Fotografija i arhitektura

Bojan Mrđenović - Jadranske razglednice

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 02/06/2015

U svom projektu fotograf Bojan Mrđenović istražuje degradaciju arhitekture duž Jadranske obale, osobito propalih hotelskih kompleksa.

O seriji:
Projekt Jadranske razglednice terensko je fotografsko istraživanje propalih hotelskih kompleksa duž Jadranske obale (Rijeka, Haludovo, Trogir, Krvavica, Primošten, Jelsa, Dubrovnik, Kupari, Plat). Hoteli koji su podignuti kao rezultat društvenog planiranja gdje je turistički odmor trebao biti dostupan različitim društvenim slojevima, sada se nalaze u procesu prelaska iz društvenog u privatno vlasništvo. U trenutnom stanju devastacije, promatra ih se kao atraktivne potencijale koje treba osvježiti stranim kapitalom i pretvoriti u elitne komplekse s ograničenim pristupom. Fotografije slijede formu reprezentativnih i atraktivnih razglednica jadranske obale, ukazujući na širi prostorni kontekst.

Projekt je realiziran u partnerstvu s galerijom Miroslav Kraljević, gdje je izložen 2014. godine na izložbi “Likvidacija” (LINK) . Dio fotografija izložen je na izložbi finalista natječaja Rovinj Photodays, koja je trenutno postavljena u Tvornici duhana Rovinj u Rovinju.

O autoru:
Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Diplomirno je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti, te na preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Medij fotografije koristi za bilježenje i analitičko propitivanje društvene stvarnosti. Kroz pejzaž i arhitekturu prikazuje društveni prostor, kretanja i mijene. S trenutnim naglaskom na poslijeratni tranzicijski pejzaž, propituje kako se različite ideje društvenog napretka reflektiraju u prostoru, kako politika i ekonomija formiraju društvene odnose i oblikuju individualna iskustva.

Više o autoru: croatian-photography.com/author/bojan-mrdenovic/
izvor: vizkultura.hr

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: