Knjiga

Borka Bobovec: Crtice o gradu i arhitekturi

Autor/izvor: DAZ 02/10/2019

U suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Crtice o gradu i arhitekturi  autorice Borke Bobovec.  

Objedinjeni tekstovi  pisani o arhitekturi i Gradu Zagrebu u proteklih pet godina, govore o značaju i utjecaju urbanizama i arhitekture na razvoj grada ali i na odnose u društvenom i socijalnom kontekstu. Kroz petnaest poglavlja problematizirani su i obrađeni značajni punktovi koji su važni za funkcioniranje suvremenog grada sa svim dobrim i onim sadržajima koji na različite načine sputavaju ali i otvaraju nove mogućnosti za kreativni razvoj i djelovanje. 
 
Kraj  dvadesetog stoljeća na svim planovima pokreće djelovanje arhitekata, budi se uspavana snaga i oživljavaju projekti zamrznuti u prostoru i vremenu, osvježeni novom snagom mladih arhitekata uz mudrost onih koji su godinama stvarali. Realizacije ostvarene u Gradu Zagrebu na području javnih investicija u okvirima konvencionalnog djelovanja te dovršavanja započetih projekata iz predtranzicijskog vremena postaju reperi za djelovanje u čitavoj zemlji. Arhitekti koji djeluju na kraju dvadesetog stoljeća obilježili su arhitektonsku scenu radom koji je vratio vjeru u mogućnosti koje u jednom trenutku mogu donijeti dobra škola, predan rad i „boom“ investicija. Znali su prepoznati mogućnosti međunarodnih natječaja, suradnju sa stranim arhitektima i sve mogućnosti koje iz toga proizlaze. Stvorili su nove odnose u kojima su postali ne samo umjetnici i inženjeri nego i poduzetnici. Više nije bilo dovoljno ideju prenijeti na papir, bilo je mnogo važnije pronaći i uvjeriti investitora da je baš njihov rad onaj koji vrijedi. Hrvatska arhitektura dvadesetog stoljeća u kontekstu europskih zbivanja traje čitavo stoljeće s usponima i padovima, blistavim razdobljima i vremenom zatišja i samozatajno sprema novi zamah. Pitanje koje ostaje jest samo pitanje kontrole ekspanzije s obzirom na utjecaj korporativnog kapitala koji nesmiljeno ulazi u sve pore društva, a posredno i u umjetnost i arhitekturu.
 
Knjiga Crtice o gradu i arhitekturi značajna je za struku ali i za široku javnost i razvoj svijesti o „Gradu građana“.  Sustavno sistematiziranje i analiziranje projekata važnih za razvoj grada nužno je kritički preispitivati i ukazivati na  elemente kojima i građani mogu utjecati i razumjeti što u oblikovnom smislu znači Grad i na koji način oblikovanje neposredno utječe na njihov život. 
 
 
Iz recenzije pro. dr. sc. Kain Šerman:
 
Autorica u ovu zbirku tekstova o arhitekturi i urbanizmu Zagreba, i to prvenstveno suvremenog Zagreba druge polovice 20. stoljeća, kreće sa stanovišta da život i puls grada, njegove ljepote i kvalitete, ali isto tako i probleme i eventualne propuste, baš kao i evidentna obećanja i potencijale, trebaju razumjeti i promišljati ne samo stručnjaci, arhitekti i urbanisti, nego i sami žitelji grada, njegovi stanovnici i korisnici, koji će tada svojim pristupima moći informirano i angažirano vrednovati, akceptirati i promovirati puninu urbane i arhitektonske kulture svoga grada.
Stoga autorica na razumljiv, jednostavan i svima pristupačan način, u maniri znanstveno-popularizacijskog teksta, otkriva u biti složene strukture, logike i postupke urbanog i arhitektonskog razvijanja grada. No, bez obzira na dobro usmjeren i u potpunosti opravdan napor pojednostavljenja rasprave, evidentno je da se iza svake jasno izložene i prezentirane teme krije duboka stručna i znanstvena obrada i analiza, kao i veliko iskustvo proživljenog stručnog bavljenja pitanjima grada i njihovih promišljanja, što onda ovim tekstovima jamči utemeljenost analiza i relevantnost sugeriranih pristupa i rješenja.
 
