Misli prostor / Think Space

Zatvorene Geopolitičke, otvorene Ekološke granice

Autor/izvor: DAZ 18/05/2011

Dodjeljene su dvije prve nagrade i tri posebna priznanja u drugom međunarodnom natječaju u sklopu programa Misli prostor, te je otvoren treći natječaj čiji je žirator Francois Roche

Drugi natječaj Geopolitičke granice u sklopu programa Misli prostor privukao je 87 autora iz 27 zemalja koji su prijavili 49 projekata.

24 autora i 25 autorskih timova iz Australije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Kanade, Čilea,  Kine, Hrvatske, Cipra, Danske, Dominikanske Republike, Egipta, Francuske, Grčke, Gvatemale, Irske, Italije, Meksika, Nizozemske, Porto Rica, Rumunjske, Španjolske, Sudana, Švicarske, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država bavili su se mnogim poznatim konfliktima i tenzijama u svijetu, ali neki su projekti otkril i skrivene neravnoteže u dijelovima svijeta gdje podjele nisu očite na površini.

Ocjenjivački tim, Teddy Cruz, žirator Geopolitičkih granica  i Eva Franch i Gilabert, gošća kustosica ovogodišnje teme, dodijelio je dvije prve nagrade i tri posebna priznanja.

Rezultati

Prva nagrada A: 650 Eura
Border Archipelagos of the Narrow Passages

Autor:
Konstantinos Papadimitrakopoulos, Grčka

Prva nagrada B: 650 Eura
Common Visions: The Case of Prespa Region

Autori:
Despoina Gkirti, Grčka
Efthymios Dimopoulos, Grčka

Priznanje 1: 350 Eura
Metropolitical Void

Autori:
Rémi van Durme, Belgija
Denis Glauden, Belgija

Priznanje 2: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Big Bang

Autori:
Fatima Ruiz, Francuska
Martin Coustenoble,  Francuska
Walter Libertino, Italija
Giulia Marchi, Italija

Priznanje 3: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Union

Autori:
Adrian Lahoud, Australija
Samuel Szwarcbord, Australija

Pogledajte opći komentar natječaja i galeriju pristiglih radova. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovom natječaju, žiratoru gospodinu Teddyju Cruzu i čestitamo svim dobitnicima nagrada.

Ali to nije sve!

Novi - treći natječaj, čiji je zadatak oblikovao François Roche, suosnivač arhitektonske prakse R&Sie(n) i voditelj istraživačkih laboratorija “new-territories” u Parizu i Naprednog studija – Gsapp na Sveučilištu Columbia u New Yorku, poziva natjecatelje na radikalno promišljanje postojećih odnosa između ljudskog roda i izgrađenog okoliša kroz uspostavljanje novih arhitektonskih protokola suživota u potrazi za novom parcijalno–totalnom ekologijom: 'YUmen[eco]tec-pharming'.

'U prošlosti je arhitektura uvijek djelovala kao posrednik između čovjeka i izgrađenog okoliša, unutar antropocentričnog ideološkog okvira s determinističkim pristupom. Ovaj natječaj nastoji izbjeći ovaj izravan odnos i priziva pristupe koji su u stanju proizvesti nove socio-ekološke scenarije koji ponovno promišljaju naše postojeće ideje i predrasude, u odnosu na pojmove ravnoteže i održivosti u okviru Zapadne kulture.
Te nove socio-ekološke arhitektonske vizije dat 
će novo razumijevanje i novi niz mogućih odnosa ljudi s planetom.
'
François Roche

Rok za predaju radova na natječaj Ekoloških granica je 28 lipnja 2011 (Tue), 12:00, CET a rezultati će biti objavljeni 12. srpnja 2011 na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space.

Natječajna pristojba iznosi 220 kuna (30 eura) u razdoblju od 17. svibnja do 14. lipnja 2011 godine. Nakon tog roka natječajna pristojba  iznosit će 330 kuna (45 eura).
 
Nagrade:
1.nagrada 1000 €
2.nagrada 700   €
3.nagrada 350   €
 
Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je i ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Natječajni zadatak i informacije za sudionike možete naći ovdje. Pozivamo Vas da se pridružite programu i sudjelujete u aktualnom natječaju Ekološke granice.

O programu Misli prostor / Think Space

Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Prva gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, pripremila je glavnu ovogodišnju temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica.

Četiri natječaja koja će istraživati temu granica nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori koji će oblikovati natječajne programske zadatke za natjecatelje su:

  • Urbane granice: Shohei Shigematsu
  • Geopolotičke granice: Teddy Cruz
  • Ekološke granice: François Roche
  • Moralne granice: Hrvoje Njirić

Podrška programu Misli prostor / Think Space  

 

 

Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Ureda za strategiju i planiranje, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba kao kulturnog središta arhitektonske misli.

Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS i Čovjek i prostor te Večernji list.

Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice dostupne su na internet adresi think-space.org

Sljedeći natječaj u ovogodišnjem ciklusu programa Misli prostor: Moralne granice  biti će otvoren 6. rujna 2011! Žirator -  Hrvoje Njirić. Pridružite se!

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Izložba

Predstavljanje natječajnih radova za uređenje Ulice Ljerke Šram na Savici

02/06/2016

Društvo arhitekata Zagreba poziva Vas na predstavljanje nagrađenih radova na natječaju za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja Ulice Ljerke Šram na Savici u Knjižnici Savica, Ulica Ljerke Šram 4 u subotu u 11h.

DZA 2016

Potencijali zagrebačke industrijske baštine – osvrt na 6. dane zagrebačke arhitekture

18/05/2016

Prošlog tjedna održani su 6. Dani zagrebačke arhitekture čija ovogodišnja tema je bila “Potencijali zagrebačke industrijske baštine”. Osnovni cilj 6. DZA je bio ukazati na potencijale industrijskog naslijeđa koje ubrzano propada, a ima izniman potencijal prenamjene, te može značajno doprinijeti generiranju urbaniteta i stvaranju slike suvremenog grada.

Rezultati

Rezultati natječaja za uređenje Ulice Ljerke Šram na Savici

10/05/2016

Grad Zagreb i zajednica ponuditelja koju čine Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) i Sveučilište u Zagrebu-Arhitektonski fakultet objavljuju rezultate za javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja ulice Ljerke Šram.

Zadnji komentari

 


DAZ programi u 2014: Potpora:

               

 

 

Zlatni sponzor:

 

 

Srebrni sponzori:

 

Brončani sponzori:

 

 

  

 

Sponzori:

 

 

 Partner:

Potpora:

  

 

Sponzori:

  

  

 Medijski partneri:

 

 Pokrovitelji:

 

   

    

 

Potpora:

 

 

Partneri:

    

 

 

 

Sponzori:

 

  

    

 

    

 

Medijski partneri: