Knjiga

Antologijski arhitektonski (i urbanistički) vodič Zagreba

Autor/izvor: DAZ 28/03/2012

Nakon, prošle godine izdanog, Arhitektonskog vodiča Zagreba Aleksandra Lasla i Džepnog vodiča Sekcije mladih DAZ-a, dolaze još jedan arhitektonski i jedan urbanistički vodič po Zagrebu. U nakladi UPI-2M BOOKS-a i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uskoro stiže Antologijski arhitektonski vodič Zagreba, a nakon njega i Antologijski urbanistički vodič Zagreba autora Zlatka Karača i Alena Žunića.

Biblioteku arhitektonskih vodiča autorski su osmislili dr.sc.Zlatko Karač i Alen Žunić s namjerom da se u ovaj ambiciozni projekt uključe i drugi koautori, eksperti za pojedine teme ili razdoblja. Vodiči izlaze u zajedničkoj nakladi Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i UPI-2M BOOKSA, a u ovogodišnjem je nakladničkom programu planirana objava prva dva temeljna sveska: Antologijskoga arhitektonskog vodiča Zagreba i Antologijskoga urbanističkog vodiča Zagreba. Osim toga, za nadolazeće trogodišnje razdoblje najavljeni su i prvi volumeni specijaliziranih tematskih vodiča koji će, uz iscrpan izbor zgrada i detaljnu elaboraciju, reprezentirati tri tematska niza ove biblioteke: Secesijska arhitektura Zagreba (stilski niz), Sakralna arhitektura Zagreba (tipološki niz) te Arhitektura zagrebačkoga Gornjega grada i Kaptola (“kvartovski“ niz). Naslovi i više nego jasno ocrtavaju razvojni slijed edicije, s očekivanjem i paralelnog izdavanja engleske inačice svakog sveska. Za očekivati je i moguću ekstenziju projekta na arhitektonske vodiče drugih gradova.



Prvi vodič koji uskoro očekujemo je Antologijski arhitektonski vodič Zagreba, 100 izabranih zgrada kod kojeg su se autori u osmišljavanju odlučili za koncept općega arhitektonskog vodiča. Većina europskih metropola odavno je dobila arhitektonske itinerere, no u Zagrebu su se prve takve publikacije – za sada omeđene i orijentirane samo ka arhitekturi 20. stoljeća – pojavile tek prije kratkog vremena.

U limitiranom broju od 100 antologijskih primjera arhitekture (premalo za potpuni izbor, ali i znatno više od onoga što posjetitelj Zagreba tijekom nekoliko dana može obići) uvrštene su zgrade neupitne vrijednosti za koje nesumnjivo postoji konsenzus struke. U tome izboru ravnomjerno je prezentirana arhitektura svih razdoblja – počevši od ranoromaničkih slojeva prve katedrale s kraja 11. stoljeća pa do zgrade Biskupske konferencije iz 2011. Pri tome je afirmirana i raznolikost arhitektonskih tipova i želja da u izboru bude zastupljeno čim više relevantnih autora. Uz “repere“ iz gradskog središta uključeni su i noviji pa i sasvim rubni dijelovi grada do kojih su tek nedavno stigli “kraci“ urbanog širenja i kvalitetne suvremene arhitekture.

Oglednu listu “top10“ zgrada uvrštenih u vodič ilustriraju paradigmatski primjeri iz raznih razdoblja, kao što su: srednjovjekovni burg Medvedgrad, katedrala s renesansnom biskupskom utvrdom i dvorom, barokna palača Vojković-Oršić-Rauch, klasicistička palača Magdalenić-Drašković, historicistička palača HAZU, mirogojske arkade, stara zgrada NSB-a kao secesijsko remek-djelo, protomoderna crkva sv.Blaža, Pučko otvoreno učilište, nova zgrada NSK. Jednako kvalitetan niz bi se mogao sastaviti i od preostalih 90 djela obrađenih u knjizi.

Vodič sadrži: 100 izabranih antologijskih zgrada obrađenih u iscrpnim “kataloškim jedinicama“, svaka na dvostrukoj stranici s nizom servisnih informacija (linije javnog prijevoza, vrijeme razgleda, kontakt adrese, literatura, dokumentacija); 500+ dopunski registar važnijih građevina sa sažetim podacima pridruženim uz glavni katalog; uvodne sintezne tekstove o povijesnome, urbanističkome i arhitektonskom razvoju Zagreba; appendix s prilozima i “alatima“ za lakše korištenje vodiča poput glosarija stručnih pojmova, bibliografije s oko 1000 izabranih naslova, popisa dokumentacijskih i arhivskih izvora, iscrpnih kazala zgrada složenih prema arhitektima, periodizacijskoj i stilskoj pripadnosti, tipovima, gradskim četvrtima i ulicama, zatim arhitektonskog adresara Zagreba s podacima o bitnim ustanovama, upravnim tijelima, školama, knjižnicama, nakladnicima i knjižarama, časopisima, strukovnim udruženjima, izložbama i arhitektonskim manifestacijama, muzejima i galerijama koji su od važnosti za arhitekte.

Oprema knjige uključuje 250 stranica, decentni dvobojni tisak, format 24/16cm, broširani uvez s klapnama, mat plastificirani omot, 300 ilustracija (fotografije, nacrti, autorske skice, arhivske karte) i 10 preglednih karata (po dijelovima grada). Dizajn potpisuje Matea Bronić.

Više info na UPI-2M BOOKS.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.