Kalendar

Mateja Markešić - Tenerife

10.11.2014 - 10.11.2014
Ciklus: Leonardo da Vinci

Društvo arhitekata Zagreba uspješno privodi kraju programa „Architecture without borders“ u suradnji sa Leonardo Da Vinci potprogramom cijeloživotnog obrazovanja Europske unije kojim je 15 mladih arhitekata iz Hrvatske dobilo priliku otići na višemjesečnu arhitektonsku praksu u inozemstvo. Mateja Markešić nas vodi na Kanare u arhitektonski studio Esese na Tenerifima.

Ljeto na Tenerifima.

Iako me pomalo prestrašilo zumiranje u plavetnilo na Google Earthu u potrazi za otočićem, odlazak na Tenerife  pokazao se kao odlična odluka.

Moji prvi tako veliki valovi, tako crne plaže, tako visok vulkan. (i surferi)

Tenerife je jedan od sedam Kanarskih otoka vulkanskog podrijetla a jedno od bitnijih obilježja je njegova stabilna i ugodna klima (otprilike jedanaest mjeseci proljeća), što ga čini egzotičnim odredištem u svako doba godine; a to duguje svojoj poziciji u Atlanskom oceanu u blizini afričke države Maroko.


Playa las Teresitas | umjetna plaža |saharski pijesak

Svoja tri prekratka mjeseca prakse boravila sam u gradu Santa Cruz de Tenerife koji je administrativno središe Kanara (Uz Las Palmas na Gran Canariji). Santa Cruz je bilo lako upoznavati šetnjom kroz amfilade džepnih parkova i malih trgova (što mi je bila omiljena zanimacija ljetnih popodneva), a jedini problem je njegov (ne)odnos prema oceanu, jer cijelu obalnu zonu grada zatvara luka. Grad završava u aglomeracijskom studentskom gradu La Laguni koji zbog visinske razlike ima potpuno drugačiju mikroklimu od SC. (nose se dugi rukavi)


TEA | Herzog&deMeuron


Tenerife espacio de las artes | Herzog&deMeuron

Uz predivan krajolik oduševili su me ljudi. Izuzetno su pristupačni i srdačni. A srdačni otprilike znači da su zagrljaj i poljubac sastavni dio upoznavanja (za što je trebalo određeno vrijeme prilagodbe). Iako su kolege u uredu bili prilično radišni, postoji kategorija ''aplatanado'' ljudi, a to je termin koji se koristi za usporen i pomalo lijen način života - ekvivalent pojmu fjaka. Uostalom, valjda je to karakteristika svih južnih krajeva.

Stan u centru grada, u kojem sam živjela dijeleći ga sa Španjolcima (iako tvrde da samo načelno pripadaju Španjolskoj),i ured na udaljenosti deset minutne šetnje kroz park, kao i radno vrijeme 9-15 obećavali su zanimljivo ljeto. A moj strah da ću biti usamljena na sred oceana nestao je prvim danom u uredu.


San Cristobal de la Laguna | stari grad


La Laguna | sudionici procesije Corpus Cristi

Esese estudio de arquitectura, ured u kojem sam radila, bio  je u tom trenu ured s više stranih nego domaćih zaposlenika. Tim je činilo 6 stalnih zaposlenika i otprilike 7-10 stranih studenata/arhitekata. Usprkos njihovim poteškoćama u izražavanju na engleskom, a i mojim na španjolskom (znanje temeljim na frazama iz sapunica) komunikacija je ostvarena prilično uspješno, uz periodične cezure smijeha. Srdačni i otvoreni Španjolci bili su odlični domaćini, prizemljeni, neopterećeni imidžom (bez tragova taštine), te je bilo lako od njih učiti. Neovisno o tome koja je njihova obrazovna pozadina, posjeduju zavidna znanja u tehničkom smislu zbog drugačije strukturiranog studija, a posebno se pazi i na kulturu grafičkog izražavanja. Dio kolega iz ureda studirao je na Kanarskom otočju, na otoku Gran Canaria, a drugi dio na Peninsuli kako nazivaju kopneni dio Španjolske.


