Salon/Izložba

56. zagrebački salon/ Izložba "pazar pijaca plac sajam tržnica trg"

Autor/izvor: DAZ/UHA 13/12/2021

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ u prosincu 2021. godine. 

Zagrebački salon tradicionalna je manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba. Organizator ovogodišnjega Zagrebačkog salona je Udruženje hrvatskih arhitekata, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.
 
Selektori Salona su Lea Pelivan i Toma Plejić, organizacijski odbor čine Martina Bienenfeld, Luka Koralet, Roman Šilje i Nevena Tudor Perković, a za koncept, postav i organizaciju, uz selektore, zaslužni su Tonči Čerina, Maja Furlan Zimmermann, Damir Gamulin, Mia Roth Čerina, Antun Sevšek i Frano Petar Zovko.
 
Salon se sastoji od središnje multimedijalne izložbe prijavljenih radova i konferencijskog programa, koji se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ održavaju od 11. do 19. prosinca u paviljonu na Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara, i izložbe ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg’ Mirande Veljačić i Dinka Peračića (dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona), koja se s pratećim programom održava od 11. do 24. prosinca u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1.
 
Epidemiološke mjere propisuju da je za dolazak na svečanost otvorenja, dodjelu nagrada i druge konferencijske programe koji se održavaju u paviljonu na Rooseveltovu trgu i prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana J. Jelačića 3/1 neophodna digitalna COVID potvrda, negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove (ne stariji od 48 sati) ili dokaz o preboljenju (maksimalno 180 dana od datuma pozitvnog testa). Nošenje zaštitnih maski je obavezno.
 
56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pratite na Facebooku i Instagramu.
 
Program događanja 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma možete preuzeti ovdje.

 

Izložba / pazar pijaca plac sajam tržnica trg /

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) poziva izložbu ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg – arhitektura tržnica’ Mirande Veljačić i Dinka Peračića (dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona), koja je postavljena u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1. 

Arhitektura tržnica je izložba arhitektonskih projekata rekonstrukcije tržnica u sedam gradova i mjesta u Hrvatskoj, autora Mirande Veljačić i Dinka Peračića, nastalih u posljednjih osam godina. Neki od projekata su realizirani, neki su u fazi izgradnje, za neke se očekuje skori početak radova, a neki će ostati u fazi koncepta. Povezuje ih potreba da se suvremenom arhitekturom stvore mjesta dinamičnog urbanog života i revitalizira prostor koji ih okružuje. Temelje se na ideji otvorenog natkrivenog trga, kao idealnog javnog prostora na Mediteranu. Tržnice prikazane ovom izložbom ne nastoje biti objekti, nego subjekti u svom urbanom kontekstu, „glagoli, a ne imenice“.
 
Na izložbi će biti prikazani projekti tržnice i ribarnice u Vodicama, tržnice u Dubrovniku, Imotskom, Starom Gradu, projekt Benkovačkog sajma, male tržnice u Tisnom, studija mreže tržnica u Splitu, ali i projekt ribarske luke u Brižinama, koja iako nije tržnica čini važan dio lanca opskrbe hranom.
 
Izložbu prati program javnih događanja s temama koje povezuju tržnice i arhitekturu. Javnim razgovorima „Tržnica – grad“ i „Tržnice sutra“ susresti će se pogledi različitih uključenih strana (upravitelji tržnica, poljoprivrednici, javna uprava, politika, arhitekti, urbanisti, udruge) s ciljem zajedničkog promišljanja mogućnosti, aspekata i važnosti tržnica za prostorni i društveni kontekst zajednice.
 
Izložba se može posjetiti do 24. prosinca 2021., svakim danom od 10 do 19 h, a vodstvo izložbom održat će se u nedjelju 12. prosinca u 12h.
 
Organizatori:
ARP
Udruženje hrvatskih arhitekata
 
Suorganizatori:
Platforma 9.81
Udruga hrvatskih tržnica,
Zelena mreža aktivističkih grupa / ZMAG
 
Postav i oblikovanje:
Dinko Peračić, Marin Dvornik, Miranda Veljačić, Lana Žaknić, Emanuela Tomelić, Oleg Šuran
 
Ilustracije:
Ivan Svaguša
 
Grafička priprema:
Oleg Šuran
 
Fotografije:
Damir Žižić
 
Vizualizacije:
Domagoj Bolanča / Studio Arbol
 
Podrška:
Zoran Kovačić / Lightcom, Zumtobel, Belina, Tržnice Zagreb, Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva arhitekture i geodezije – Projekt INFRA
 
Izložba se odvija u sklopu 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma. Središnja multimedijalna izložba Salona održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ od 11. do 19. prosinca u paviljonu na Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara, sa svečanim otvorenjem 11. prosinca u 18 sati.
 
Epidemiološke mjere propisuju da je za dolazak na svečanost otvorenja, dodjelu nagrada i druge konferencijske programe koji se održavaju u paviljonu na Rooseveltovu trgu i prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana J. Jelačića 3/1 neophodna digitalna COVID potvrda, negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove (ne stariji od 48 sati) ili dokaz o preboljenju (maksimalno 180 dana od datuma pozitvnog testa). Nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Ostalo

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.