Obrtnički centar

Opis

Hibridna tipologija na ulazu u metropolu kao rezultat napora obrtničke zajednice grada Zagreba potencijalno je snažan urbanizirajući doprinos Areni i pratećoj novogradnji. Pravilnim postavljanjem programski definirane tipologije dvoetažnog platoa i pratećih vertikala stvoren je prostor koji za svoj glavni cilj postavlja oblikovanje javnog prostora. Koristeći zamišljeni pravokutnik kao podlogu i metodu rezanja kao arhitektonski alat oblikovanja, naizgled nepravilna parcela poprima logičan oblik, a da se pritom minimalno odmiče od rubova građevnog. Tako kuća stvara dvije glavne fasade; južnu, jednostavnu i „gradsku“, naspram sjeverne, razvedene, „vrtne“, koristimo li paralelu sa stambenim tipologijama. Prostor koji povezuje dva pročelja ujedno je i funkcionalni organizator kretanja pješaka, park iz kojeg se pristupa svim sadržajima kompleksa. Postignuta introvertiranost jedini je građevni dio parcele kojeg se investitor svjesno odriče u korist javnog prostora, latentno na svoju dobrobit.

Zatvoreni atrij orijentacijom visokogradnje u osi sjever- jug zadržava osunčanost. Takva orijentacija također komunicira s automobilskim prolaznicima Jadranske avenije, pa je neboder obrtničkog centra osmišljen kao medijska fasada (na svojoj istočnoj strani) koja će se zasigurno pokazati isplativom i kontekstualnom na jednom od najfrekventnijih prometnih pravaca u Hrvatskoj. Predviđena je i velika gustoća pješačkog kretanja kroz obrtničke lokale kroz prve dvije etaže zgrade. Ključni aspekt ovog segmenta kompleksa jest činjenica da se lokali ne nižu jedan za drugim, već su uronjeni u splet hodnika, koji dopušta slobodnije kretanje posjetiteljia, a time i aktivniji odnos prema izloženim proizvodima. S druge strane, osamostaljenjem, lokali dobivaju na specifičnosti. Kako u takvom tipološkom pristupu postoji mogućnost da kretanje ljudi hodnicima postane prekomplicirano; centralni obruč kao otisak odignute polivalentne dvorane usmjerava osnovno kretanje. Do dvorane se dolazi produžetkom garažne rampe koji prodire u obrtničke lokale i završava u galeriji koja okružuje centralni prostor.

Tip projekta Mix‐use
Status projekta Natječaj
Godina projektiranja 2010
Lokacija Zagreb
Ulica Blato
Površina 50000 - 100000 m2
Površina (brutto) 59987 m2

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.
SLOŽI PROJEKTE PO


STATUS






VRSTA






















BUDŽET




NAGRADE
Samo nagrađeni

Zadnji komentari





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:

Partneri:

 


 

Medijski partneri:

  


Sponzori: