Projekti

Predstavljamo dva hrvatska projekta nagrađena u Meksiku

Autor/izvor: DAZ 04/11/2011

Stambena građevina Istarska u Zagrebu i Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zadru koje su u lipnju u Splitu bile među dobitnicima graditeljske nagrade CEMEX Hrvatska na svjetskoj razini su u Meksiku, u okviru jubilarne 20. međunarodne graditeljske nagrade CEMEX, osvojile priznanja u dvije kategorije.

Stambena građevina "Istarska" u Zagrebu i Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zadru koje su u lipnju u Splitu bile među dobitnicima graditeljske nagrade "CEMEX Hrvatska" na svjetskoj razini su u Meksiku, u okviru jubilarne 20. međunarodne graditeljske nagrade CEMEX, osvojile priznanja u dvije kategorije, priopćila je tvrtka CEMEX Hrvatska.

Na svečanosti održanoj u Monterreyu, u konkurenciji od ukupno 634 projekta drugim mjestima nagrađena su dva hrvatska projekta koja po mišljenju stručne komisije doprinose unapređenju graditeljstva u svijetu.

U kategoriji Stambene građevine nagrađena je stambena građevina Istranka u Zagrebu, a u kategoriji Urbanizam i infrastruktura nagradu je odnijela zadarska Poljana Pape Ivana Pavla II.

To je peta godina kako Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni, navodi CEMEX Hrvatska. Od 2006. međunarodnu nagradu odnijeli su Zadarske orgulje i Skradinski most, 2008. FN kuća i splitska Riva, a prošle su godine tri hrvatska graditeljska projekta osvojila nagradu za koju se bore projekti iz više od 50 zemalja u kojima CEMEX posluje. To su Poslovno-stambeni sklop "P10" - Sukoišan sjever iz Splita, zadarska Višenamjenska sportska dvorana "Krešimir Ćosić" te Sveučilišna knjižnica iz Splita.

Stambena građevina Istarska, Zagreb

 Autori  Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić
Projektni ured: DVA ARHITEKTA d.o.o.
Lokacija: Istarska ulica, Zagreb, Croatia
Godina projektiranja: 2004.
Završetak gradnje: 2009.
Suradnik: Barbara Vuković
Fotografija: Robert Leš

 

Građevina objedinjuje tri velika stana. Podijeljena je po vertikali,  svaka etaža sadrži po jedan stan. Svi su stanovi preko svog dnevnog dijela orijentirani na ulicu. Građevina je smještena u rezidencijalni dio grada preko puta parka Jelenovac, frontalno i bočno naslonjena na park Pantovčak.



Osnovnu kompoziciju pročelja čine dugački stakleni potezi u cinemascope formatu putem kojih šuma postaje dio interieura. Slika se mijenja ovisno o godišnjem dobu, a zna biti vrlo romatično u božićno vrijeme.



Fleksibilnost organizacije očituje se u slijedećem: dva od tri velika stana moguće je podijeliti na manji i veći stan tako da kuća u krajnjoj opciji može imati maksimalno tri velika i dva mala stana. Mali stanovi smješteni su u sivi a veliki u crni volumen.

Tipologiju (kvalitetu) stanovanja možemo opisati kao prijelazni oblik između višestambene i obiteljske kuće, svi stanovi osim penthouse-a, koji ima dvije velike loggie, imaju direktni kontakt sa terenom u vidu terase sa vrtom.

Posebnost kuće u konstruktivnom i oblikovnom smislu predstavlja jaka konzola sa velikim staklenim ekranima, usmjerena prema zelenom pojasu, omogućujući panoramski pogled koji u svojim bočnim završecima seže do vrha Sljemena.


tlocrt prizemlja


tlocrt kata

Poljana Pape Ivana Pavla II u Zadru

Investitor: Grad Zadar
Autor: Ante Uglešić dipl. ing. arh.
Suradnica: Marijana Rančić dipl. ing. arh.
Završetak projekta: 2009.
Godina izgradnje: 2010.
Ukupna površina zahvata: 5654,50 m2
 


foto: Velid Jakupović

Poljana pape Ivana Pavla II javni je prostor u povijesnoj jezgri Zadra i kao takav postao je prostor intenzivnog korištenja, dnevni boravak građana, izložba na otvorenom i prostor za razne manifestacije (koncerti, filmski festival, ostala prigodna događanja).


foto: Jakov Đinđić

Promatrano područje je funkcionalno i oblikovno podijeljeno u više različitih ali povezanih cjelina:

  • uzdignuti trg na području nekadašnje gradske cisterne sa rekonstruiranom kamenom krunom od originalnih dijelova; 
  • zapadni niži pješački plato u nastavku prethodnog, sa visokim zelenilom i klupama te česmom (fontanom) kao poveznicom dvaju nivoa;
  • jugoistočno područje sa zelenom površinom i «parkom antičkih fragmenata» (lapidarij), kroz koji vodi staza od razmaknutih kamenih ploča koja povezuje donji plato i portikat foruma, 
  • pješački prolaz uz zgradu Rašica  koji povezuje portikat foruma sa nogostupom Ulice Zadarskog mira 1358., sa terasama namijenjenim ugostiteljskim sadržajima (štekati);
  • područje bazilike koje je integrirano u, i povezuje sve četiri prethodne cjeline i portikat foruma;
  • rubno područje uz ulicu Zadarskog mira 1358. koje obuhvaća nogostup iste ulice i naznaku srednjevjekovnog bedema.

foto: Sandro Lendler

Opločani trg iznad gradske cisterne, koja je sačuvana u cijelosti u svojim podzemnim dijelovima i gabaritu (bilo je potrebno tek saniranje dijela svodova podzemne konstrukcije cisterne koji su zidani od opeke), izveden je na približno originalnoj koti, 70 cm iznad razine antičkog portikata foruma. Tako se našao uzdignutim od okolnog područja (portikata, bazilike) koje je zadržalo antičku razinu,  te je bilo potrebno rješiti pristup i povezivanje  stubama sa dvije strane i rampom na trećoj. Zbog blizine stuba portikata prema ogledalu foruma, na četvrtoj SI strani formiran je niski zid, koji se poklapa sa SI zidom podzemne konstrukcije cisterne, a kojim se trg "odvojio" od foruma. Na samom uzdignutom trgu vraćena je originalna kamena kruna cisterne i kamene upojnice u podu. Sama cisterna nije u funkciji, te je kao memorija na vodu napravljena fontana, a na krunu stavljen simbolični stakleni poklopac.
Uzdignuti trg namijenjen je, između ostalog, javnim manifestacijama i događanjima, kao što su koncerti, revije, filmski festival i sl.

situacija

Cijelo područje obuhvata pokriveno je novom javnom rasvjetom i urbanom opremom: klupama, koševima za otpatke, priključnim podiznim elektroormarima ugrađenim u podu, zaštitom stabala i sl. Za prezentaciju ulomaka antičke arhitekture sa područja rimskog foruma u Zadru unutar zelene površine postavljeni su montažni betonski postamenti u tri različite veličine ovisno o karakteru eksponata.


foto: Sandro Lendler
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.