Kalendar

Pascal Gielen: Komonizam - Organiziranje umjetničkog svijeta onkraj politika kreativnih industrija

11.03.2020 - 11.03.2020
Predavanje

P̶o̶z̶i̶v̶a̶m̶o̶ ̶v̶a̶s̶ ̶n̶a̶ ̶p̶r̶e̶d̶a̶v̶a̶n̶j̶e̶ ̶P̶a̶s̶c̶a̶l̶a̶ ̶G̶i̶e̶l̶e̶n̶a̶ ̶k̶o̶j̶e̶ ̶ć̶e̶ ̶s̶e̶ ̶o̶d̶r̶ž̶a̶t̶i̶ ̶u̶ ̶s̶r̶i̶j̶e̶d̶u̶,̶ ̶1̶1̶.̶0̶3̶.̶2̶0̶2̶0̶.̶,̶ ̶s̶ ̶p̶o̶č̶e̶t̶k̶o̶m̶ ̶u̶ ̶1̶8̶:̶3̶0̶ ̶s̶a̶t̶i̶,̶ ̶u̶ ̶D̶r̶u̶š̶v̶u̶ ̶a̶r̶h̶i̶t̶e̶k̶a̶t̶a̶ ̶Z̶a̶g̶r̶e̶b̶a̶.̶ ̶P̶r̶e̶d̶a̶v̶a̶n̶j̶e̶ ̶j̶e̶ ̶o̶r̶g̶a̶n̶i̶z̶i̶r̶a̶n̶o̶ ̶u̶ ̶s̶u̶r̶a̶d̶n̶j̶i̶ ̶s̶ ̶P̶o̶g̶o̶n̶o̶m̶ ̶k̶a̶o̶ ̶d̶i̶o̶ ̶p̶r̶o̶g̶r̶a̶m̶a̶ ̶R̶e̶s̶h̶a̶p̶e̶ ̶I̶n̶t̶e̶n̶s̶i̶v̶e̶ ̶Z̶a̶g̶r̶e̶b̶. OTKAZANO!

U svom izlaganju, Pascal Gielen analizira vezu između umjetnosti, politike i javnog prostora u kreativnom gradu.
 
Od početka financijske krize 2007. godine, mnoge su vlade srezale proračune za kulturu i umjetnost. Inspirirane kritičkim društvenim teorijama Herberta Marcusea (1964.), te je političke odluke unutar ideološkog okvira moguće razumjeti kao "represivni neoliberalizam". On predstavlja (kulturne) politike koje s jedne strane promoviraju individualne slobode, potiču kulturno poduzetništvo i prigrljuju kreativni grad, no s druge strane razvijaju golemi decentralizirani mehanizam za kontrolu koji snažno ograničava pojedince i umjetničke slobode. U okviru takve kulturne politike, sam kreativni rad se također može "instrumentalizirati" kao represivni alat. U svom izlaganju, Pascal Gielen analizira vezu između umjetnosti, politike i javnog prostora u kreativnom gradu. Inspiriran onime što definira kao ideologiju zajedničkih dobra, ispitat će kako aktivisti i kreativni radnici odgovaraju na te politike kroz alternativnu samoorganizaciju. Njihova ideologija ima vlastitu estetiku kroz koju (re)prezentira "stvarnost", ona predstavlja umjetnički način konstruiranja nove metaideologije onkraj neoliberalizma s njegovom neo-menadžerskom retorikom realizma.
 
Pascal Gielen (1970) je profesor sociologije i političkih znanosti na Institutu za istraživanja u umjetnosti u Antwerpenu gdje vodi Culture Commons Quest Office. Uredio je međunarodnu seriju knjiga Antennae - Arts in Society (Valiz). 2016. godine postao je laureat Odysseus stipendije za izvrsno međunarodno znanstveno istraživanje Fonda za znanstvena istraživanja u Belgiji. Gielen je objavio mnoge knjige koje su prevedene na kineski, engleski, poljski, portugalski, ruski, španjolski, turski i ukrajinski. Njegova se istraživanja fokusiraju na kreativni rad, zajednička dobra, urbane i kulturne politike Živi i radi u Antwerpenu.
 
Reshape Intensive Zagreb je međunarodni susret umjetnika, kulturnih radnika i istraživača koji zajednički promišljaju organizacijske modele u umjetničkom polju na području Europe i Južnog Mediterana.
 
Nažalost, otkazujemo javni program Reshape Intensive Zagreb koji uključuje predavanja Renate Salecl, Vincenta Liegeyja, Juliette Hennequin i Pascala Gielena. Program Intensiva prvenstveno je namijenjen sudionicima projekta Reshape koji dolaze iz brojnih zemalja Europe i Južnog Mediterana. Uslijed trenutne situacije širenja korona virusa Europom, putovanja i zajednički boravak velikog broja ljudi predstavlja dodatnu opasnost od širenja zaraze. Iako ne želimo dodatno doprinositi panici koja se pojavljuje u nekim medijima, smatramo da i sami trebamo preuzeti odgovornost za sprječavanje zaraze. Ovim se putem ispričavamo svima koji su namjeravali sudjelovati u programu i pratiti Reshape Intensive Zagreb, te najavljujemo kako će predavanja biti održana u sklopu ostalih aktivnosti projekta i dokumentirana na stranici reshape.network. Radni dio Intensiva održat će se online.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.