Obljetnica

66 godina ureda Richarda Neutre

Autor/izvor: DAZ 09/04/2012

Prije godinu dana, 9. travnja 2011. održano je okupljanje svih preživjelih suradnika i suradnica ureda Richarda Neutre. Na taj dana prije 65 godina (dakle od danas je prošlo 66 godina) osnovan je Neutrin ured. Na tom sastanku gospodin Krešo Forgiarini dobio je priznanje za najstarijeg preživjelog Neutrinog suradnika.

Krešo Forgiarini obavijestio nas je o ovom događaju i priložio fotografiju na kojoj se uz njega nalaze njegova žena Anka Sedlar Forgiarini i Richard Neutra (u naslovu) te certifikat koji dokazuje njegovo priznanje.Krešo Forgiarini rođen je u Hrvatskoj 1929. godine, gdje je 1955. godine na Tehničkom fakultetu stekao diplomu inženjera arhitekture. 1960. godine Krešo je imigrirao sa svojom ženom Ankom, također arhitekticom, u Sjedinjene američke države gdje je ubrzo upoznao Richarda Neutru te dobio posao u njegovom uredu. U to vrijeme Richard Neutra je predstavljao veliko ime i kvalitetu u arhitektonskom svijetu stoga je ovaj uspjeh bio izuzetan. Krešo je unutar Neutrinog ureda radio kao arhitekt, surađujući s mnogim drugim uredima i razvijao svoju zamisao o prostornim transformacijama.

Više o radu i životu Kreše Forgiarinija saznajte ovdje.Možda je upravo ono što je toliko povezalo Neutru i Forgiarinija bila njihova slična prošlost - odlazak iz Europe u SAD-a u potrazi za boljim životom. Richard Neutra rođen je u Beču 1892.,a umro je u Wuppertalu 1970. godine. U Ameriku je ponio duh modernističke europske arhitekture o čemu svjedoče njegove brojne realizacije obiteljskih kuća, stambenih, poslovnih i društvenih zgrada. Na njegov arhitektonski izričaj utjecaj su ostavili Adolf Loos (kao njegov profesor na fakultetu), Otto Wagner (bečki arhitekt), Erich Mendelsohn za kojeg je radio u Njemačkoj te Frank Lloyd Wright za kojeg je radio u SAD-u.

Ovdje možete pogledati kronološki pregled Neutrinih realizacija popračenih fotografijama i saznati nešto više o njegovom životu i radu. 


The Benedict and Nancy Freedman House, 1949.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: