Obljetnica

66 godina ureda Richarda Neutre

Autor/izvor: DAZ 09/04/2012

Prije godinu dana, 9. travnja 2011. održano je okupljanje svih preživjelih suradnika i suradnica ureda Richarda Neutre. Na taj dana prije 65 godina (dakle od danas je prošlo 66 godina) osnovan je Neutrin ured. Na tom sastanku gospodin Krešo Forgiarini dobio je priznanje za najstarijeg preživjelog Neutrinog suradnika.

Krešo Forgiarini obavijestio nas je o ovom događaju i priložio fotografiju na kojoj se uz njega nalaze njegova žena Anka Sedlar Forgiarini i Richard Neutra (u naslovu) te certifikat koji dokazuje njegovo priznanje.Krešo Forgiarini rođen je u Hrvatskoj 1929. godine, gdje je 1955. godine na Tehničkom fakultetu stekao diplomu inženjera arhitekture. 1960. godine Krešo je imigrirao sa svojom ženom Ankom, također arhitekticom, u Sjedinjene američke države gdje je ubrzo upoznao Richarda Neutru te dobio posao u njegovom uredu. U to vrijeme Richard Neutra je predstavljao veliko ime i kvalitetu u arhitektonskom svijetu stoga je ovaj uspjeh bio izuzetan. Krešo je unutar Neutrinog ureda radio kao arhitekt, surađujući s mnogim drugim uredima i razvijao svoju zamisao o prostornim transformacijama.

Više o radu i životu Kreše Forgiarinija saznajte ovdje.Možda je upravo ono što je toliko povezalo Neutru i Forgiarinija bila njihova slična prošlost - odlazak iz Europe u SAD-a u potrazi za boljim životom. Richard Neutra rođen je u Beču 1892.,a umro je u Wuppertalu 1970. godine. U Ameriku je ponio duh modernističke europske arhitekture o čemu svjedoče njegove brojne realizacije obiteljskih kuća, stambenih, poslovnih i društvenih zgrada. Na njegov arhitektonski izričaj utjecaj su ostavili Adolf Loos (kao njegov profesor na fakultetu), Otto Wagner (bečki arhitekt), Erich Mendelsohn za kojeg je radio u Njemačkoj te Frank Lloyd Wright za kojeg je radio u SAD-u.

Ovdje možete pogledati kronološki pregled Neutrinih realizacija popračenih fotografijama i saznati nešto više o njegovom životu i radu. 


The Benedict and Nancy Freedman House, 1949.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: