, iz zapisa Andrije Mutnjakovića, kroz koju želi približiti djela hrvatskih arhitekata znanstvenoj i stručnoj javnosti. 

Božićno-novogodišnji domjenak

15/12/2021
DAZ
Pozivamo sve članove i simpatizere da zajednički ispratimo staru i pripremimo se za Novu 2022. godinu.

Redovna i izborna skupština DAZ-a

14/12/2021
DAZ
Obavijest članovima o 37. Redovnoj i izbornoj skupštini DAZ-a i dostavi izbornih lista za tijela Društva arhitekata Zagreba

56. zagrebački salon/ Izložba "pazar pijaca plac sajam tržnica trg"

13/12/2021
DAZ/UHA
56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ u prosincu 2021. godine. 

Prof. dr. sc. Ivan Juras, 1941.-2021.

13/12/2021
DAZ
U 81. godini svojeg života napustio nas je cijenjeni kolega arhitekt i profesor Ivan Juras.

Uz prethodnu suglasnost Ministarstva, potpisane "Posebne uzance o građenju"

07/12/2021
DAZ/HINA/MGIP
Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca, uz prethodnu suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpisale su "Posebne uzance o građenju", koje donose niz novih pravila i definicija u poslovanju između naručitelja i izvođača građevinskih radova, priopćili su iz HUP-a.

Starije

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: