Novosti

Hrvatski arhitekti u crnogorskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu

09/03/2018

Na međunarodnom natječaju koji je raspisalo crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja među 42 pristigla prijedloga iz cijelog svijeta pobijedio je rad multidisciplinarnog tima arhitekata, pisaca, istraživača, pejzažista, kreatora i umjetnika, pretežito hrvatskih autora: Rosa Rogina, Ida Blažičko, Armor Gutierrez Rivas, Francois Vahe i Krešimir Rogina

Za organizaciju, umjetnički i istraživački okvir Projekta predstavljanja Crne Gore na 16. Bijenalu arhitekure u Veneciji odgovorni su komesar dr Dušan Vuksanović, glavni državni arhitekt i kustos dr. Sonja Radović Jelovac. Ona je pak, u okviru teme bijenala Freesšace crnogorsko predstavljanje postavila na široku osnovu temom - „Emerging Resillience”.

„Postavljenu temu vidimo kao priliku za prikazivanje ulomaka naših kolektivnih istraživanja arhitekture kao discipline koja brzo ekspandira izvan okvira prakse temeljene na objektu.  Vjerujemo da je arhitektura danas dio šireg društvenog konteksta i prostornih koordinata koje potiču interdisciplinarne i procesno usmjerene pristupe“, objašnjavaju autori.

Tri su međusobno povezana dijela crnogorske prezentacije na 16. Venecijanskom bijenalu arhitekture: KNJIGA, IZLOŽBA i UMREŽENJE, svaki se iz svog kuta bavi sveobuhvatnom temom 'Emerging Resilience', varirajući u mjerilu, materijalnosti, trajanju i metodi širenja.  Zajedno djeluju kao vitalni okvir koji podupire otvorenu raspravu o temi unutar i izvan stvarnog paviljona. 

Naslov izlaganja je ČOVJEK POD KIŠOBRANOM

"Zašto se kišobrani ne rastaču na suncu – ili barem rastu na kiši?" Cedric Price

„Cilj nam je kritički analizirati ideju arhitekture kao proširene prakse kroz tripartitni okvir izložbe kojim ćemo pokušati odgovoriti na neka od ovih i sličnih pitanja.  Namjeravamo se služiti jednostavnim i razumljivim porukama, sveobuhvatnom snagom brendiranja mrežolike instalacije i taktilnosti jedinstvenih in-situ izrađenih modela kao identifikacijskog alata, koji ne uključuje samo poznate arhitekte kao goste, već i širu javnost.  Ne postoji jednostavnija slika od čovjeka pod kišobranom, sva bi se prostornost mogla svesti na taj egzistencijalističko poetski idiom.  Ona je također i snažno komunikacijo sredstvo.  Posjetitelji crnogorskog paviljona trebaju iz njega izaći ozareni novim i jedinstvenim iskustvom.  Venecijansko je bijenale najveći arhitektonski show na svijetu.  Želimo da posjetitelji pronose impresiju crnogorskog nastupa na dugo i na daleko.“

IZLOŽBA se sastoji iz tri dijela: INSTALACIJE, (RAZ)GOVORA i RADIONICE

INSTALACIJA – elegantna leprešava i lelujava struktura interpretacija je endemskog crnogorskog cvijeta Edraianthus wettsteinii ssp lovcenicus (Lovćenski zvončić) i zauzeti će cijeli prostor atrija paviljona, te se istodobno širiti na susjednu ulicu. Osjetljiva na strujanje zraka, vlagu kišnih kapi i sunčevu toplinu, instalacija će reagirati, mijenjati se i micati u suglasju sa svojim okruženjem.

(RAZ)GOVOR – tri vrlo posebne međunarodne arhitektonske osobnosti, Alexander Brodsky iz Moskve, Anna Popelka iz Beča i Atelier Bow-Wow iz Tokija raspravljat će o temi slobodnog prostora, kroz video projekcije na zidu kao i kroz svoju fizičku prisutnost.  Algoritmi 'Emerging Resilience' u njihovim paradigmatskim djelima bit će prikazani putem konceptualnih modela u istoj prostoriji.

RADIONICA – više laboratorij za izradu, manje konvencionalno predstavljanje arhitekture koja ulazi u stalni dijalog i aktivan angažman s društvom, ovaj dio izložbe želi istaknuti i aktivno provoditi koncept samo-gradnje i kolektivne produkcije u interakciji s javnošću i tako postati ključni element izložbe, koji će postupno, tijekom cijeloga trajanje Bijenala popunjavati izložbene zidove.

Uz izložbu u Palazzo Malipiero i knjigu, Crnogorski paviljon u Veneciji bit će koordinata u mnogo široj matrici prostora, ljudi i resursa. Glavni partner u konceptualiziranju i međuodnosima umreženja u ovome dijelu projekta bit će London Festival of Architecture, najveći takve vrste Europi.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.