Think Space

Think Space | Natječaj Territories

Autor/izvor: DAZ 21/10/2013

U trenutku u kojem se Greenpeace mirnim prosvjedima bori za slobodu svojih aktivista na Arktiku,a međunarodna zajednica pokušava iznaći pravno rješenje te krize, te dok se globalne sile nastoje pozicionirati na teritoriju Arktika; Think Space provocira neinvazivna rješenja za ovaj mistični prostor, provodeći natječaj Territories. Natječajni zadatak traži konceptualna arhitektonsko-urbanistička rješenja koja bi se pozabavila trenutnim ekonmskim i teritorijalnim problemima sadašnjosti i budućnosti Arktika. Zabačeni teritoriji i zemlje najbolje reflektiraju naše utopije i distopije, snage i slabosti, i daju jasniji odraz slike društva dovedenog do doslovnog ruba.

Kako ova naizgled antagonistička polja djelovanja mogu biti uključena u jedinstveni projekt? Koje su alternative zajednice u koje se sve osim ribe doprema zračnim putem? U zemlji gdje je 65% površine zaštićeno, tko je u posjedu prostora - polarni medvjedi, znanstvenici ili budući stanovnici? 

- samo su neka od pitanja koja u raspisu natječaja postavlja žirator ovog natječaja David A. Garcia, predavač na prestižnoj Bartlett School of Architecture, osnivač ureda MAP Architects iz Copenhagena i osnivač Instituta za arhitekturu i ekstremne okoliše. Garcia se kroz svoju profesionalnu karijeru ponajviše bavi upravo ekstremnim okolišima što mu je priskrbilo i kustosku ulogu za danski paviljon na XIII bijenalu arhitekture u Veneciji.

Od predanih radova očekuje se kritički i formalni prijedlog, koji obuhvaća postojeće teritorijalne normative i navigira između strogih premisa očuvanja okoliša i rastuće turističke industrije uzimajući u obzir konstantnu znanstvenu prisutnost na ovom udaljenom i nepreglednom prostoru.

Cijeli natječajni zadatak u raspisu Davida Garcije pročitajte ovdje.


David A. Garcia

Think Space, program u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, nastavlja istraživati moguće dosege konceptualnih arhitektonskih rješenja kroz raznovrsna aktualna društvena i prostorna pitanja. Zahvaljujemo svima na pristiglim sažetcima za Think Space Call for Papers - poziv za dostavu teorijskih tekstova iz polja arhitekture, a ovom prilkom željeli smo vas pobliže upoznati s prvim u nizu tri konceptualna natječaja iz ovogodišnjeg ciklusa te produženim rokovima registracije i predaje radova za natječaj TerritoriesBudući da je tema istovremeno opsežna, ali i mistična zahvaljujući nepoznatom i dalekom prostoru Arktika, za sve one među vama koji u njoj pronalaze prostor za stvaranje, pomaknuli smo 

rok za registraciju ranom kotizacijom na 5. studeni 2013. ,a rok za predaju radova i kasnu kotizaciju na 15. studeni 2013.

Nagrade:

1. 1000 EUR
2. 700 EUR
3. 350 EUR

Nagrađeni radovi i autori bit će publicirani u medijskim partnerima Think Space MONEY ciklusa - ArchDaily, Quaderns, Volume i Arqa, te pozvani na Nekonferenciju u lipnju 2014. u Zagrebu tijekom koje će se održati svečana dodjela nagrada i izložba nagrađenih radova.

Rana kotizacija  : 375 HRK - do 5. studenog 2013.
Kasna kotizacija  : 565 HRK - do 15. studenog 2013.

Registracija sudionika natječaja moguća je isključivo preko službenih stranica programa www.think-space.org .

O lansiranju novog Think Space ciklusa s krovnom temom Money smo pisali ovdje. Sa završetkom roka za predaju sažetaka za dostavu teorijskih i kritičkih tekstova iz polja arhitekture - Think Space Call for Papers, program prelazi u slijedeću fazu i nalazi se u jeku prvog od tri konceptualna natječaja koje su ove godine pripremili naši gosti kuratori iz Barcelone Ethel Baraona Pohl i César Reyes Najera

Program Think Space je platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja te stvaranje mreže progresivnih mislilaca u području arhitekture preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica. Program se provodi kroz godišnje cikluse konceptualnih arhitektonskih natječaja i poziv na objavu stručnih i teorijskih radova, te susretima uživo na Mini-simpozijima i godišnjoj međunarodnoj Nekonferenciji. Ukupan broj autora, mladih arhitekata, (prosječna dob 29 godina) koji su sudjelovali u arhitektonskim natječajima je 654 iz 75 svjetskih zemalja, te 63 autora stručnih članaka iz 12 različitih zemalja. Nakon dosadašnja dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama projekata, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi, u tijeku je i treći ciklus programa.

Više o Think Space programu potražte na www.think-space.org

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.