Salon/Izložba

56. zagrebački salon/ Izložba "pazar pijaca plac sajam tržnica trg"

Autor/izvor: DAZ/UHA 13/12/2021

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ u prosincu 2021. godine. 

Zagrebački salon tradicionalna je manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba. Organizator ovogodišnjega Zagrebačkog salona je Udruženje hrvatskih arhitekata, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.
 
Selektori Salona su Lea Pelivan i Toma Plejić, organizacijski odbor čine Martina Bienenfeld, Luka Koralet, Roman Šilje i Nevena Tudor Perković, a za koncept, postav i organizaciju, uz selektore, zaslužni su Tonči Čerina, Maja Furlan Zimmermann, Damir Gamulin, Mia Roth Čerina, Antun Sevšek i Frano Petar Zovko.
 
Salon se sastoji od središnje multimedijalne izložbe prijavljenih radova i konferencijskog programa, koji se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ održavaju od 11. do 19. prosinca u paviljonu na Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara, i izložbe ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg’ Mirande Veljačić i Dinka Peračića (dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona), koja se s pratećim programom održava od 11. do 24. prosinca u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1.
 
Epidemiološke mjere propisuju da je za dolazak na svečanost otvorenja, dodjelu nagrada i druge konferencijske programe koji se održavaju u paviljonu na Rooseveltovu trgu i prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana J. Jelačića 3/1 neophodna digitalna COVID potvrda, negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove (ne stariji od 48 sati) ili dokaz o preboljenju (maksimalno 180 dana od datuma pozitvnog testa). Nošenje zaštitnih maski je obavezno.
 
56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pratite na Facebooku i Instagramu.
 
Program događanja 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma možete preuzeti ovdje.

 

Izložba / pazar pijaca plac sajam tržnica trg /

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) poziva izložbu ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg – arhitektura tržnica’ Mirande Veljačić i Dinka Peračića (dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona), koja je postavljena u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1. 

Arhitektura tržnica je izložba arhitektonskih projekata rekonstrukcije tržnica u sedam gradova i mjesta u Hrvatskoj, autora Mirande Veljačić i Dinka Peračića, nastalih u posljednjih osam godina. Neki od projekata su realizirani, neki su u fazi izgradnje, za neke se očekuje skori početak radova, a neki će ostati u fazi koncepta. Povezuje ih potreba da se suvremenom arhitekturom stvore mjesta dinamičnog urbanog života i revitalizira prostor koji ih okružuje. Temelje se na ideji otvorenog natkrivenog trga, kao idealnog javnog prostora na Mediteranu. Tržnice prikazane ovom izložbom ne nastoje biti objekti, nego subjekti u svom urbanom kontekstu, „glagoli, a ne imenice“.
 
Na izložbi će biti prikazani projekti tržnice i ribarnice u Vodicama, tržnice u Dubrovniku, Imotskom, Starom Gradu, projekt Benkovačkog sajma, male tržnice u Tisnom, studija mreže tržnica u Splitu, ali i projekt ribarske luke u Brižinama, koja iako nije tržnica čini važan dio lanca opskrbe hranom.
 
Izložbu prati program javnih događanja s temama koje povezuju tržnice i arhitekturu. Javnim razgovorima „Tržnica – grad“ i „Tržnice sutra“ susresti će se pogledi različitih uključenih strana (upravitelji tržnica, poljoprivrednici, javna uprava, politika, arhitekti, urbanisti, udruge) s ciljem zajedničkog promišljanja mogućnosti, aspekata i važnosti tržnica za prostorni i društveni kontekst zajednice.
 
Izložba se može posjetiti do 24. prosinca 2021., svakim danom od 10 do 19 h, a vodstvo izložbom održat će se u nedjelju 12. prosinca u 12h.
 
