In memoriam

Berislav Vinković, 1935.-2021.

Autor/izvor: DAZ 13/12/2021

U subotu 9.12.2021. godine, u 87. godini svojeg života napustio nas je cijenjeni kolega arhitekt Berislav Vinković.

Berislav Vinković rođen je 25. rujna 1935. godine u Šulekovoj ulici u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te Gimnaziju u Kušlanovoj ulici. Tadašnji Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu zvršio je u prosincu 1960. godine. Još kao student počeo je surađivari s arhitektom Slavkom Jelinekom. Po osnutku karlovačkog arhitektionskog biroa AGI-46 zapošljava se u njihovom zagrebačkom uredu. Kao član tima arhitekata sudjelovao je u projektiranju brojnih, poglavito stambenih objekata, kao što su stambeni neboderi u novozagrebačkim naseljima Trnsko i Zapruđe i  stambeni objekt u Zorkovačkoj ulici. Sudjelovao je u oblikovanju tipskih montažnih garaža u Zapruđu, Hotela „Sport“ (današnja Panorama) i mogih drugih. 
 
Najznačajnije djelo je svakako projektiranje zagrebačke poslovne zgrade Zagrepčanke kao i sjedišta Ljubljanske banke, na križanju Savske ceste i Vukovarske avenije, u koautorstvu s g. Slavkom Jelinekom.
 
Kao koautor sudjelovao je i na nizu natječaja, hotel u Obersdorfu (tadašnja istočna Njemačka), Poslovni kompleks kemijskog kombinata „Chromos“ u Zagrebu i tipska rješenja stambenih zgrada Sjenjak, Osijek.
 
Nakon AGI-46, radio je u projektnom birou TEI-u, te ARH projektu. Projektirao je niz stambenih zgrada (stambeno poslovna zgrada u Ulici Pokornog u Zagrebu, stambena zgrada u Krežminoj ulici), privatnih kuća i vikendica u Zagrebu i okolici. Projektirao je nadogradnje samostana u Remetama i samostana Sv. Franje na Ksaveru, koje su pohvaljene od strane gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.  
 

Ostalo

Predstavljanje knjige

Zlatko Karač: „Studije o urbanističkom naslijeđu Hrvatske“/ „Paradigme hrvatske urbane baštine“

27/06/2022
DAZ
Predstavljanje knjige i predavanje održat će se u četvrtak, 30. 6. 2022. u 12 h, u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Radna grupa

2. SASTANAK URBANISTIČKE SEKCIJE: Fenomen fantastične šume i UPU Lušćić-centar

24/06/2022
Filip Pračić
Pozivamo vas na drugi sastanak urbanističke sekcije koji će se održati u četvrtak 30.6.2022. u 18:00 sati u prostorijama DAZ-a. Drugi sastanak urbanističke sekcije posvetit ćemo analizi natječajnog rada „Fenomen fantastične šume“ te njegovoj implementaciji u UPU Luščić-Centar.

Predavanje

ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI

20/06/2022
DAZ
Pozivamo vas na predavanje i razgovor pod nazivom ARHITEKTURA I ORGANIZACIJA STAMBENIH ZADRUGA U EUROPI koje će se održati u petak 24. lipnja u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba. 

Rezultati

Natječaj za spomen obilježje hrvatskim braniteljima domovinskog rata u Rovinju – Rovigno

13/06/2022
DAZ
GRAD ROVINJ – ROVIGNO I DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE – SOCIETÀ ARCHITETTI DELL’ISTRIA (DAI – SAI) objavljuju rezultate Za Otvoreni, javni, opći, anonimni, dvostupanjski, za realizaciju i anketni, I. stupnja složenosti PROJEKTNI NATJEČAJ za izradu likovnog i arhitektonsko – urbanističko – krajobraznog idejnog rješenja i projektne dokumentacije ZA SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKIM BRANITELJIMA DOMOVINSKOG RATA U ROVINJU – ROVIGNO.

Okrugli stol

OČUVANJE I REVITALIZACIJA INDUSTRIJSKE BAŠTINE ZAGREBA

09/06/2022
DAZ
U utorak 14. lipnja u 18:30 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održat će se okrugli stol "Očuvanje i revitalizacija industrijske baštine grada Zagreba" - Primjer dobre razvojne prakse ili mogući requiem za Prvu hrvatsku tvornicu ulja?

Konferencija

Open call for the ARHIBAU.HR 2022 scientific conference application

08/06/2022
DAZ
Zagreb Society of Architects is inviting experts of various profiles to participate in ARHIBAU.HR 2022 conference with a presentation displaying their own scientific research relevant to the topic. 

Izložba

Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.) - izložba i predavanje

06/06/2022
Filip Pračić
U ponedjeljak, 13. lipnja u 18 sati, u prostoru DAZ-a otvara se gostujuća izložba ''Kultura stanovanja u Velikoj Gorici (1945. – 1990.)'', koja je dio izložbeno-istraživačkog projekta Galerije Galženica (POUVG) naziva ''Moderni grad – arhitektura i urbanizam Velike Gorice''.

Bookclub

BOOKCLUB Vol.2 - Failed Architecture

03/06/2022
Filip Pračić
U drugoj seansi knjiškog kluba ostajemo fokusirani na temu propasti i neuspjeha, ovoga puta u formi kratkih tekstova sada već legendarnog bloga „Failed Architecture“.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori:
 


 

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.