4. Dani zagrebačke arhitekture

Svečana promocija počasnih članova DAZ-a

Autor/izvor: DAZ 22/05/2014

3. dan ovogodišnje, 4. u nizu manifestacije Dani zagrebačke arhitekture promovirat ćemo i nove počasne članove Društva, to su Vera Grimmer, Neven Kovačević i Damir Fabijanić. Podsjećamo da je ulaz besplatan te da se sudjelovanje boduje u sustavu stalnog stručnog usavršavanja. Više informacija u nastavku.

Na završetku 4. Dana zagrebačke arhitekture promovirat ćemo i nove počasne članove Društva, to su Vera Grimmer, Neven Kovačević i Damir Fabijanić, koji su svojim radom i djelovanjem zadužili Društvo arhitekata Zagreba. Pozivamo Vas da svojom nazočnošću upriličite i promociju. Ulaz je besplatan, kao i prethodna dva dana.

Treći dan ovogodišnji 4. po redu Dana zagrebačke arhitekture, trebao bi nam dati sliku na koji su način ti procesi „opredmećeni“ arhitekturom u pojavnosti grada, koje promjene u identitetu stvaraju takove nove „izgrađene strukture moći“. Spomenuti „novi odnosi snaga“ iziskuju nove formate „reprezentacije“, koji svoju konkretizaciju, materijalitet, imaju u arhitekturi. Pitanje je dakle, kako ti novi procesi, djeluju na klasičnu tipologiju kapitalizma – neboder, te kako ti novi obrasci, kroz pojedinačnu arhitekturu, grade identitet grada. Koje su to antropološke, sociološke i ine konzekvence arhitekture? Koja je razlika i što možemo očekivati kroz te promjene?

Ako smo dosad imali Dane „otvorenih vrata“, ovim ćemo Danima pokušati „otvoriti i prozore“. Pozicija arhitekata danas je takova da ponovo moraju zauzeti mjesto „javnih intelektualaca“ koji s jedne strane moraju vrlo dobro razumjeti vanjski kontekst u kojem rade, ali sa druge - i direktno učestvovati u njegovom stvaranju, a ne prepuštati se „prokletstvu uslužne djelatnosti“ gdje smo svedeni tek na dekoratere koji pakiraju stvari određene uskogrudnom logikom - ekonomije, tržišta i politike.

Kompletan program preuzmite OVDJE.

Prof.dr.sc. Tihomir Jukić će održati predavanje na temu Grad / city – stanje nametnutog susreta:

Ako krenemo od pretpostavke da je grad djelo kolektivne volje, a ne „stanje nametnutog susreta“ bez obzira na trenutno važeće urbanističke planove i interes kapitala u posttranzicijkom društvu, činjenica je da su se uvijek kroz dalju ili bližu povijest određivala pravila obzirom na funkcioniranje i strukturu grada. "Gradski projekt" kao i u većini europskih velikih gradova je nužno je i legitimno planersko sredstvo kojim se interesi grada mogu realizirati u kontroliranim uvjetima, a s prethodno posebno pripremljenim, kako planski, tako i ekonomski definiranim projektima uz aktivnu participaciju stanovništva. U tim se relacijama može govoriti ne samo o formi nego i o simboličkim vrijednostima gradskog citiya i odabiru lokacija poslovnih građevina. Upravo se u tim odnosima često javljaju nametnute zone komunikacija poslovnih i ostalih sadržaja te komunikacije građana s tim simbolima moći. Javlja se kolektivna osjećajnost za prostor oko nas. Javne i poslovne građevine najčešće su produkt opipljivih simbola (banke, korporacije,...) i povijesnog okvira stanja društva u kojima se često sukobljavaju etika i estetika prostora te je često teško odrediti postupke i pravila odabira lokacije i gradnje poslovnih zgrada uz uvažavanje dru&ˇtvenog i prostornog konteksta u globalnom sustavu ekonomije.

Nakon predavanja prof.Jukića studio 3LHD že održati prezentaciju na temu recentnih primjera visokih zgrada nakon čega će gosti - Prof. dr.sc. Marijan Hržić, dipl.ing.arh., Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; prof. dr.sc. Feđa Vukić; prof.dr.sc Tihomir Jukić,  dr.sc. Jana Šarinić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ostali sudjelovati na okruglom stolu.

Srijeda 21.05.2014. – ulaz slobodan
Četvrtak 22.05.2014. – ulaz slobodan