Izložba

Reflections on Circularity - Otvorenje izložbe i predavanje arhitektonskog ureda de Architekten Cie.

Autor/izvor: DAZ 03/05/2022

U utorak 3. svibnja u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), otvara se izložba arhitektonskog ureda de Architekten Cie. - Reflections on Circularity. U sklopu otvorenja izložbe, predavanje će održati Igor Sladoljev, voditelj istraživanja u uredu de Architekten Cie. te projekata urbanističkog planiranja u Nizozemskoj i inozemstvu.

Godine 2021., arhitektonski ured de Architekten Cie. objavio je knjigu Lessons in Circularity s ciljem sagledavanja izazova s kojima se ured susreo tijekom projektiranja i izgradnje prve cirkularne zgrade u Nizozemskoj – paviljona CIRCL. Knjiga pokazuje kako i zašto cirkularno projektiranje i građenje uključuju izradu novih poslovnih modela i arhitektonskog projektiranja koje je usmjereno prema ponovnom korištenju i (de)montaži.

Izložba Reflections on Circularity nadogradnja je knjige Lessons in Circularity te otvara mogućnost usporedbe iskustava izvedenih iz velikog izbora projekata, od paviljona do urbanističkog planiranja. U Oris Kući arhitekture bit će izloženo sedam projekata, koji svaki na svoj način prenosi dio slojevite priče o održivosti i cirkularnoj ekonomiji u gradnji.

 

Načela cirkularnosti usmjerena su prema zaštititi prirodnih resursa, izvora energije te očuvanju prirode. Projektirajući na način koji isključuje otpad, cirkularna ekonomija te posljedično cirkularna gradnja nudi pogled u promjenu sustava koja je prijeko potrebna.

 

de Architekten Cie. arhitektonski je ured sa sjedištem u Amsterdamu koji je od 1948. godine aktivan na poslovima urbanističkog planiranja i projektiranja. Kontinuitet i postojanost su u tom smislu ukorijenjeni u uredsku kulturu, u kojoj iskustvo prošlosti često obogaćuje pogled na sadašnjost i koristi se za razmišljanje o budućnosti. Slijedom toga, ponovno korištenje, rekonstrukcija i obnova nisu samo trend u održivosti već navika koja nastaje iz praktične nužnosti. Djelujući u radnoj sredini u kojoj se njeguje znanje, međunarodni tim od oko 90 profesionalaca posvećen je inovaciji i rješenjima na lokaciji, sve s ciljem tematskog produbljenja postavljenih zadataka. Publikacijama, istraživanjem, razvojem digitalnih alata i javnim angažmanima, ured doprinosi otvorenoj diskusiji i dijeljenju znanja stečenog u praksi. de Architekten Cie. uz matično sjedište u Nizozemskoj ima iskustvo rada u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Aziji.

Igor Sladoljev (Zagreb, 1988.) voditelj je istraživanja u uredu de Architekten Cie. te projekata urbanističkog planiranja u Nizozemskoj i inozemstvu. Koautor je srpskog paviljona Venecijanskog bijenala arhitekture 2014. i Nizozemskog tjedna dizajna 2020. godine. Kao bivši student i sudionik istraživačkog projekta naziva Novo normalno think-tanka Instituta Strelka, kontinuirano sudjeluje u interdisciplinarnim projektima. Svoje je radove nedavno predstavio na izložbi Eyes of the City Bijenala arhitekture i urbanizma Bi-City u Shenzhenu, Kina (2019.). Živi i radi u Amsterdamu.

Ostalo

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).

In memoriam

Borivoj pl. Korejzl - Bobo, 1936.-2024.

12/02/2024
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je 9. veljače 2024. napustio uvaženi kolega arhitekt Borivoj pl. Korejzl - Bobo.

Event

GreenTech Days meet Future of Building 2024

07/02/2024
DAZ
The event takes place on 17 and 18 April 2024 (Vienna, Austria) as hybrid event. Companies and experts from over 80 nations will network on topics, projects and products in the greentech and building/construction sector.

Panel diskusija

Obnova zgrada javne namjene u Hrvatskoj - postoji li recept za uspjeh?

05/02/2024
DAZ

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u partnerskom odnosu s tvrtkom ROCKWOOL Adriatic d.o.o., Vas poziva na panel diskusiju koja će se održati u  četvrtak 29. veljače 2024. godine od 13 do 16 sati.

Putovanje

Japan ArchitecTour 2024 / svibanj 2024.

01/02/2024
DAZ
Pod stručnim vodstvom mr.sc. Melite Rački, koja je živjela i radila u Japanu u razdoblju od devet godina, agencija Penta organizira 16-dnevni put u Japan od 10. - 25. svibnja 2024.

Virtualna izložba

Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora

26/01/2024
DAZ/HMA HAZU
U Noći muzeja 2024. posjetite virtualnu izložbu: Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, priređenu u povodu 20. obljetnice smrti akademika Miroslava Begovića (1925. – 2004.), jednog od vizionara, pokretača i prvog voditelja Muzeja u razdoblju od 1997. do 2004. godine.

Nagrade

Tri hrvatska projekta u užem izboru za EUmies Awards 2024

19/01/2024
DAZ/UHA
Žiri u sastavu Frédéric Druot (predsjednik), Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu i Hrvoje Njirić, između 362 rada nominirana za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe 2024, odabrao je 40 ostvarenja koja su ušla u uži izbor.

Simpozij

Oris Day

10/01/2024
DAZ
Arhitektonski simpozij Oris Day održat će se 6. veljače 2024. godine u Mozaik Event Centru (ex Hypo centar) u Zagrebu. 

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.