Izložba

Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb + AABiH20182022 @ UHA

Autor/izvor: DAZ 21/11/2022

Udruženje hrvatskih arhitekata ove je jeseni pokrenulo novu programsku liniju Međunarodne mreže, posvećenu razmjeni znanja i uspostavljanju trajnih suradnji s inozemnim praksama, organizacijama i institucijama koje djeluju u arhitekturi i bliskim područjima. Prvo događanje, organizirano u suradnji sa sarajevskom udrugom LIFT – prostorne inicijative i @Asocijacija arhitekata u BiH, održava se u studenom i prosincu u Zagrebu, a sastoji se od dvodnevnoga diskurzivnog formata Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb i gostovanja izložbe nagrađene bosansko-hercegovačke arhitekture AABiH20182022 u prostoru Udruženja na Trgu bana J. Jelačića.

Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb

25. – 26. 11. 2022.
Dvodnevni program temelji se na kratkim diskurzivnim formatima sarajevske udruge LIFT, a počinje u petak, 25. studenog, u 19 sati, svečanim otvorenjem izložbe AABiH20182022 i predstavljanjem partnera projekta. U subotu, 26. studenoga, s početkom u 12 sati, održava se ciklus predavanja kojima će svoj rad i djelovanje uživo predstaviti četiri arhitektonske prakse i tri organizacije iz BiH, a nakon predavanja slijedi panel-rasprava u kojoj će se predavači i predstavnice organizacija osvrnuti na izloženu produkciju, tendencije proširenoga kulturnog djelovanja te poveznice dviju scena i mogućnosti suradnje.
 

Raspored:

petak, 25. 11. 2022.
19:00
otvorenje izložbe i predstavljanje partnera
 
subota, 26. 11. 2022.
12:00
Ilma Kobilica, Zejd Kobilica [STUDIO MRAV]
Jasmin Sirčo [Sinteza]
LIFT – prostorne inicijative: projekti [Irhana Šehović, Dunja Krvavac]
Asocijacija arhitekata u BiH [Nejra Durmišević]
Istraživački centar za prostor [Sonja Rapajić]
Kenan Vatrenjak i Nedim Mutevelić [FILTER architecture]
Sabina Hodović i Harun Čerkez [Maketarium]
16:00
Panel-rasprava s predavačima i predstavnicama LIFT-a, AABiH i UHA-e
 

AABiH20182022

25. 11. – 9. 12. 2022.
Izložba AABiH20182022 predstavlja selekciju arhitektonskih radova nastalih u petogodišnjem razdoblju i nagrađenih na revijalnoj izložbi sarajevskog Collegiuma Artisticuma. Riječ je središnjoj godišnjoj smotri BiH arhitekture koja se održava od 1975. godine, a visoke kriterije vrednovanja potvrđuju godišnja selekcija radova i međunarodni stručni žiri. Na izložbi su prikazana 34 rada različitih medija, mjerila i tipologija, nagrađena u kategorijama realizacije, idejnog projekta, interijera i posebnih priznanja.
 
PARTNERI
LIFT – prostorne inicijative
LIFT – prostorne inicijative je nevladina organizacija koju je 2012. godine u Sarajevu osnovala grupa mladih arhitekata sa željom pokretanja platforme za razmjenu ideja, kreiranje novih narativa i edukaciju lokalnih zajednica u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Organizacija djeluje na sjecištu arhitekture i društvenog aktivizma, a njezine glavne programske linije su godišnji festival Dani arhitekture Sarajevo i niz manjih događanja koja se održavaju pod nazivom Noći arhitekture.
Dani arhitekture Sarajevo je četverodnevni festival, prvi put organiziran 2008. godine u
Sarajevu kao odgovor mladih arhitekata na uočene nedostatke formalnog obrazovanja.
Festival uključuje predavanja inozemnih predavača, izložbe, natječaje, rasprave, okrugle stolove i performanse u javnom prostoru. Od 2017. godine Dani arhitekture postaju kurirani festival, čija se izdanja održavaju pod vodstvom istaknutih ličnosti međunarodne arhitektonske scene, a 2021. format postaje bijenalan.
Noći arhitekture Sarajevo su dinamičniji format događanja koji se održava tijekom cijele godine, usmjeren aktiviranju lokalne zajednice u stvaranju i održavanju narativa
u arhitekturi, prostornom planiranju i kulturi. Noći su intimniji tip događanja, a njihov format
varira od prikazivanja filmova, preko predavanja i panela, do izložbi.
 
Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini (AABiH)
AABiH je strukovno udruženje nacionalne razine čiji su glavni ciljevi očuvanje kredibiliteta struke, promidžba kvalitetne arhitekture, edukacija građana o prostoru i isticanje javnog prostora kao društvene vrijednosti. Asocijacija je proizašla iz Saveza arhitekata BiH, osnovanog u Sarajevu sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, a usmjerena je komunikaciji arhitektonske zajednice s društvom u cjelini i njezinu sudjelovanju u donošenju odluka o prostoru. Asocijacija djeluje u širokom spektru aktivnosti – od organizacija izložbi i konferencija do edukacija i participativnih akcija – a među recentnim postignućima ističu se organizacija izložbe Collegium Artisticum uza sudjelovanje međunarodnog žirija, angažman na unapređenju uvjeta rada u arhitekturi, vođenje portala aabh.ba, osnivanje bosansko-hercegovačkog ogranka međunarodne organizacije za očuvanje modernističkog nasljeđa Docomomo i pokretanje projekta Arhiva modernističke arhitekture u BiH (u suradnji s Historijskim muzejom Sarajevo).
 
 
Organizacija:
Udruženje hrvatskih arhitekata
Partneri:
LIFT – prostorne inicijative
Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini
Potpora:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Vizualni identitet i dizajn promotivnih materijala:
Niko Mihaljević
Suradnja na postavu izložbe:
ARP
DRAVA INTERNATIONAL
Podrška:
Grohe Croatia & Slovenia
 

Ulaz na događanja je slobodan.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu


Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.