Novosti

ScanLAB radionica na Danima arhitekture u Sarajevu 2018: Poziv za prijave

25/04/2018

Radionica ‘Sarajevo i Opsada: Između Okupacije i Slobode’, koju vode nagrađivani studiji ScanLAB Projects (UK) i Projekt V Arhitektura (UK/BiH) održati će se između 22. i 24. svibnja 2018 godine na Danima arhitekture u Sarajevu.

Dani arhitekture Sarajevo, uz podršku British Council-a kroz fond bijenala i festivala svog odjela ‘Arhitektura, dizajn i moda’, pozivaju studente arhitekture i dizajna iz regije bivše Jugoslavije da se prijave na nadolazeću radionicu ‘Sarajevo i Opsada: Između Okupacije i Slobode’, koju vode nagrađivani studiji ScanLAB Projects (UK) i Projekt V Arhitektura (UK/BiH). Trodnevna studentska radionica će se na engleskom jeziku održati između 22. i 24. svibnja 2018 godine, te biti prezentirana na Danima arhitekture 2018. Radionica će omogućiti studentima jedinstvenu praktičnu priliku za arhitektonska istraživanja na povijesno značajnim lokacijama u Sarajevu, koristeći tehnologije 3D skeniranja za izradu kratkih filmove tijekom radionice.

Više informacija o radionici na web stranici Dana Arhitekture Sarajevo.

Rok za prijavu je 27.04.2018, i pozivamo sve studente da se prijave na ovu fenomenalnu priliku za istraživanje i učenje novih vještina od svjetskih stručnjaka. 

Autor: Project V Architecture

Sarajevo i Opsada:  Između okupacije i slobode

ScanLAB Projects su vodeći svjetski kreativni digitalni studio iz Velike Britanije koji "digitaliziraju svijet pretvarajući privremene trenutke i prostore u primamljivo stalno iskustvo, slike i film" kroz ‘točno izmjerene, lijepo obojane digitalne replike zgrada, krajolika, objekata i događaje’.”

Ova radionica će podrazumijevati istraživanje 12 povijesno osporavanih lokaliteta povezanih s sarajevskom opsadom i njegovim poslijeratnim naslijeđem korištenjem 3D scanning tehnologija. Nove digitalizirane perspektive lokaliteta u gradu mogle bi dovesti do otvaranja novih vrsta foruma za raspravu o povijesti u Sarajevu.

Ova suradnja dolazi u vremenu brzog nereguliranog urbanog razvoja kada se Sarajevo trudi da snimi i sačuva svoje objekte kulturno-povijesnog naslijeđa, kao i dokaze o ratnim oštećenjima i opsadi, kojima prijeti zaborav.

© SCANLAB PROJECTS


Radionica će učesnicima pružiti jedinstvenu priliku da nauče najsuvremenije tehnike digitalnog skeniranja i arhitektonske prezentacije i animacije radeći na specifičnim lokacijama. Radionica će uključivati korištenje 3D skenera za bilježenje određenih trenutaka na lokaciji i kreiranje slika i kratkih filmova iz skeniranih podataka tokom 3 dana trajanja.
Aktivnosti će uključivati 3D skeniranje lokacije, a istovremeno će istraživati i druge metode prikupljanja vizualnih dokaza o lokalitetima i događajima koji se odnose na njih, a koji bi se mogli kombinirati kako bi prostorno rekonstruirali svoje složene i višeslojne povijesti.
 

© SCANLAB PROJECTS


Proizvod radionice će biti serija kratkih filmova koji su taj proces i lokaciju uspjeli digitalizirati i na taj način učiniti "besmrtnom" uz milimetarsku točnost, ostavljajući materijalni dokaz lokacije u "neprolaznom" digitalnom području. Svaki učesnik u radionici će stvoriti vlastiti pojedinačni film koji može postati dio njihovog portfolia. 

Također će biti organiziran forum u sklopu kojega će se distribuirati estetski proizvod radionice i razgovarati o njegovom sadržaju u vezi sa opsadom Sarajeva i efektima koje je ostavila na posljeratnu memorijalizaciju i obnavljanje grada. Ove lokacije će se razmatrati kao pojedinačni slučajevi, ali i kao sastavni dio tekućeg istraživačkog projekta Project V Architecture - 'Living Memories', koji ima za cilj informiranje javnog diskursa i urbanističkog planiranja kroz nove oblike memorijalizacije i konzervacije u Sarajevu.
 

© SCANLAB PROJECTS


Studenti svih godina Arhitektonskih fakulteta u regiji pozvani su da se prijave. Specifično, pozvani su studenti treće godine preddiplomskog studija ili diplomskog studija, ali će se u razmatranje uzeti studenti prve i druge godine sa snažnim digitalnim vještinama. Radionica će se održati na engleskom jeziku, tako da se očekuje da svi polaznici radionice govore engleski jezik.

Radionica je otvorena za 12 polaznika od kojih će svako naučiti kako skenirati lokaciju, a zatim kako te skenirane podatke iskoristiti i napraviti predivnu animaciju iz nje, na način na koji to ScanLAB čini. Radionica će se održati u periodu od 22.05.18 do 24.05.18 u Sarajevu. Za polaznike koji nisu iz Sarajeva, Dani arhitekture će organizirati grupni smještaj, međutim troškovi putovanja nisu pokriveni.

Da biste se prijavili pošaljite sljedeće (ne više od 5 mb) na info@projectv-arch.com što je prije moguće, a najkasnije do petka 27.04.18. Sve prijave moraju biti na engleskom jeziku - međutim, svi komentari ili opisi unutar portfolia mogu biti na njihovom izvornom jeziku.

- CV sa listom softverskih vještina i nivoa stručnosti (prije radionice nije potrebno posebno znanje o skeniranju ili animaciji)

- Motivacijsko pismo (ne više od 300 riječi)

- Mali pojedinačni A3 portfolio (pdf) koji prikazuje primjere vašeg rada

Ako imate dodatnih pitanja o aplikaciji ili radionici, pošaljite svoj upit na info@projectv-arch.com
 

© SCANLAB PROJECTS

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.