Nagrade

Hrvatski projekti nagrađeni međunarodnim nagradama Cemex

Autor/izvor: DAZ 06/11/2015

Porečka Villa Materada autora PROARHmateković i rovinjska Plaža Mulini studia 3LHD odnijeli su tri nagrade u velikoj konkurenciji projekata iz cijelog svijeta na 24. međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX  u Meksiku.

Projekti nagrađeni hrvatskom Graditeljskom nagradom CEMEX osvojili su priznanja i na globalnom izdanju ovog graditeljskog natječaja – Villa Materada u Poreču osvojila je treće mjesto u kategoriji Stambene građevine, dok je rovinjska plaža Muliniosvojila čak dvije nagrade, drugo mjestu u kategoriji Infrastruktura i urbanizam te prvo u posebnoj kategoriji Pristupačnost.

Hrvatski projekti nastavljaju izvrsni niz koji domaća arhitektonska i građevinska rješenja postižu u međunarodnoj konkurenciji još od 2006. godine. Stručni žiri, sastavljen od priznatih stručnjaka iz različitih zemalja svijeta, prepoznao je i posebno nagradio upravu Villu Materadu za koju je arhitektonsko rješenje izveo Davor Mateković iz studia PROARHmateković te plažu Mulini u Rovinju, projekt koji je osmislio studio 3LHD. 

„Nagrade koje su naši projekti odnijeli priznanje su rada, kreativnosti i inovacija koje njeguje hrvatska arhitektonska i graditeljska struka. Ponosni smo što smo nastavili izuzetan niz hrvatskih projekata koji su se na ovaj način uspješno predstavili međunarodnoj sceni u posljednjem desetljeću“, rekao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske.. 

Studiu 3LHD ovo je druga međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX, jer je još 2008. njihov projekt splitska Riva odnio treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine. 

Kroz svoje međunarodno izdanje Graditeljske nagrade CEMEX, tvrtka nastoji posebno poticati i nagrađivati talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvijati globalnu kulturu inovacije i kreativnost, kao i poticati upotrebu novih betonskih tehnologija koje jamče visoku održivost u zgradarstvu i infrastrukturi. 

Opis nagrađenih projekata:

Villa Materada, Poreč, treće mjesto u međunarodnoj kategoriji Stambenih građevina
Investitor: privatni
Arhitektonsko rješenje: Davor Mateković, PROARHmateković d.o.o.
Izvođač: MP gradnja d.o.o.

Villa Materada smještena je na obali mora, zamišljena kao poštovanje Istri - crvenoj zemlji i vedrom nebu. Vila je zamišljena kao prepoznatljiva kuća za odmor, koja zadovoljava i funkcionalne i estetske zahtjeve klijenta, s naglaskom na vizualni imperativ luksuza i udobnosti. Kuća je prvenstveno namjenjena za boravak ljeti, ali se lako od totalnog otvorenog prostora transformira u zatvoreni volumen prostora funkcionalan u svakom godišnjem dobu.

Prizemlje je projektirano okomito na liniju obale te se na taj način parcela oslobađa, a vanjski prostori se orjentiraju prema moru. Prizemlje čine ulazni hodnik, četiri spavaonice s kupaonicama, gospodarstvo, spremište. Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica organizirani su u jedan prostor na prvom katu, na kojem se nalazi i glavna spavaća soba s pripadajućom kupaonicom. Vanjski prostori su drvena površina s bazenom i i hortikulturalno uređena okućnica. Drvena površina je djelomično i natkrivena konzolom prvog kata. Projektantski koncept je zasnovan na ideji igre puno/prazno - otkriveno/natkriveno.

Zakretanjem prvog kata u odnosu na prizemlje, dobilo se otvaranje boravka/kuhinje/blagovaonice prema moru, formiranje dviju terasa – krovova prizemlja, a istovremeno se dobila i natkrivena terasa u prizemlju.

Materijali koji su se koristili izravno su inspirirani Istrom i podnebljem, tako se corten koristi u prizemlju kao preslika crvene istarske zemlje, dok je prvi kat obložen bijelim Al pločama koje su reminiscencija na vedro i čisto nebo.

Za razliku od drugih kuća iste ili slične funkcije, završni dojam se ne postiže samo interijerskim zahvatima, izborom dekoracija i namještajem već i sveobuhvatnim konceptom oblikovanja. Zahtjevna i impozantna konzolna konstrukcija i visokokvalitetni materijali poput cortena već na prvi pogleda odaju ekskluzivnost objekta i posvećenost kvaliteti.
 

Plaža Mulini, Rovinj, prvo mjesto u međunarodnoj kategoriji Pristupačnost, drugo mjesto u međunarodnoj kategoriji Infrastruktura i urbanizam
Investitor: Maistra d.d.
Arhitektonsko rješenje: STUDIO 3LHD
Izvođač: Zagrebgradnja d.o.o.

Plaža Mulini o kojoj smo pisali ovdje produžetak je javnih površina grada, prirodna ekstenzija šetnice maksimalno prilagođena moru kao promjenjivom elementu.
Plaža Mulini nalazi se u atraktivnoj zoni Rovinja, na izlasku iz centralnog dijela grada a u nastavku gradske šetnice, ispred hotela Monte Mulini, hotela Lone i hotela Eden, uklopljena u bogati zeleni fond javnog parka i zaštitnih zelenih površina šumskog karaktera. Ona je produžetak javnih površina grada, prirodna ekstenzija šetnice kojoj je osnovna funkcija da poveže grad Rovinj i park Punta Corente.

