Prestižno priznanje

Projekt arhitekta Ivana Galića u finalu Svjetskog festivala arhitekture

Autor/izvor: DAZ 28/09/2012

Projekt poslovne zgrade hrvatskog arhitekta Ivana Galića izabran je u najužu konkurenciju za prestižu nagradu Najbolja poslovna zgrada 2012., koja se dodjeljuje na najvećem svjetskom festivalu arhitekture WAF. World Architecture Festival održava se od 3. do 5. listopada u Singapuru.

World Architecture Festival je najveći svjetski festival posvećen arhitekturi koji se ove godine održava peti put, a do sada je ugostio više od 8.000 istaknutih arhitekata iz cijelog svijeta.

Svjetski festival arhitekture – World Architecture Festival je godišnji događaj za arhitekte iz cijelog svijeta. Festival slavi rad, brige i težnje međunarodne arhitektonske zajednice.
Kroz tri dana događanja održat će se niz predavanja, okruglih stolova, kritičkih prezentacija i seminara koji će prikazati aktualni međunarodni karakter arhitekture, promičući također njene regionalne korijene. Kroz prezentacije odabranih projekata, usporedit će se i suprotstaviti razni pristupi u projektiranju realiziranih građevina i idejnih, natječajnih, još neizvedenih projekata podijeljenih u dvadesetak tematskih kategorija.

Svi finalisti, odabrani u najuži izbor za titulu najbolje građevine u prijavljenoj kategoriji, svoj projekt će prezentirati festivalskoj publici i međunarodnom žiriju kojeg i ove godine čine ugledna imena svjetske arhitekture: Moshe Safdie, Ben Van Berkel, Neil Denari, Sir Peter Cook, Will Aslop, Dietmar Eberle, Jürgen Mayer H i Mok Wei Wei.

Projekt Ivana Galića, poslovna grada H2 u Hodlovoj ulici je smještena u zanimljivom kontekstu, na području bivšeg tvorničkog kompleksa Fotokemika koji je okružen zelenilom, a nalazi se u neposrednoj blizini glavnog gradskog stadiona i najvećeg gradskog parka Maksimir.

Unutar konteksta suvremenog razvoja Zagreba, nastojalo se projektu pristupiti istraživački i kritički prema kulturno nezanimljivom mainstreamu komercijalnih gradnji čime se ujedno stvara i dodatna vrijednost za samu investiciju.

Programska struktura zgrade je tek okvirno determinirana kako bi se zadovoljili i urbanistički uvjeti i investicijski zahtjevi za prostorima koji na sebe mogu primiti različite sadržaje. Naime, kao tipični primjer građevinske investicije za "nepoznatog korisnika", a u situaciji opće krize i nepredvidivosti kretanja na tržištu nekretnina u Hrvatskoj, nije jednostavno procijeniti koji je optimalni omjer između broja stanova i uredskih prostora unutar jednog ansambla, kao što je i poželjna mogućnost povezivanja manjih prostora u veće cjeline.

Ideja projekta zasniva se na kompleksnoj geometriji koja je nastala trodimenzionalnim preklapanjem pravilnih pravokutnih volumena između kojih su nastali otvoreni međuprostori različitih formata i ambijenata. Istraživanje formalnih odnosa osnovnih elemenata i njihovo brižljivu usklađivanje sa tehničkim parametrima dovelo je do istovremeno pravilne i razigrane "kristalična" strukture zgrade. Svaki volumen kompozicije uvijek je čista prizma, a kroz njihova preklapanja nastaju bogatiji prostorni međuodnosi.

Ivan Galić, dobitnik je brojnih strukovnih priznanja i nagrada kao što su:
– 2008_nagrada Drago Galić za najbolju stambenu građevinu u 2007 godini / najvažnija godišnja nagrada struke za stambenu arhitekturu u Hrvatskoj
– 2008_nacionalna nagrada CEMEX 2008 -1. nagrada za najbolju stambenu građevinu u Hrvatskoj
– 2008_international building award CEMEX 2008 - 2. nagrada u natjecanju za najbolju stambenu građevinu u konkurenciji 30-ak država svijeta
– 2008_nacionalna nominacija za europsku nagradu Piranesi Award
– 2008_nacionalna nominacija za nagradu Mies van der Rohe award 2009
– 2011_ nacionalna nominacija za nagradu Viktor Kovačić – za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Hrvatskoj u 2010 godini
 

Više informacija o festivalu i projektu H2 poslovne zgrade pronađite na stranicama:
WAF – World Architecture Festival 
World Buildings Directory

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.