Tribina

Utjecaji u arhitekturi - razgovor s Idisom Turatom

Autor/izvor: DAZ 04/04/2017

Drugo predavanje u ciklusu tribina Alena Žunića u KIC-u bit će posvećeno razgovoru sa arhitektom Idisom Turatom - o njegovim projektima, utjecajima na arhitekturu i današnjem stanju hrvatske arhitektonske scene održati će se u četvrtak, 6. 4. 2017. u 19 h, u KIC Zagreb, Preradovićeva 5.

Arhitektura se lapidarno definira kao umjetnost oblikovanja prostora, ali njezin stvarni doseg je vidljiv tek kada počne crpiti inspiraciju ili reference iz znatno širega konteksta kulture i društva, ponekad i iz drugih umjetnosti ili tehnoloških inovacija. Upravo o utjecajima na arhitekturu i na njegov vlastiti arhitektonski credo na Tribini će se razgovarati s arhitektom Idisom Turatom, jednim od danas najistaknutijih hrvatskih arhitekata. Kako film, književnost, likovna umjetnost, a ponekad i drugi arhitekti mogu biti podloga za inovacije u lokalnom kontekstu hrvatske arhitekture?

Kroz razgovor s Idisom Turatom, koji ne prati konvencionalne uzuse projektiranja u Hrvatskoj već u stvaralački prosede unosi izrazite elementi vlastitosti, ispitat će se i puno šira pitanja. Što je uopće hrvatska arhitekura danas, što su joj identiteti, kakva je naobrazba arhitekata na našim školama – odnosno, koliko je studente potrebno izložiti i drugim utjecajima izvan same discipline arhitekture? U današnje vrijeme kada arhitekt mora biti i manager, i stvaralac, i poznavatelj IT tehnologija, i inženjer... ovakva pitanja o utjecajima posebno su važna za mlade arhitekte koji tek traže svoj put u ovom posttranzicijskom okruženju.

U vrijeme kada u hrvatskoj arhitekturi postoje uglavnom distancirane prezentacije projekata i bijeg od diskusija, ovdje će biti naglasak na javnom dijalogu i pozicioniranju arhitekta u kulturno društveno okruženje s kojim je zadnjih desetljeća struka izgubila stvarni kontakt. Pitanja i odgovori u realnom vremenom, s publikom kao glavnim gostom – uz Idisa Turata.

Idis Turato rođen je 1965. u Rijeci. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje je danas stalni profesor. Gostujući je profesor na Arhitektonskim fakultetima u Beogradu, Ljubljani i Splitu. Godine 1992. otvara biro Randić-Turato, a od 2009. vodi samostalni ured Arhitektonski biro Turato. Dobitnik je niza nagrada: 'Viktor Kovačić' 2003. za dogradnju Tehničkoga fakulteta u Rijeci, zatim 2008. za projekt Pastoralnog centra Aula Pape Ivana Pavla II na Trsatu, 2009. za dječji vrtića Katarina Frankopan i 2013. za projekt Sportske dvorane i Trga na Krku; nagrade 'Drago Galić' 2012. za Nest and Cave House; za kreaciju OŠ Fran Krsto Frankopan u Krku osvojio je 2005. 'Piranesi Award' i godišnju nagradu Vladimir Nazor. Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2006., najznačajnijoj svjetskoj arhitektonskoj izložbi, s projektom In Between te 2010. s projektom Pavillion. Kurator je predstojećih Dana arhitekture u Sarajevu. 

Alen Žunić rođen je 1989. u Zagrebu, gdje je 2013. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Dobitnik je Dekanove (2009.) i dviju Rektorovih nagrada (2012., 2013.) te nagrade 'Zdenko Strižić' za najbolji studentski projekt stanovanja (2012.). Usavršavao se na ljetnim seminarima pri arhitektonskim školama ETH Zürich i AA London, 2015. magistrirao je teoriju i filozofiju arhitekture na GSD Harvard University i MIT-u, a 2016. doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnik je međunarodne nagrade 'Ranko Radović' za teoriju arhitekture (2016.). Objavio je 10 knjiga i više od 200 članaka u časopisima MIT Design Issues, Oris, ArtKontura, Prostor, ČIP, Kvartal, Projekt, Presjek, Vijenac,... Utemeljio je Odjel za arhitekturu MH. Nagrađivan je na javnim arhitektonskim i urbanističkim natječajima.

Ostalo

Tribina

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

23/04/2024
DAZ/DPUH
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske šestu godinu zaredom organizira jednogodišnji susret u počast likovnoj kritičarki Ružici Šimunović (Rijeka, 23. studenoga 1960. – Washington D.C., 27. travnja 2018.)

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.