Otvorenje izložbe

Budućnost trnjanskih kontrasta

Autor/izvor: DAZ 02/06/2023

Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u utorak, 6. lipnja 2023. u 19 sati otvara izložbu pod nazivom “Budućnost trnjanskih kontrasta”. Autori izložbe su arhitektica Melita Čavlović i arhitekt Antun Sevšek. Izložba je besplatna, a može se posjetiti do 23. lipnja 2023. u galeriji Modulor (Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb). 

O izložbi: 

Susret „neformalnih“ individualnih kuća i nasuprot njih kanonskih primjera poslijeratne moderne arhitekture, ili preciznije, sukob projicirane geometrije urbanističkih planova s prirodnim terenom i njegovim ruralnim matricama, trajni je leitmotiv još uvijek urbanistički nedovršenog trnjanskog prostora. Narativ o trnjanskim kontrastima, konfliktima i paradoksima, stoga iznova pruža priliku da se urbanistička planerska intencija susretne s nepredvidivim procesima i izmjenama na terenu. Ovom izložbom bit će prikazana metoda istodobnog proučavanja strateških akcija odozgo i malih reakcija odozdo, s terena. Namjera je da se spomenute reakcije, točnije pejorativno nazivane i efemerne „divlje izgradnje“, prikažu kao stvarni agenti u prostoru koji su ne tek proizvoljno operirali na terenu već i efektivno omogućavali ili osujećivali bilo koju predviđenu planersku koncepciju. Ta često puta opisivana manje važna ili alternativna povijest, vječno ostavljena na čekanju, naprosto se više razotkriva kao ona koja nije mirovala i pasivno čekala priliku za realizacijom te druge, vječno naprednije i superiornije vizije razvoja, već je promišljala, pregovarala i usmjeravala pitanja vezana za svoju blisku budućnost.

Izložba predstavlja tematski nastavak niza vrijednih projekata koji su se bavili ovim prostorom, prvenstveno izložbi: „Trnje. Prostorni plan i stvarnost” (Radovan Delalle, 1989), odnosno „Dossier Vrbik” (Radovan Delalle, Fedor Kritovac, 2000) koja je također održana u galeriji Modulor. U velikoj mjeri se temelji na istraživanju autora pod nazivom „From tabula rasa to genius loci: ‘skipping over’ the informal construction in central Zagreb” kojega su predstavili na bijenalnoj konferenciji Europske mreže povjesničara arhitekture (EAHN 2022) koja se održala u Madridu.

 
O autorima izložbe: 
Melita Čavlović je arhitektica i istraživačica čiji je rad usmjeren proučavanju hrvatske arhitekture 20. stoljeća s naglaskom na evoluciju i transformaciju arhitektonske profesije u odnosu prema političkim, ekonomskim i specifično strukovnim okolnostima određenih lokalnih miljea. 
Antun Sevšek je arhitekt, istraživač i aktivist koji se bavi razvojem strategija urbanističkog planiranja i njihovim disrupcijama u doticaju s društvenom i materijalnom stvarnosti grada. Autori zajedno rade na istraživanju arhitektonske i urbanističke povijesti planiranja, kako Zagreba, tako i istočne obale Jadrana kroz intenzivne periode njihove transformacije, s posebnim fokusom na drugu polovicu 20. stoljeća. Pored istraživačkog rada kojeg javno predstavljaju i objavljuju, zajedno rade i na arhitektonskim zadacima kroz niz nagrađenih natječajnih radova.
 
Izložba je ostvarena uz potporu Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.