Izuzetno važan faktor kod promišljanja projekta plaže bio je odnos prema postojećem terenu. S obzirom na specifičan ambijent koji je zbog utjecaja plime i oseke potpuno drugačiji ovisno o dobu dana, jer se razina mora razlikuje u otprilike 80 cm, projekt je maksimalno prilagođen moru kao promjenjivom elementu koji je znatno utjecao na kreativne odluke.
Cijeli prostor plaže zato je osmišljen u dva dijela. Prvi je potez od ACI marine do plažnog objekta pod izrazitim utjecajem morskih valova, a drugi puno mirniji zaljev sa šljunčanom plažom. Potez do plažnog objekta zamišljen je kao prirodna topografija, izveden je u bijelom betonu s prirodnim kamenom i mnoštvom izlomljenih ploha za sunčanje. U mirnijoj uvali Lone oblikovana je druga zona, šljunčana plaža s bujnom vegetacijom i blagim ulazom u more.
U centru zone je smješten Mulini Beach Bar, plažni objekt u kojem se nalazi veliki bar, svlačionice, tuševi, sanitarije te info pult. Navečer se taj plažni objekt pretvara u intimniji bar s ugodnom atmosferom uz more. Projektiran je kao paviljon iznad kojeg lebdi pergola – čelična struktura oslonjena na 6 točaka, čiji je konačni oblik određen analizom kretanja sunca kroz tri ljetna mjeseca. Pergola je teška 20 tona i raspon joj je 30 metara. Sastavljena je od čeličnih limova debljine 8mm i 20mm, a visina joj je 20cm. Bar se može zatvoriti kliznim zidom koji je tokom dana spremljen u spremište. Klizni zid je ovješen na konstrukciju pergole. Plato ispred bara opremljen je infrastrukturom koja omogućuje male koncerte i zabave.

Projekt plaže Mulini produžetak je javnih površina grada Rovinja. Proširenjem šetnice i oblikovanjem novog pješačkog koridora omogućio je pristup biciklistima i ostalim rekreativcima te učinio dostupnijim sadržaje plaže svim građanima, a ne samo gostima obližnjih hotela. Izgradnjom podvodnih nasipa podmorje je preoblikovano da se šetnica i plaža zaštite od ekstremnih vremenskih uvjeta tj.valova i učine dostupnima i kada vremenski uvjeti nisu idealni.

Međunarodni dobitnici XXIV. CEMEX Building Award, Meksiko po kategorijama:

OSNOVNE KATEGORIJE

Stambene građevine
BC House, Huixquilucan, Meksiko
Urban Living 80|10, Bogota, Kolumbija
Villa Materada, Poreč, Hrvatska

Javne i poslovne građevine
Kapelica Santa María de los Caballeros, Bogota, Kolumbija
Medicinski fakultet, Grenada, Španjolska
Supernumerario, Yabucoa, Portoriko

Infrastruktura i urbanizam
Metro 4 Budapest, Budimpešta, Mađarska
Dok Cuexcomatitlan, Tlajomulco de Zúñiga, Meksiko / Plaža Mulini, Rovinj, Hrvatska
Sustav praćenja oborinskih voda Palominas,  Bisbee, SAD

POSEBNE KATEGORIJE

Održiva gradnja
The Cave, Ocampo, Meksiko
Medicinski fakultet, Grenada, Španjolska
SARCO South American Restaurant Corporation, Guaynabo, Portoriko

Pristupačnost
Plaža Mulini, Rovinj, Hrvatska
Ulica Morelos, Monterrey, Meksiko
Supernumerario, Yabucoa, Portoriko

Više o svim nagrađenim potražite ovdje.


Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 24 godine sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama. 

Već devet godina Hrvatska svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijele su zadarske „Morske orgulje” u kategoriji Javne i poslovne građevine te „Skradinski most” u kategoriji Infrastrukturne građevine. Na predstavljanju 2008. „FN kuća“ iz Zagreba osvojila je drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine, a splitska „Riva“ treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine. 2010. godine čak su tri hrvatska projekta nagrađena međunarodnom nagradom i to poslovno-stambeni sklop "P10 – Sukoišan sjever“ iz Splita, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina, višenamjenska sportska dvorana "Krešimir Ćosić" iz Zadra, treće mjesto u kategoriji Javnih i poslovnih građevina, dok je „Sveučilišna knjižnica“ iz Splita, osvojila prvo mjesto u posebnoj kategoriji Održiva gradnja. 2011. godine dvama drugim mjestima okitili su se stambena građevina „Istarska“ u Zagrebu u kategoriji Stambene građevine te zadarska „Poljana Pape Ivana Pavla II.“ u kategoriji Infrastruktura i urbanizam. U 2012. drugim mjestom na međunarodnoj razini u kategoriji Infrastruktura i urbanizam nagrađen je projekt „Izgradnje valobrana, nove rive i poslovne građevine u Maslinici“ na otoku Šolti, dok je 2013. trećim mjestom u kategoriji Stambene građevine nagrađen projekt studia Dva arhitekta, kuća za odmor na Krku. 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.