Knjiga

Zlatko Karač: monografija „Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj“

Autor/izvor: DAZ 02/11/2020

U sunakladi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga „Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj – Odabrani tekstovi / Studies on the Architecture of Synagogues in Croatia – Selected papers“, autora prof. dr. sc. Zlatka Karača.

Na tragu koncepta autorske edicije Studije u kojoj će se u omeđenim i tematski profiliranim svescima publicirati odabrani radovi Zlatka Karača, posvećeni dominantnim temama iz njegova istraživačkog opusa, u ovu je knjigu uvršteno 40-ak ključnih tekstova o baštini sinagoga u Hrvatskoj, od 87 objava koliko ih je autor o tome ostvario u razdoblju od 2000. do 2020. godine. 
Konačni izbor radova, raznolikost publikacija – od poglavlja u knjigama, do članaka u časopisima, novinama i zbornicima, simpozijskih priopćenja, TV scenarija, letaka uz javna predavanja, do izložbenih kataloga i kalendara, pokazuju ne samo tematsku širinu problema koje je autor nastojao obuhvatiti, već i njegovo nastojanje da nedovoljno poznatu baštinu sinagoga na različite načine približi što širem krugu čitatelja. 
Sinagoge su nesumnjivo najslabije istraženi i gotovo nepoznati segment naše arhitektonske i umjetničke baštine, pri tome i gotovo posve uništen u pogromu holokausta, ali i kasnije tijekom poslijeratnog vremena. Stoga je istraživanje povijesti i arhitektonskih osobitosti ove skupine građevina zadatak od osobite znanstvene vrijednosti, pri tome i od važnosti za afirmaciju multikulturalnih i multikonfesionalnih tema vezanih za hrvatske prostore. 
U iščekivanju već više puta najavljivanoga međunarodnoga arhitektonskog natječaja za sinagogu i židovski kulturni centar u Praškoj ul. u Zagrebu, autor je ovom knjigom struci želio ponuditi koristan i praktičan priručnik.
___________
Impressum:
 
recenzenti: Snješka Knežević, Zlatko Jurić, Zorana Sokol Gojnik 
urednik: Alen Žunić
dizajn naslovnice i vanjske opreme: Nedjeljko Špoljar [SDF]
jezik: hrvatski/engl. summary
opseg: 228 str. 
format: 28 x 23 cm 
uvez: tvrdi/platno/ovitak
ISBN: 978-953-7703-41-7 
nakladnik: AF Zagreb/UPI2M BOOKS 
_____________
40-tak autorskih tekstova [donose se podaci za oko 100 naših sinagoga – od antike do 20. st.]
3 tematske cjeline: Sinagoge kao baština – Povijest i memorija; Elementi arhitekture sinagoga; Odabrani primjeri sinagoga
350 raritetnih ilustracija [fotografije, nacrti, faksimili dokumenata]
opširni engleski sažetak
glosarij judaičkih pojmova 
iscrpni popisi izvora i literature, kazala
 
IZ RECENZIJA
 
Ova je knjiga rezultat autorova sustavnog istraživanja i predstavljanja sinagoga u Hrvatskoj započetog još 2000. godine u sklopu izložbe Muzeja za umjetnost i obrt „Historicizam u Hrvatskoj“. Bio je to prvi sažeti prikaz uopće o koliko zaboravljenoj, toliko i zanemarenoj temi, a ujedno upozorenje na golem gubitak koji je židovskoj baštini nanijela ustaška vlast Nezavisne države Hrvatske. Zlatko Karač uspio je prezentirati to iznimno spomeničko bogatstvo, iznijeti na vidjelo autore i naručitelje, ukratko: rekreirati dio židovskog života povezanog sa sinagogama, najvažnijim korpusom židovske sakralne baštine. Javnim nastupima, izložbamma i objavama autor je pokazao što smo imali, što smo izgubili i što se unatoč nemilim vremenima održalo. Ova knjiga najprije je od interesa za nažalost drastičnu smanjenu, a ipak vitalnu židovsku zajednicu Hrvatske, ali i važan doprinos našoj znanosti o umjetnosti i kulturi. U svemu se može mjeriti sa sličnim prikazima u Europi.
DR. SC. SNJEŠKA KNEŽEVIĆ
 
Ovo hrestomatijsko znanstveno djelo originalno je koncipirana zbirka kritički odabranih autorovih tekstova, s udjelom posve novih neobjavljenih priloga koji dosljedno zaokružuju Karačev istraživački interes u domeni arhitekture sinagoga i umjetnosti judaice u Hrvatskoj. Vrijednost monografije manifestira se i u autoritetu tumačenja vrlo specifične građe kojoj autor pristupa s uzornim znanstvenim prosedeom donoseći mnoge posve nove atribucije, datacijske podatke i valorizacijske postavke vezane uz korpus naše sinagogalne baštine – velikim dijelom uništene i do ovog istraživanja gotovo nepoznate. Uz to, knjiga afirmira dio osobitog, na tlu Hrvatske formiranoga multietničkoga kulturnog pejsaža s višekonfesionalnim spomeničkim supstratom koji svjedoči o otvorenosti naših prostora prema drugačijim kulturnim provenijencijama i naslijeđu manjinskih zajednica. 
PROF. DR. SC. ZLATKO JURIĆ
 
Arhitektura sinagoga u Hrvatskoj iznimno je slabo obrađeni sloj liturgijske baštine, u najvećem dijelu uništene tijekom II. svj. rata, pa je autorov doprinos njihovome istraživanju jedan od pionirskih koraka u reafirmaciji židovskoga kulturnog identiteta na našem tlu. Mnoge su europske zemlje već napravile svoje registre u holokaustu uništenoga sinagogalnog naslijeđa te je očekivano da se takav istraživački napor dogodi i u Hrvatskoj. Stoga je ova knjiga djelo od nezaobilazne znanstvene važnosti – ne samo u nacionalnim, već i u međunarodnim okvirima. Osim spomenutoga istraživačkog interesa za temu sinagoga koja je zanimljiva raznim strukama, obrada osjetljive dionice židovske povijesti i baštine u Hrvatskoj u današnje je vrijeme i od nesumnjive šire društvene relevantnosti, kao civilizacijska gesta osvješćivanja doprinosa Židova korpusu naše povijesne arhitekture.
DOC. DR. SC. ZORANA SOKOL GOJNIK
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.