Mala škola arhitekture

Osvrt na radionicu “Osobni doživljaj prostora”

Autor/izvor: DAZ / Daša Manojlović 14/05/2014

Druga cjelina ovogodišnjeg ciklusa Male škole arhitekture pod nazivom Dijelimo prostor, završena je radionicom "Osobni doživljaj prostora", održanom 12. travnja pod vodstvom Davorke Perić, a već najavljujemo početak nove cjeline – Mijenjamo prostor te 24. svibnja prva radionica – Grad i Razlika.

Nakon prve radionice „Tijelo u prostoru“ i upoznavanja s čovjekovim proporcijama, tematski niz smisleno je upotpunila radionica “Osobni doživljaj prostora”. Primjeri prostora različitih veličina i proporcija već su tada otvorili razgovor o tome kako veličina prostora i čovjekove proporcije utječu na arhitekturu, ali i kako ta ista arhitektura utječe na čovjeka. Sada smo pak još dublje zagazili u pitanje samih osjećaja koje određeni prostor izaziva.

Naglasak je ovog puta bio na promišljanju a ne stvaranju prostora, no izostanak praktičnog dijela nije značio izostanak rezultata, dapače. Djeca su se pokazala izvanrednim sugovornikom u živoj diskusiji koja je dotaknula niz tema, a započela je usporedbom špilje prahistorijskog čovjeka i suvremenog doma. Je li sveprisutni TV prijemnik zamijenio vatru kao ognjište oko kojeg se sada okuplja suvremena obitelj? Koja je razlika stanovanja u višestambenoj zgradi naspram obiteljske kuće? Kako boja utječe na čovjekov doživljaj prostor? Na ta i brojna druga pitanja, pa među ostalom i pitanje kiča i je li on svojstven čovjeku, djeca su spremno ponudila odgovore ohrabrena dosada stečenim znanjima koja su im donijela određenu sigurnost.

Zauzimanjem aktivnog stava prema svom okruženju hrabro smo zakoračili prema novoj cjelini “Živimo prostor” koja nas očekuje 24. svibnja. Prva radionica “Grad i razlika” pokušat će, preko razumijevanja uloge grada i života u zajednici, otkriti kako trenutak u kojem živimo čini oblik našeg prostora i koliko je važna svaka pojedinačna uloga u stvaranju oblika prostora.

Slijedeći tjedan nas očekuje početak nove cjeline – Mijenjamo prostor te u subotu 24. svibnja prva radionica – Grad i Razlika. U ovim radionicama preko razumijevanja uloge grada i života u zajednici otkrivamo kako trenutak u kojem živimo čini oblik našeg prostora. Time shvaćamo koliko je važna svaka pojedinačna uloga u stvaranju OBLIKA PROSTORA. Naša osobna kreacija i naše naslijeđe u trenutku u kojem živimo s drugim osobnim kreacijama i naslijeđima jest mjesto za život – oblikovana  PROSTORiJA.

Prijaviti se možete na: davorka.peric@d-a-z.hr ili na telefon 01 5509 706

Više o Maloj školi arhitekture i događanjima na prijašnjim radionicama potražite ovdje.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: