Radionica

Übergänge 2014

Autor/izvor: DAZ 24/06/2014

Radionica Übergänge, dio programa Master studija arhitekture na TU u Beču, i ove godine se održava u Motovunu, u Istri uz brojne goste, kritičare i predavanja, a studenti će se na radionici baviti traženjem i razvijanjem prostornih i arhitektonskih okvira i modela u istarskom političkom i gospodarskom kontekstu. Više pročitajte u nastavku.

Radionica [übergänge] dio je programa projektiranja u okviru master studija Fakulteta za arhitekturu u Beču. Institut za stanovanje i projektiranje, tehničkog sveučilišta u Beču pozicionirao se kao mjesto otvorenog dijaloga i ispitivanja tema vezanih uz stanovanje, kao i docking-station za studente u smislu stalne dijaloga i razmjene različitih arhitektonskih pozicija. Metode kao i teme, koje se pored stanovanja bave i drugim područjima arhitekture, određene su odabirom i načinom rada pojedinih voditelja te gostiju koji sudjeluju u programima, workshop-ovima, predavanjima, studijskim putovanjima, publikacijama, izložbama i sl.

Tema:
Netipičnu situaciju različitih mjerila, niske gustoće, izuzetnog krajolika, te visokog razvojnog potencijala, smatrao sam interesantnim izazovom studentima iz visoko urbaniziranih sredina Beča, Münchena, Linza, Luevena, Dublina koji se kreću u drugačijim kulturološkim, te socioekonomskim konstelacijama. Radionica [übergänge] pruža im iskustvo internacionalne razmjene, novog, njima do tada nepoznatog konteksta, zgusnutog programa arhitekture non-stop, kako u uobičajenoj formi individualnog ili grupnog rada, tako i u neformalnim diskusijama uz čašu terana i mirise tartufa, popraćeno intenzivnim ritmom večernjih predavanja i prezentacijama na glavnom gradskom trgu.

Upravo mi se prostor Istre zbog svog zemljopisnog položaja, političke i gospodarske situacije,

zainteresiranosti ulagačkog kapitala, te početaka stvaranja političkih i gospodarskih mehanizama kontrole i usmjeravanja, činio izuzetno interesantan i relevantan u europskim okvirima s obzirom na proširenje EU-a takozvanim zemljama tranzicije. Tako je i tema ove radionice traženje i razvijanje prostornih i arhitektonskih okvira i modela, te programatskih promišljanja i koncepata koji bi i na globalnom i na lokalnom nivou pratili, odnosno podržavali taj razvoj.

Program:
Kod programa [übergänge] se radi o razradi tema baziranih na soft programu, topografiji, klimatskim

uvjetima, ekologiji, političkoj realnosti, povijesti, te stvaranju novih strategija razvoja u odnosu na mjesto, prostor i funkcionalne aspekte stanovanja, rada, turizma, slobodnog vremena, kulture Istre itd., kao i definiranju međuprostora kroz novu programatsku zbijenost inovativnih arhitektonskih modela prilagođenih novim scenarijima življenja i rada.

Ne radi se naravno o konzervaciji svakodnevne idile, već o strateškom promišljanju novih sfera življenja, doživljaja, produkcije, rezerve/temporarnih događanja, te njihove aplikacije na lokalnom teritoriju te očuvanju izuzetno kvalitetnog krajolika i prirode.

Zadatak je uočiti i istražiti transformacijske potencijale arhitekture, kojima se prostori „između“, na prijelazu pejsaža, urbane i seoske matrice aktiviraju i transformiraju. Važno je uspostaviti mehanizme, koji će pokrenuti procese razvoja u rasponu od malih, jasno omeđenih zahvata i promjena, do scenarija koji se bave širim prostorom.

Nekoliko statistickih podataka od početka 2002 godine:
projekt [übergänge] obuhvaća studijsko putovanje gdje se studenti upoznaju s Istrom i Hrvatskom, arhitektonsku radionicu uz sudjelovanje poznatih internacionalnih arhitekata predavača te izložbu svih projekata kao i post_workshop produkciju kataloga sa studentskim radovima. U ovih zadnjih dvanaest godina je izrađeno oko 180 studentskih radova, održana su oko 100 predavanja arhitekata europske scene, održane izložbe u Beču, Linz-u i Splitu a dogovorene u Münchenu i Zagrebu.



Neki od gostiju predavača i kritičara od 2001:

W. Alsop, A.Lacaton, C. Brullmann, K. Shannon, J. Woodroffe, Querkraft, J. Tabor, ARTEC, PPAG, Alles Wird Gut, Feld 72, Köb Pollak, H. Schramm, Enota, Sadar&Vuga, H. Njirić, 3LHD, Studio UP, A. Kostrenčić, T. Zarnic, G. Rako, S. Randić, I. Franić, P. Mišković, A. Rusan, I. Crnković, Lj. Miščević …. Itd.

Više informacija: http://www.wohnbau.tuwien.ac.at

Facebook: uebergaenge motovun

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.