Esese |kolege iz ureda

Ured na čelu s glavnim arhitektom i osnivačem Jose M.S. Santos se najviše bavi projektima stanovanja i turističke namjene, a u vrijeme prakse radila sam na nekoliko projekata,na jugu otoka. Radilo se o stambenom kompleksu luksuznog karaktera s oko 160 stambenih jedinica s privatnim vrtovima i naravno zajedničkim bazenom. Jug otoka Tenerife, orijentiran je turizmu i iako predivnog krajolika,  neartikuliranog je urbaniteta gdje niču turistička naselja ponavljajućeg ritma prometnica-hotel-bazen-prometnica-hotel-bazen-...-plaža. Južni dio otoka rezerviran je za Britance te su oni najbrojniji turisti, što se sve više odražava i na strukturu stanovnika. Domaćih je sve manje a engleski se čuje na svakom koraku. Britanci su uz Ruse, najčešći i najpoželjniji investitori.

Veći dio prakse radila sam na projektima samostalno uz konzultacije s mentorom/voditeljem ureda pa sam na taj način bila uključena u cjelokupan proces komunikacije investitor s previsokim zahtjevima – arhitekt – grad s prevelikim urbanističkim ograničenjima jer je urbanistički plan naselja u kojem smo radili bio u izradi.

Kad bi se od mog iskustva  oduzelo oduševljenje samom lokacijom,  primjetila bi se svojevrsna strukovna letargija i razočarenje situacijom.  Sveprisutna kriza odrazila se naravno i na posao ureda te je obujam projekata smanjen, što je dovelo do potrage za novim tržištem. Dio ureda orijentirao se na zemlje istočne regije, te smo u koordinaciji s kolegama čija je baza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima odradili nekoliko zadataka.


Adeje | beskonačni trg | Menis arquitectos


La Laguna | crkva | Menis arquitectos


Auditorio de Tenerife | Santiago Calatrava


Almaciga

Iako je praksa bila prilično kratka, intenzivno druženje na poslu i nakon posla u svakodnevnim avanturama, zbližila je posve slučajna poznanstva. Kolege iz Poljske, Turske, Italije,  V.Britanije, Francuske činile su zanimljiv tim, a znanja i vještine lako su se razmjenjivali.  Većina kolega, stranih studenata i već diplomiranih arhitekata na razmjeni bila je vrlo ambiciozna, s odrađenih već nekoliko razmjena u stranim državama. Europska mobilnost uzela je maha, a razmjena postala poput obaveznog predmeta u indeksu.


Tenerife | presjek


Punta Teno | La Isla Baja nizinski dio, plodno tlo, pristup opasnom cestom uz klif


Candelaria | trg čiju jednu 'fasadu' čini plaža


Santa Cruz  + calima | afrički vjetar s pijeskom i prašinom

Praksa u stranoj zemlji iskustvo  je koje te suoči s drugačijim kontekstom, profesionalnim i životnim stavovima,  što znači neosporan osobni rast.

Mateja Markešić

www.esese.net


Potprogram Leonardo da Vinci u sklopu EU Programa za cijeloživotno obrazovanje (Life Long Learning Programme – LLL) obuhvaćao je strukovno obrazovanje i osposobljavanje te je bio osmišljen tako da svojim aktivnostima potiče razvoj znanja, vještina i kvalifikacija svih sudionika.

Sudjelovanjem u nekoj od aktivnosti potprograma Leonardo da Vinci, korisnici su imali mogućnost stjecati nova životna iskustva te primjenom stečenih znanja, značajno doprinijeti radu matične ustanove, mogućnostima vlastitog zapošljavanja na tržištu rada te samom gospodarstvu. Potprogram Leonardo da Vinci omogućavao je prijenos dobrih praksi i inovacija u gospodarstvu između država sudionica, usklađivanje obrazovnog sustava sa tehnološkim napretkom i tržištem rada te osobni i profesionalni razvoj sudionika. Više o dobitnicima stipendija saznajte OVDJE, a više o potprogramu Leonardo da Vinci ovdje.

      

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Leonardo da Vinci

Potprogram Leonardo da Vinci u sklopu EU Programa za cjeloživotno obrazovanje (Life Long Learning Programme – LLL) obuhvaća strukovno obrazovanje i osposobljavanje te je osmišljen tako da svojim aktivnostima potiče razvoj znanja, vještina i kvalifikacija svih sudionika.

Iz ciklusa

21.11.2014 - 21.11.2014
Arhitektura bez granica / Architecture without borders

17.11.2014 - 17.11.2014
Kata Gašpar - Dublin

14.11.2014 - 14.11.2014
Aleksandra Klarić - Firenca

13.11.2014 - 13.11.2014
Vesna Poljančić - Amsterdam


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.