Da bi čitatelje jasnije i preglednije vodila kroz svoje tumačenje izazova grada, autorica je tekstove okvirno strukturirala u tri tematske cjeline – “Opna”, “Mreža” i “Točka” – sugerirajući time tri razine, odnosno tri mjerila nužno prisutna i isprepletena u integralnom mišljenju grada. “Opna” pritom označava sagledavanje širega gradskog područja i njegova ruba; “Mreža” razmatra logiku prometne infrastrukture i mrežu poveznica i prometnica, kao i pješačkih pasaža i prolaza; dok “Točka” označava diskusiju pojedinačnih
mjesta i zgrada s njihovim specifičnim temama. Tako ustrojenom strukturom i jasno vođenom diskusijom autorica želi omogućiti uvide o tome što to znači sustavno misliti grad i kako na nas utječe vrsnoća oblikovanja izgrađenog prostora, cjelovitost i razrađenost urbanističkih rješenja, te kako grad u tom smislu direktno utječe na život i zadovoljstvo svojih stanovnika.
Višestruko je stoga opravdan trud iznošenja ove inače krajnje kompleksne stručne problematike na razumljiv i široj javnosti atraktivan i prihvatljiv način, jer se upravo na taj način stvara educirana publika, informirani korisnici, spremni ispravno gledati, razumjeti i valorizirati grad, čime se u konačnici podiže i sveukupna urbana i arhitektonska kultura.
 
I bez obzira što su ovi tekstovi objavljivani relativno nedavno, kroz petogodišnje razdoblje 2013.-2017. u časopisu Korak u prostor, sadašnji projekt njihova objedinjavanja i izdavanja u obliku cjelovite knjige više je nego opravdan. Naime, isto kao što je nužno potrebno sustavno pratiti i analizirati sve projekte važne za razvoj grada, tako je podjednako bitno imati ih i sakupljene i sistematizirane sve na jednom mjestu, kao relevantnu i vrijednu dokumentaciju koja onda omogućuje kritičko preispitivanje svih bitnih odnosa u prostoru te sagledavanje elemenata koji su tijekom godina do njih doveli. Stoga se ovaj izdavački pothvat snažno i uvjereno podržava.
 
Odabrani izvorni tekstovi pritom su za ovu publikaciju još i dodatno pripremljeni – djelomično su skraćeni, dodatno obrađeni i adekvatno pripremljeni za objavu u ovom integralnom obliku. Svaki tekst opremljen je i svim pratećim tehničkim komponentama – precizno navedenim bilješkama pisanim prema bibliografskim standardima te pravilima ispravnog navođenja. Svaki tekst opremljen je također i popisom u njemu korištene literature.
 
Zbog svega navedenog – važnosti i relevantnosti naslovljenih tema, njihove primjerene znanstveno-popularne prezentacije, kao i ciljanog ishoda stvaranja informirane šire publike i upućenih korisnika grada – ova se zbirka tekstova toplo preporučuje za objavljivanje kao vrijedni prilog hrvatskoj i poglavito zagrebačkoj arhitektonskoj i urbanističkoj kulturi.
 

 

Ostalo

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).

In memoriam

Borivoj pl. Korejzl - Bobo, 1936.-2024.

12/02/2024
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je 9. veljače 2024. napustio uvaženi kolega arhitekt Borivoj pl. Korejzl - Bobo.

Event

GreenTech Days meet Future of Building 2024

07/02/2024
DAZ
The event takes place on 17 and 18 April 2024 (Vienna, Austria) as hybrid event. Companies and experts from over 80 nations will network on topics, projects and products in the greentech and building/construction sector.

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.