Kalendar

Završetak 4. DZA i promocija novih počasnih članova Društva

23.05.2014 - 24.05.2014
Ciklus: Dani zagrebačke arhitekture 2014

Zaključili smo 4. Dane zagrebačke arhitekture. U petak su promovirani novi počasni članovi Društva arhitekata Zagreba, to su Vera Grimmer, Neven Kovačević i Damir Fabijanić, a subotnjim stručnim obilaskom posjetili smo neke od primjera poslovne arhitekture u Zagrebu, čiji cjelokupan prihod od kotizacija će biti će namijenjen za pomoć stradalima u nedavnim poplavama u Slavoniji.

Zadnjeg dana 4. Dana zagrebačke arhitekture bavili smo se temom Grad / arhitektura / moć – simbolično / realno / imaginarno. Predavanja Grad – stanje nametnutog susreta održao je prof. dr. sc. Tihomira Jukića s Arhitektonskog fakulteta, a predstavljanja recentnih primjera poslovne arhitekture kolege iz Studija 3LHD, nakon čega je uslijedio okrugli stol na kojem su sudjelovali, uz goste predavače, i prof. dr. sc. Marijan Hržić, prof. dr. sc. Feđa Vukić te dr. sc. Jana Šarinić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U drugom dijelu programa promovirali smo nove počasne članove Društva arhitekata Zagreba, koji su svojim radom zadužili arhitektonsku struku i Društvo.

Počasno članstvo dodijeljuje se:

Za ukupni doprinos teoriji, publicistici i kritici arhitekture - Arhitektica Vera Grimmer

Kontinuirani, samozatajni rad, kolegijalnost, uvažavanje drugog odlike su rada arhitektice prisutne u kulturnom prostoru između Beča i Zagreba, autorice izložbi koje predstavljaju Hrvatsku i njezine arhitekte u inozemstvu, te predavanja koja potiču na međukulturni dijalog.  Autorice mnogobrojnih tekstova i intervjua. Glavna urednica časopisa «Oris», časopisa kojem je svojim radom i metodama utisnula prepoznatljiv identitet.

Za poseban doprinos u području urbanizma i prostornog planiranja - Urbanist Neven Kovačević

Da očuvanje okoline, održivi razvoj i kvaliteta života nisu samo ukrasne riječi političko-stručne terminologije, nego da je u Hrvatskoj postojalo organizirano i sustavno prostorno planiranje, urbanizam i metodologija svjedoči lik i djelo urbanista i kreatora mnogobojnih prostornih planova od Istre do Južnog Jadrana, pokretača izgradnje turističko stambenog grada Červara. Osobe koje je bila višegodišnji predsjednik Udruženja arhitekata, te dugogodišnji direktor Urbanističkog instituta i koja je kroz svoj nesebični stručni rad i kolegijalne odnose stekla doživotne poštovatelje i prijatelje.

Za poseban doprinos afirmaciji arhitekture i baštine kroz fotografiju - Fotograf Damir Fabijanić

Jedan od najuspješnijih hrvatskih fotografa, poznat po pejzažnim i arhitektonskim fotografijama hrvatske baštine. Usporednim fotografijama dubrovačke baštine prije i nakon razaranja ratom, ulazi u područje angažirane umjetnosti, nekoliko godina kasnije kritički progovara izložbom skladne arhitekture naše obale u usporedbi s onom koja taj sklad grubo narušava. Autor okom istančanim za detalj koji jasno govori cjelini.

U subotu je održan već tradicionalni stručni obilazak zagrebačke arhitekture, ove godine u skladu s temom Potencijal krize – Poslovna arhitektura, obilazili smo recentne primjere ovog područja. Započevši obilazak na Glavnom kolodvoru, uputili smo se preko Radničke ceste i Ulice grada Vukovara do Eurotowera, arhitekta prof. dr. sc. Marijana Hržića, kojim nas je proveo predsjednik Društva arhitekata Zagreba Teo Budanko, dipl.ing.arh. iz Ureda ABWD, autor interijera ERSTE banke. Nastavljajući prošli smo pokraj zgrade Vjesnika arhitekta Antuna Ulricha iz 1976 te posjetili poslovno-stambeni kompleks Savska-Lomnička Urbanih tehnika, kojim nas je proveo Dražen Plevko, dipl.ing.arh. Obilazak je završio posjetom Sky Officeu na Zagrebačkoj aveniji gdje upriličen i domjenak za sudionike ture. Zahvaljujemo se svima na sudjelovanju te podsjećamo da će Društvo arhitekata Zagreba u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu i Hrvatskom komorom arhitekata namijeniti uplaćena sredstva za pomoć stradalima u poplavama na istoku Hrvatske.




Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika, dok je tema 2013. bila 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi kao svojevrsni uvod pristupa Europskoj uniji.

Programski odbor:

Alan Kostrenčić – voditelj
Teo Budanko


Organizacijski odbor:

Mladena Belamarić – voditeljica
Kata Gašpar
Ana Marendić
Antonija Maršić
Toni Serdarušić

Vesna Vrga Perović

Pokrovitelj:

              

Gradska Skup&ˇtina Grada Zagreba

Potpora:

 

          


Ministarstvo kulture         Gradski uredi 

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    

 

Brončani sponzori:

        

Rockwool                                           Zagreb Montaža Grupa

Sponzori:

Beton Lučko

Medijski pokrovitelj:


Jutarnji list

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Dani zagrebačke arhitekture 2014

IV dani zagrebačke arhitekture kao temu imali su arhitekturu poslovnih zgrada.

Iz ciklusa

21.05.2014 - 24.05.2014
Prva dva dana 4. DZA


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.