Festival

Festival Željezara / Sisak

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 03/06/2014

Željezara Sisak, nekadašnji industrijsko-kulturni simbol grada Siska, postepeno postaje primjer promašene privatizacije i odumiranja industrijske proizvodnje u Hrvatskoj. Zapuštene tvorničke hale u Sisku od 6. do 8. lipnja privremeno dobivaju novu funkciju i postati poligon za proizvodnju kreativnog sadržaja u okviru Festivala Željezara.

Festival Željezara održat će se od 6. do 8. lipnja u industrijskoj zoni Željezare i naselju Caprag, a uključit će umjetnički, aktivistički i glazbeni program.Kroz tri dana koncerata, performansa, izložbi, predavanja, tribina, instalacija, Festival Željezara u nekadašnjim će proizvodnim halama okupiti domaću i regionalnu glazbenu, umjetničku i aktivističku scenu te tako ponovno (i barem privremeno) učiniti Željezaru proizvodnim pogonom. Na taj način Željezara će poslužiti kao mogući primjer kreativnosti, učenja i samoorganiziranja u svim neiskorištenim i propadajućim javnim prostorima po cijeloj zemlji. Tvornički krug Željezare Sisak bit će festivalska lokacija, a nekadašnje proizvodne hale nadrealna pozornica na kojoj će posjetitelji vidjeti najbolje od domaće i regionalne glazbene, umjetničke i aktivističke scene.
Time se kroz Festival pokušava reanimirati prostor od izuzetne vrijednosti u kulturno-industrijskom, ali i sveopćem društvenom kontekstu, a svaki posjetitelj svojom će podrškom, dolaskom i/ili sudjelovanjem direktno participirati u revitalizaciji grada Siska i mogućoj platformi za promjene.



Socijalni angažman i kritika osnova je umjetničkog programa Festivala Željezara. U tri festivalska dana u Sisku aktivno će djelovati niz suvremenih umjetnika, i to kroz razne forme umjetničkog promišljanja i djelovanja – izložbe, instalacije, performanse. “U skladu s društveno-političkim stanjem koje obilježava drastična zapuštenost prostora i ljudi iz radničkog naselja Caprag, izgrađenog uglavnom za kulturno i egzistencijalno zbrinjavanje radnika bivše Željezare, realizira se i ideja umjetničkog djelovanja čiji bi temelj bila komunikacija s lokalnim stanovništvom i prostorom u svrhu razvijanja svijesti i poticanja na angažiranje oko zaštite svega što su bivši radnici izgradili, a privatizacijom i pretvorbom im je oteto. Djelovanje eminentnih suvremenih umjetnika trebalo bi težiti reaktualizaciji nekada bogate, od Željezare obilato poticane kulturno-umjetničke produkcije koja bi danas trebala biti u skladu sa suvremenim stanjem i potrebama lokalnog prostora i društva te doprinijeti stvaranju jače povezanosti predgrađa s gradom, ali i ostatkom Hrvatske, odnosno uvrstiti Sisak na mapu važnih regionalnih kulturno-turističkih destinacija”, pojašnjenje je umjetničkog dijela programa koji uređuje umjetnički direktor festivala Marijan Crtalić.



Aktivistički dio festivalskoga programa uključit će niz sudionika koji će inicirati aktivnu razmjenu znanja i iskustava između aktivista i organizacija iz Hrvatske te postojećih inicijativa u Sisku, radnika, nezaposlenih i studenata. “Aktivistički program Festivala želi oteti zaboravu progresivne ideje koje su bile motor nekadašnjeg razvoja. Recentna povijest Željezare i pripadajućeg naselja tako postaje tematska okosnica i inspiracija za novi model razvoja grada. Željezara Sisak kao gospodarsko-kulturni fenomen centralno je mjesto oko kojeg se značenjski isprepliću teme rada, samoupravljanja, prostornog planiranja, stambenog zbrinjavanja, kulturne proizvodnje. U tu svrhu u Sisak su pozvane organizacije i pojedinci iz Hrvatske i regije koji su svojim radom inicirali nove modele i prakse iz područja radničkih borbi, izgradnje solidarnih platformi, zajedničkih dobara, antifašizma i ljudskih prava, participacije u upravljanju gradom, prostornog planiranja, zaštite baštine, nezavisne kulture i medija. Cilj je stvaranje civilne platforme za samoorganizaciju građana Siska koja će biti motor promjena u gradu te ponuditi nove, participativne i održive modele razvoja Siska”, kaže o ovom dijelu programa njegova urednica i izvršna direktorica festivala Lela Vujanić.

Konačno, spomenuta dva programa bit će zaokružena nizom koncerata i muzičkih izvedbi koji su redom u skladu s konceptualnim smjernicama Festivala. “Glavni kriterij pri izboru izvođača bila je kvaliteta skladbi, a odmah potom i hrabrost i sloboda u izričaju te zdrava energija i želja za životom koju nosi svaki glazbenik ponaosob“, kaže urednik glazbenog programa Nenad Borović iz organizacije Žedno uho. “Nekonvencionalan i nekomercijalan pristup u kreiranju glazbenog programa rezultirao je okupljanjem žanrovski različitih izvođača koji su primarno, bez obzira na to je li riječ o gitarskoj, elektronskoj ili eksperimentalnoj glazbi, usmjereni na filozofiju rock’n'rolla – bunt prema apsolutizmu, slobodu mišljenja, autentičnost, želju za promjenama, pacifizam, zajedništvo.”



UMJETNIČKI PROGRAM * Slaven Tolj • Kata Mijatović • Andreja Kulunčić • Marijan Crtalić • Siniša Labrović • Igor Grubić • Boris Cvjetanović • Marko Ercegović • Željko Badurina • Božena Končić Badurina • Vlasta Žanić • Marko Tadić • Zoran Pavelić • Boris Greiner • Nemanja Cvijanović • Sandro Đukić • Božidar Katić • Darko Bavoljak • Mladen Stilinović • Arkoff • Cirkorama

GLAZBENI PROGRAM* Bambi Molesters / Repetitor / Seven That Spells / Antenat / Damir Avdić / ABOP / Peach Pit / My Buddy Moose / Punčke / Tobogan / Popsimonova (live) / ŽEN / Le Chocolat Noir (live) / Dali B (live) / Tanz Kommanda / N-NOR (live) / ### / S&C (DJ set/live) / Blacksmith (DJ set) / G&G (DJ set) / Omar & Getoutski (b2b DJ)

AKTIVISTIČKI PROGRAM* Pravo na grad – Kontraakcija – Savez udruga Klubtura – Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ) – Brid – baza za radničku inicijativu i demokratizaciju – Documenta – centar za suočavanje s prošlošću – Zelena akcija – Koordinacija udruga mladih Siska (KUMS) – skwhat – Anarhija blok 45 – White angels – Sisačka eko akcija – Direktna demokracija u školi – Gradski vrtovi Sisak


Organizator Festivala je udruga Pressing — Centar za istraživanje i razvoj medija, u partnerstvu sa Žednim uhom d.o.o. i Koordinacijom udruga mladih Siska uz podršku civilnih inicijativa iz Siska, Zagreba i ostatka Hrvatske.

Više o projektu i programima pogledajte na festivalzeljezara.org

izvor: vizkultura.hr

Time se kroz Festival poku

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.