Organizatori:
ARP
Udruženje hrvatskih arhitekata
 
Suorganizatori:
Platforma 9.81
Udruga hrvatskih tržnica,
Zelena mreža aktivističkih grupa / ZMAG
 
Postav i oblikovanje:
Dinko Peračić, Marin Dvornik, Miranda Veljačić, Lana Žaknić, Emanuela Tomelić, Oleg Šuran
 
Ilustracije:
Ivan Svaguša
 
Grafička priprema:
Oleg Šuran
 
Fotografije:
Damir Žižić
 
Vizualizacije:
Domagoj Bolanča / Studio Arbol
 
Podrška:
Zoran Kovačić / Lightcom, Zumtobel, Belina, Tržnice Zagreb, Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva arhitekture i geodezije – Projekt INFRA
 
Izložba se odvija u sklopu 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma. Središnja multimedijalna izložba Salona održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ od 11. do 19. prosinca u paviljonu na Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara, sa svečanim otvorenjem 11. prosinca u 18 sati.
 
Epidemiološke mjere propisuju da je za dolazak na svečanost otvorenja, dodjelu nagrada i druge konferencijske programe koji se održavaju u paviljonu na Rooseveltovu trgu i prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana J. Jelačića 3/1 neophodna digitalna COVID potvrda, negativan nalaz PCR ili antigenskog testa izdan od strane nadležne zdravstvene ustanove (ne stariji od 48 sati) ili dokaz o preboljenju (maksimalno 180 dana od datuma pozitvnog testa). Nošenje zaštitnih maski je obavezno.

Ostalo

Događanje

Arhitekta Forum

05/03/2024
DAZ
U skladu sa misijom jačanja pozicije arhitektonske struke, časopis i podkast „Arhitekta“ organizuje dvodnevni događaj pod nazivom „Arhitekta Forum: Next Level“ (7. i 8. maja 2024. godine, u Beogradu, u MTS Dvorani).

In memoriam

Borivoj pl. Korejzl - Bobo, 1936.-2024.

12/02/2024
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je 9. veljače 2024. napustio uvaženi kolega arhitekt Borivoj pl. Korejzl - Bobo.

Event

GreenTech Days meet Future of Building 2024

07/02/2024
DAZ
The event takes place on 17 and 18 April 2024 (Vienna, Austria) as hybrid event. Companies and experts from over 80 nations will network on topics, projects and products in the greentech and building/construction sector.

Panel diskusija

Obnova zgrada javne namjene u Hrvatskoj - postoji li recept za uspjeh?

05/02/2024
DAZ

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u partnerskom odnosu s tvrtkom ROCKWOOL Adriatic d.o.o., Vas poziva na panel diskusiju koja će se održati u  četvrtak 29. veljače 2024. godine od 13 do 16 sati.

Putovanje

Japan ArchitecTour 2024 / svibanj 2024.

01/02/2024
DAZ
Pod stručnim vodstvom mr.sc. Melite Rački, koja je živjela i radila u Japanu u razdoblju od devet godina, agencija Penta organizira 16-dnevni put u Japan od 10. - 25. svibnja 2024.

Virtualna izložba

Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora

26/01/2024
DAZ/HMA HAZU
U Noći muzeja 2024. posjetite virtualnu izložbu: Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, priređenu u povodu 20. obljetnice smrti akademika Miroslava Begovića (1925. – 2004.), jednog od vizionara, pokretača i prvog voditelja Muzeja u razdoblju od 1997. do 2004. godine.

Nagrade

Tri hrvatska projekta u užem izboru za EUmies Awards 2024

19/01/2024
DAZ/UHA
Žiri u sastavu Frédéric Druot (predsjednik), Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu i Hrvoje Njirić, između 362 rada nominirana za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe 2024, odabrao je 40 ostvarenja koja su ušla u uži izbor.

Simpozij

Oris Day

10/01/2024
DAZ
Arhitektonski simpozij Oris Day održat će se 6. veljače 2024. godine u Mozaik Event Centru (ex Hypo centar) u Zagrebu. 

Novije


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.