Zabavni parkovi

Dismaland - zabavni park iz noćne more

Autor/izvor: DAZ 28/08/2015

Dismaland – distopijska varijanta zabavnog parka iz noćne more najnoviji je projekt britanskog uličnog umjetnika Banksya. U propalom ljetovalištu Tropicana Lido u Weston-super-Mare narednih mjesec dana posjetitelji će imati priliku vidjeti djela 50 umjetnika koja do groteske parodiraju ne samo kulturu zabavnih parkova već i samo društvo.

Tropicana Lido je nekad bio egzemplarni zabavni park za englesku radnu klasu, koja je do duboko u 20. stoljeće odmor, rekreaciju i zabavu tražila u nizu sličnih atrakcija diljem zemlje. Otvoreni bazeni, često snabdijevani morskom vodom, atrakcije na vodi i u zatvorenom, sve u blizini prave morske plaže. Međutim s padom cijena avionskog prijevoza i jeftinim letovima na jug Europe te s postepenim propadanjem britanske industrije, krenula je i stagnacija ovakvih mjesta, koja su nerijetko napuštena i nagrižena od zuba vremena.

Banksy je izabrao upravo jedno takvo mjesto za realizaciju, mogli bi reći, zabavnog parka iz noćne more. „Dismaland“ je tematski park koji nudi atrakcije 50 umjetnika, koje je sam Banksy odabrao. Park će biti otvoren samo 5 tjedana, a cijena ulaznice je za britanske prilike simboličnih 3 funte. O čemu se zapravo radi najbolje govori brošura: „Tražite li alternativu buzdušnoj ušečerenoj banalnosti prosječnog obiteljskog dana? Ili samo nešto jeftinije. Onda je ovo mjesto za vas – kaotični novi svijet u kojem možete pobjeći od bezumnog eskapizma. Umjesto štandova s burgerima, imamo muzej. Umjesto suvenirnice imamo knjižnicu,  zapravo imamo i suvenirnicu… Ovo događanje sadrži teme za odrasle, šokantne prikaze, ekstenzivnu uporabu stroboskopa, dimne efekte i prostačenje. Slijedeći predmeti su strogo zabranjeni: noževi, sprejevi, ilegalne droge i odvijetnici Disney korporacije“Banksy je istaknuo kako je kao dijete uživao u odlascima u Tropcana Lido i kako mu je čast ponovno kročiti kroz ulazna vrata parka, a da je tema parka „tematski parkovi bi trebali imati veće teme“. Promotivni video parka pogledajte ovdje, a posjetiti ga možete do 27. rujna svakog dana od 11h do 23h.

fotografije Christopher Jobson via thisiscolossal
Više na: dismaland.co.uk | banksy.co.uk    

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: