Nagrade

Hrvatski projekti nagrađeni na Piranskim danima arhitekture

Autor/izvor: DAz / vizkultura.hr 23/11/2015

Proteklog vikenda u Piranu se održala najpoznatija međunarodna arhitektonska konferencija u Sloveniji – Piranski dnevi arhitekture. Ove godine među nagrađenim projektima su I dva hrvatska – Tržnica u Vodicama Dinka Peračića I Muzej Vučedolske culture Radionice arhitekture I Vanje Ilić. 

Glavnu nagradu Piranesi Award, između 38 nominiranih projekata iz 8 zemalja regije, ponajboljih izvedbi arhitektonske produkcije iz posljednje dvije godine predloženih od strane nacionalnih selektora, dobio je mladi hrvatski arhitekt Dinko Peračić za projekt Tržnice i ribarnice u Vodicama!
Njegov hvaljen projekt već je nagrađen jednom od šest jednakovrijednih nagrada 50. Zagrebačkog Salona, a nagrade dolaze tik nakon nedavne objave da će upravo Peračić biti povjerenik hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu 2016.


Tržnica i ribarnica u Vodicama

Osim odluke o glavnoj nagradi žiri je dodijelio i dva posebna priznanja, od kojih jedno također ide u Hrvatsku, i to Radionici arhitekture i Vanji Ilić za projekt Muzeja Vučedolske kulture pokraj Vukovara!

Drugo posebno priznanje osvojio je projekt The Deads of the University – Memorijal Drugog svjetskog rata na Eötvös Loránd University Faculty of Humanities u Budimpešti kojeg potpisuje autorski tim Farkas Albert, Ildikó Bujdosó, Dénes Fajcsák, Eszter Lukács, Ákos Polgárdi, János Róth DLA, Levente Szabó DLA i Nóra Szigeti, MM Group i Hetedik Studio.


Muzej Vučedolske kulture


Međunarodni žiri koji odlučuje o nagradama na Piranesiju svake je godine sastavljen od međunarodno priznatih arhitekata predavača – gostiju konferencije, a ovogodišnji popis regionalnih i europskih arhitekata koji sudjeluju na konferenciji i izabrali su najbolje činili su: Boris Bežan (Slovenija), Sonja Gasparin i Beny Meier (predsjednik žirija – Austrija), Idis Turato (Hrvatska), Meritxell Inaraja (Španjolska), András Ferkai (Mađarska), José Esteves de Matos (Velika Britanija) i David Lorente Ibáñez (Španjolska).
Da glavna nagrada Piranesi i jedno od dva priznanja idu u Hrvatsku najveći je uspjeh domaćih arhitekata u tridesetogodišnjoj povijesti ove nagrade i konferencije, i jasan pokazatelj kako recentna domaća arhitektura itekako ima što tražiti među internacionalnim nagradama i jakoj konkurenciji. Podsjetimo, Piranesi Awards od hrvatskih su arhitekata do sada osvojili Idis Turato i Saša Randić, za projekt škole Fran Krsto Frankopan u Krku (2005.) te Hrvoje Njirić, za projekt Dječjeg vrtića u Retkovcu (2007.).
Kako žiri navodi u obrazloženju, kriterij po kojim su se vodili pri izboru nagrada bio je da projekte karakteriziraju sljedeće smjernice; odnos spram urbanom i prirodnom okruženju u kojem nastaju, prostorna i projektantska usklađenost s kontekstom, suvremeni inovativni prostorni planovi i tlocrti, poštivajući pristup spram prirodnom i kulturnom nasljeđu, suvremeno razumijevanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata, inovativni detalji, osviješten izbor boja, materijala i svijetla.

Svoju odluku o pobjedničkom i pohvaljenim projektima donio je uz sljedeća obrazloženja projekata:
Piranesi Award 2015.
Tržnica i ribarnica u Vodicama, autor Dinko Peračić

“Projekt Tržnice i ribarnice u Vodicama primjer je uspješne urbane i društvene obnove. Unutar isključivo turističkog okruženja projekt se fokusira na bit zajednice. Nastavljajući postojeću urbanu tipologiju providne nadstrešnice ujedinjuju urbani blok zone obuhvata. Pohvalna je suzdržanost materijalnosti struktura koje stvaraju prozračno i pozitivno društveno okruženje. Projekt uspijeva stvoriti visoko vrijedan prostor za zajednicu s izuzetno dobro promišljenim te ujedno ograničenim sredstvima.“


Piranesi Honorable mention 2015.
Muzej vučedolske kulture, Radionica arhitekture + Vanja Ilić

“Kao i sami nalazi koje sadržava, arheološki muzej u Vukovaru blisko je povezan s tlom na kojem nastaje. Čak više od toga, cilj samog tlocrta jest potpuna integracija u pejsaž. Vanjski i unutarnji putevi kroz muzej prate tipografiju nagiba terena na način da posjetitelji čak i nisu svjesni da su prolaskom kroz postav prošetali četiri etaže objekta.“



U posebnoj, studentskoj katagoriji, u kojoj je konkuriralo 20 projekata mladih budućih arhitekata s arhitektonskih fakulteta iz Graza, Beča, Splita, Zagreba, Pescare, Trsta, Budimpešte, Ljubljane, Maribora te londonskog AA-a žiri je Priznanje za studentski projekt dodijelio radu “Ri-abitare le megalopoli dei paesi in via di sviluppo: h2ousing “ koji su osmislili student Matteo Carsillo i Andrea Pauletich sa Studija arhitekture u Trstu, pod mentostvom Giovannia Corbellinia i Giulia Paladinia.

Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka i Slovenija zemlje su čija se ponajbolja arhitektonska produkcija iz posljednje dvije godine na Piranesiju ‘evaluira’, na način da selektori iz spomenutih zemalja nominiraju po 5 arhitektonskih realizacija iz država iz kojih dolaze, nastalih u posljednje dvije godine. Koje je projekte, uz dva spomenuta i nagrađena, naš selektor Maroje Mrduljaš nominirao ove godine pogledajte na linku.

Tema ovogodišnjih Piranskih dana je Invention and tradition in architecture, a predavanja će održati spomenuti članovi žirija; Boris Bežan, Sonja Gasparin i Beny Meier, Idis Turato, Meritxell Inaraja, András Ferkai, José Esteves de Matos i David Lorente Ibáñez.

Piranski dani predstavljaju arhitekte, profesionalce, nova imena i nositelje suvremenih svjetskih, preciznije južnoeuropskih tendencija te neizbježne studente arhitekture, koji se predstavljaju kroz predavanja, izlaganja te tematske okrugle stolove. Cilj konferencije je, kako naglašavaju organizatori, podcrtati najnovije trendove svjetske arhitektonske scene te predstaviti najprogresivnije i inovativne ideje arhitektonske produkcije iz regije.

Više informacije na http://pida.si
Izvor / fotografije: www.vizkultura.hr / Nagrade 50. Zagrebačkog Salona arhitekture

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.