Javni prostor

Otvorenje umjetničkih instalacija u Novom Jelkovcu

Autor/izvor: DAZ / Ars Publicae 16/06/2014

Otvorenje umjetničkih intervencija Tonija Franovića, Ane Elizabet i Ane Horvat na prostoru naselja Novi Jelkovec nastalih u okviru aktivnosti projekta Ars Publicae održat će se u petak, 20. lipnja 2014. s početkom u 19 30 sati ispred Knjižnice Jelkovec.

Rad Tonija Franovića „Kvadrat urbane džungle“ pobijedio je na javnom natječaju projekta Ars Publicae.

Natječaj za umjetničke intervencije u Novom Jelkovcu proveden je u prvoj polovici 2014. godine, a nakon što je stručni žiri odabrao troje finalista, prijedlozi su javno predstavljeni te je konačni izbor nagrađenoga rada izvršen kroz građansku participaciju, a nagrada pripala Toniju Franoviću.

Franovićev prijedlog transformacija je betonskog elementa na središnjem trgu u Novom Jelkovcu u urbanu zelenu džunglu sadnjom različitih biljnih vrsta, kao intervencija malog mjerila koja stvara novu vrijednost u predmetnom prostoru, s ciljem da djeluje osnažujuće u procesu artikulacije identiteta trga, neposredno poboljša njegove ambijentalne i boravišne kvalitete i u tom smislu potakne oslobađanje socijalizacijskog potencijala tog središnjeg javnog prostora naselja.

Rad Ane Horvat „Gerila aromatičnog bilja“ bio je jedan od tri finalista koja je odabrao stručni žiri na natječaju projekta Ars Publicae. 

Uz nagrađeni prijedlog Tonija Franovića, organizacijski tim projekta Ars Publicae odlučio je realizirati i rad Ane Horvat s obzirom da produkcijski nije zahtjevan pa ga je bilo moguće izvesti u okviru proračuna projekta te umjetnici osigurati simbolični honorar.

Radom Ane Horvat unosi se pomak u praksi ozelenjivanja javnih površina Novog Jelkovca.

Rad ANE Elizabet naslovljen "Sveta dokolica" umjetnica, inače stalna suradnica projekta Ars Publicae, izvodi na poziv radnog tima projekta. Svjetlosna instalacija "Sveta dokolica" (2013.) Platonov je citat ispisan na starogrčkom jeziku, a bit će postavljen u Knjižnici Jelkovec na dva mjeseca. Rad je postavljen na način da je čitljiv sa središnjih šetnica u naselju i de facto funkcionira kao rad u javnom prostoru.

(Izveden 2011. godine, rad ANE Elizabet - "Dišeš?" - ujedno je bila prva uopće izvedena intervencija u okviru aktivnosti projekta Ars Publicae/1POSTOZAUMJETNOST, a neke od ostalih radova izvedenih u okviru projekta možete vidjeti ovdje.) Navedene intervencije, uz one u okviru projekta Ars Publicae izvedene ranije ove godine, prve su umjetničke intervencije u Novom Jelkovcu – najnovijem zagrebačkom kvartu.

U drugoj polovici godine projekt Ars Publicae kreće s aktivnostima oko naselja Vrbani III. u sklopu kojih će u listopadu 2014. biti predstavljen rad „Urbane livade: igre i slike“ Tonke Maleković. Rad je odabran na javnom natječaju projekta Ars Publicae.

Projekt Ars Publicae pokrenut je 2010. godine, a primarno se bavi pitanjima umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru. U 2014. godini programom NOVI KVARTOVI tematiziramo nove, cjelovito projektirane i izvedene zagrebačke kvartove, s naglaskom na Novi Jelkovec i Vrbane III.

Cilj programa NOVI KVARTOVI podizanje je kvalitete javnog prostora i oblikovanja grada posredstvom suvremene umjetničke produkcije te poticanje umjetničkih intervencija i performativnih akcija s namjerom propitivanja prostornih politika, načina na koji nastaje izgrađeni okoliš grada, te planiranje njegovog oblika i sadržaja, odnosno zaštite javnih dobara.

Temeljne aktivnosti oko novih naselja izrađivanje su urbanološke datoteke i refleksivna teorijska produkcija, pokretanje inicijativa za poboljšanje javnog prostora u suradnji s volonterskom platformom 1POSTOZAGRAD te realizacija prvih uopće umjetničkih intervencija na prostoru ciljanih naselja.

Ideja programa za 2014: Saša Šimpraga

Tim: Antonija Komazlić (kustosica), Sonja Leboš (administracija), Saša Šimpraga (voditelj projekta)

Suradnici/e: Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Magdalena Došen, ANA Elizabet, Sanja Horvatinčić, Aleksandar Hut Kono, Slaven Kliček, Diana Magdić, Tanja Vujasinović, Katarina Zlatec
Podrška: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb
Zahvala: Knjižnica Jelkovec, Zrinjevac.

Nositelji projekta Ars Publicae su Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (Sonja Leboš) i Slobodne veze – udruga za suvremene umjetničke prakse (Nataša Bodrožić), uz nezavisne partnere (Lidija Butković Mićin, ANA Elizabet, Antonija Komazlić i Saša Šimpraga).

Okvirni plan rada projekta Ars Publicae u 2014. godini možete vidjeti ovdje.

izvor: Ars Publicae

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.