Izložba

Buntovnik s vizijom – retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera

Autor/izvor: DAZ 05/10/2017

Otvorenje izložbe je u utorak, 10. listopada 2017. u 19 sati u MSU. Izložba ostaje otvorena do 10.prosinca 2017.
Vjenceslav Richter (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Jedan je od osnivača grupe EXAT 51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor brojnih arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma. Nadalje, autor je brojnih teorijskih tekstova o sinteznim pristupima u arhitekturi, urbanizmu i likovnosti kojima je postavio teorijsku i znanstvenu podlogu svojim projektima utemeljenima na interdisciplinarnom pristupu.
 
Polazna su točka izložbe sinteza i sintezni pristup, koji su utkani u svaki segment Richterova stvaralaštva, kako umjetničkog tako i onog u području teorijskog promišljanja i eksperimentalno-istraživačkog djelovanja. Na izložbi će biti istaknuti neki od ključnih projekata koji su nastajali u drugoj polovici 20. stoljeća i kojima je Richter ostvario međunarodnu karijeru – jugoslavenski paviljoni u Bruxellesu, Torinu i Milanu, potom projekti muzejskih zgrada kao što je Muzej za prostorne eksponate, Muzej evolucije u Krapini, Muzej revolucije u Beogradu i Arheološki muzeju u Aleppu. Richter je, između ostalog, autor projekata Vile Zagorje i tvornice Saponija u Osijeku, a jedno od ključnih ostvarenja sredinom šezdesetih bio je vizionarski arhitektonsko-urbanistički projekt Sinturbanizam u kojem je ostvaren dijalog arhitekture i likovnosti.
 
Čvrsta povezanost arhitekture i likovnosti bit će prikazana kroz cikluse radova sistemske skulpture, slikarstva i grafike u kojima je Richter istraživao mogućnosti sinteze eksperimentirajući u različitim umjetničkim medijima te daljnji razvoj te ideje u ciklusima spontanog, semi-spontanog, slobodnog i gravitacijskog crteža te grafika. Izdvojeni segment izložbe bit će posvećen njegovoj ulozi u području primijenjenih umjetnosti, dizajna i kazališne scenografije kroz pregled najvažnijih ostvarenja.
Richter jedan je od autora Manifesta grupe EXAT 51, veliki kritičar i istraživač, uvijek aktivan sudionik u kulturnom i znanstvenom životu čija su istraživanja bila usmjerena prema stvaranju jednog humanijeg svijeta.
 
Na izložbi će biti prikazani upravo ti procesi istraživanja mogućnosti sinteze u području likovnosti u kojem su nastajali visokoestetizirani arhitektonski projekti i umjetnički radovi. Richter kao vrstan autor i istraživač novih područja, teoretičar i kritičar, projektima je pristupao cjelovito, često projektirajući i namještaj, stoga će biti prikazani neki od najranijih primjera, poput stolice za Dom HDLU-a, namještaja za milanski trijenale 1959. i namještaja koji je oblikovan za jugoslavenski paviljon u Torinu.
 
Na izložbi će biti prikazano više od 200 radova, maketa i nacrta najvažnijih arhitektonskih projekata, skulptura, crteža, grafika i slika koji su posuđeni iz dvadesetak institucija, muzeja, arhiva i privatnih kolekcija.
 
Uz izložbu bit će objavljena publikacija s prilozima teoretičara arhitekture, povjesničara umjetnosti i konzervatora-restauratora: Zvonko Maković, Vesna Meštrić, Maroje Mrduljaš, Vladimir Kulić, Karin Šerman, Igor Ekštajn, Rika Devos, Mil de Koning, Ivo Čović, Lovorka Magaš Bilandžić, Vanja Brdar Mustapić, Snježana Pintarić, Ivan Rupnik, Günther Holler-Schuster, Leila Topić, Mirta Pavić, Šime Perović, Zrinka Ivković.
 
Urednice su kataloga Vesna Meštrić i Martina Munivrana, a grafičko oblikovanje potpisuje Aleksandra Mudrovčić.
 
Autorica izložbe: Vesna Meštrić
Likovni postav izložbe: Vladimir Končar (Studio Revolucija), Vedran Kasap i Ozana Ursić (Clinica Studio)
Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.
 
SIG 8, C dccd (Sistemska grafika), 1970 (snimila Ana Opalić)_detalj
 
Jugoslavenski paviljon za trijennale u Milanu, 1964, Arhiv Richter-RET
 
Perspektivni prikaz Zigurata, Sinturbanizam, 1963-64, Arhiv Richter AVR-N08
 
Rastavljena sfera II, 1967., Foto Goran Vranić, Zbirka Richter, MSU Zagreb
 
F171_38 Jugoslavenski paviljon na Expo 58 u Bruxellesu, Milan Pavić
 
Centra 3, 1964 (1), (snimio Goran Vranić)
 
Maketa projekta stambenog objekta u Zagrebu, 1968 (3) (snimila Ana Opalić)
 
Reljefometar 5, 1973 (1), (snimila Ana Opalić)

Ostalo

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).

In memoriam

Borivoj pl. Korejzl - Bobo, 1936.-2024.

12/02/2024
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je 9. veljače 2024. napustio uvaženi kolega arhitekt Borivoj pl. Korejzl - Bobo.

Event

GreenTech Days meet Future of Building 2024

07/02/2024
DAZ
The event takes place on 17 and 18 April 2024 (Vienna, Austria) as hybrid event. Companies and experts from over 80 nations will network on topics, projects and products in the greentech and building/construction sector.

Panel diskusija

Obnova zgrada javne namjene u Hrvatskoj - postoji li recept za uspjeh?

05/02/2024
DAZ

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u partnerskom odnosu s tvrtkom ROCKWOOL Adriatic d.o.o., Vas poziva na panel diskusiju koja će se održati u  četvrtak 29. veljače 2024. godine od 13 do 16 sati.

Putovanje

Japan ArchitecTour 2024 / svibanj 2024.

01/02/2024
DAZ
Pod stručnim vodstvom mr.sc. Melite Rački, koja je živjela i radila u Japanu u razdoblju od devet godina, agencija Penta organizira 16-dnevni put u Japan od 10. - 25. svibnja 2024.

Virtualna izložba

Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora

26/01/2024
DAZ/HMA HAZU
U Noći muzeja 2024. posjetite virtualnu izložbu: Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, priređenu u povodu 20. obljetnice smrti akademika Miroslava Begovića (1925. – 2004.), jednog od vizionara, pokretača i prvog voditelja Muzeja u razdoblju od 1997. do 2004. godine.

Nagrade

Tri hrvatska projekta u užem izboru za EUmies Awards 2024

19/01/2024
DAZ/UHA
Žiri u sastavu Frédéric Druot (predsjednik), Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu i Hrvoje Njirić, između 362 rada nominirana za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe 2024, odabrao je 40 ostvarenja koja su ušla u uži izbor.

Simpozij

Oris Day

10/01/2024
DAZ
Arhitektonski simpozij Oris Day održat će se 6. veljače 2024. godine u Mozaik Event Centru (ex Hypo centar) u Zagrebu. 

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.